Vaccinbrist hotar inför nästa pandemi


Idag skriver SvD/TT en liten oansenlig notis om en stor nyhet. Sådant händer och vore det inte så allvarligt vore det inget att bry sig om.

Man berättar att Sverige han den näst sämsta täckningen av influensa-vaccinationer i hela västvärlden. Det blir förstås extra allvarligt med tanke på de andra farhågor som finns när det gäller pandemier. Fågelinfluensan är ju en sådan som ledande forskare säger kommer, om inte i år så inom några år.

I vårt lilla land har vi numer ingen möjlighet att framställa vaccin i industriell skala på grund av att alla fabriker lagt ner och/eller flyttat utomlands. Men likafullt anser regeringen att vi ska avsätta över en miljard till utveckling av förarlösa flygplan, trots att vi inte ska ha något sådant.

Ett av skälen enligt regeringen är att vi på det sättet ska behålla kompetensen inom flygindustrin i landet. Det känns mer motiverat att satsa dessa pengar på att behålla kompetens, forskning och tillverkningskapacitet av vaccin kan jag tycka..

SvD/TT: ”Sverige har den näst sämsta täckningen av influensavaccinationer i hela västvärlden. Det visar en rapport som gjorts på uppdrag av WHO. Sveriges låga vaccinationstal försämrar utsikterna att få tillräckligt med vaccin till nästa stora pandemi, skriver Dagens Medicin…

…Sverige kommer att ha ett betydligt sämre utgångsläge än många andra länder, säger Annika Linde, blivande statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, till tidningen…

…Rapporten, som ännu inte har publicerats, har gjorts av franska MIV Study Group på uppdrag av Världshälsoorganisationen och omfattar 56 länder.”


6 svar till “Vaccinbrist hotar inför nästa pandemi”

  1. Men, eftersom vi är för många människor i landet, det finns inte jobb till alla, och eftersom man är bekymrad över dagen då alla vi 40-talister har gått i pension och eftersom vi inte har råd med alla långtidssjuka och influensor brukar drabba gamla och sjuka värst, så är dert väl en bra strategi att inte vaccinera folk i allmänhet. Tänk så många prolem som skulle lösas på ett bräde om några miljoner svenskar strök med vid en eventuell influensaepidemi – eller?

  2. Undrar om Du inte är lite för snabb i slutsatserna här, det finns naturligtvis en tanke bakom allt.
    Jag är iofs för hindrad att avslöja hela sanningen.
    En liten ledtråd kan Du i alla fall få om Du lovar att inte sprida den vidare. I samma takt som vi sålt ut stridsvagnar och andra vapen har vi datoriserat försvaret och vi har ju inte varit dummare än att se till och ha ett riktigt bra virusskydd. Det är naturligtvis så att försvaret av regeringen fått lite nya uppgifter .. så var bara lugn .. Svenskt försvar har ett bra virusskydd.

    iskallt sa isbjörnen

  3. Jag brukar skoja om att politikerna väntar på fågelinfluensan som en lösning på arbetslösheten. Det är ju som bekant bara förberett för att de 15% som ingår i eliten (”nyckelmänniskor i samhället”) ska få virushämmande medicin. Det är som att redan i hamn konstatera att man inte har flytvästar till alla passagerare, göra en plan över vem som får drunkna om det händer något, och lägga ut istället för att köpa fler flytvästar först. Cyniskt.