Uzbekistan lockar inte många bloggläsare


De oroligheter som nu blossat upp i Uzbekistan förvånar knappast de som läst lite om regionen och dess historia.

Senast igår gjorde jag reklam för en bok som jag läst två gånger. Det är Ahmed Rashids bok Jihad med underrubriken: framväxten av en militant islam i Centralasien.

Ahmed Rashids bok kan ses som en historiebok när det gäller utvecklingen av islamisk extremism till skillnad från vissa islamofobiska bloggares obehändiga försök i den vägen.

Rashid är muslim, pakistanier, historiker, författare och journalist. Han medarbetar i Wall Street Journal, Daily Telegraph och Far Eastern Economic Review, men främst är han historiker och författare.

Det jag skrev förut om boken kan du läsa här!

Rashid berättar ingående om de olika strömningar som finns i länderna norr om Afghanistan. Länder som Kazachstan, Turkmenistan, Kirgiztan och Tadzjikistan som också kan bli indragna i samma sorts händelser som nu timar i Uzbekistan.

Enligt Ekot så inleddes demon-strationerna i tisdags då ett hundratal medborgare i staden Andizjan krävde en rättvis rättegång för sina anhöriga, som fängslats anklagade för religiös extremism.

Sök Rashids böcker på AdLibris!

Bulten i Bo skriver så här om oroligheterna.

Enligt SvD så förnekar oppositionsledare att detta är en inledning på en islamistisk revolution i Uzbekistan. Samtidigt berättar tidningen att 50 personer redan har dött i oroligheterna.

AlJazeera skriver: ”Thousands of people had been protesting in previous days against the trial, which they said was based on charges trumped up by President Karimov’s hardline government.”

Det man med säkerhet kan säga i nuläget är väl att det parlamentsval som hölls i december var långt ifrån det vi skulle kalla ett demokratiskt val.

Allt annat är förstås osäkert idag.

Det enda som är helt säkert är att olika tokhögerbloggare kommer att försöka dra växlar på det som händer.


Ett svar till “Uzbekistan lockar inte många bloggläsare”