USA:s nya Vietnam


Jag blir alltmer övertygad för var dag som går att USA skaffat sig ett nytt Vietnam. Alldeles i början av invasionen så var det min uppfattning, men efter ett tag så trodde jag nog att amerikanerna kanske skulle kunna reda upp situationen om de hade lite tur.

Nu är jag övertygad om att de inte kommer att gå iland med det. Motståndsfickan i Falluja var ingen motståndsficka, för hela Irak är en sådan.

Det fanns säkerligen ett antal motståndsmän i Falluja, och antalet är reducerat idag. Men massor av uppgifter om att de flytt cirkulerar i media. Dessutom finns det ett stort antal Sunnimuslimer i det som media kallar ”sunnitriangeln” i mellersta och norra delarna av landet.

Sunnimuslimerna var tidigare den grupp som satt vid makten i Irak medan shiamuslimerna, som är i majoritet, var en hunsad grupp. Det betyder att de sista kan antas vara positiva till ett val i början på nästa år men Sunnimuslimerna kommer att göra vad de kan för att hindra att valet kan genomföras. De är knappast beredda att underordna sig både USA och Shiamuslimer i något som kallas ”demokrati”.

Beroende lite på vilka media man studerar så varierar uppfattningen om antalet människor beredda att riskera livet för det de tror på, eller till och med offra sig som självmordsbombare. Siffrorna växlar mellan 30 – 100 000. Och det säger sig själv att redan några tusen dedikerade motståndsmän kan ställa till kopiöst med besvär för amerikanerna.

Lyckas verkligen USA få till stånd ett val så kommer det att bli så mycket störningar att valets resultat kommer att sakna all legitimitet. Det handlar med andra ord om att bita i det sura äpplet och dra sig ur så fort det någonsin går.

Bush hävdade inför valet att budgetunderskottet skulle begränsas, men igår meddelade han att det i stället ska utökas med 800 miljarder till 5,600 miljarder.

Att inbilla sig att amerikanerna kommer att stå ut med dessa siffror någon längre tid, samtidigt som fler och fler bodybags smygs in i landet nattetid tror jag helt enkelt inte på.


Ett svar till “USA:s nya Vietnam”

  1. Vapenlobbyn får tillbaka sina pengar som de la ut när de satsade på Bushs valkampanj. Det är inte så svårt att gissa var pengarna går…