Usama bin Ladens tal till USA


– Om Bush säger att vi hatar frihet, så låt oss förklara varför vi inte angrep Sverige till exempel, sade bin Ladin.

– Vi bekämpade er därför att vi är fria. . . och vill återvinna friheten åt våra länder. Som ni undergräver vår säkerhet, undergräver vi er.

– Er säkerhet ligger i era egna händer och varje land som inte skadar vår säkerhet kommer att förbli tryggt, sade han.

– Trots att vi har gått in på fjärde året efter 11 september för Bush er alltjämt bakom ljuset och döljer sanningen för er och därför finns fortfarande skäl att upprepa det som hände, sade han. (Citaten från SvD/TT)

Om det är en autentisk inspelning kan jag inte bedöma. För min egen del konstaterar jag att den kommer några dagar före det amerikanska presidentvalet, men jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det. Uppenbart är i alla fall att opponenternas spindoktorer kommer att göra det mesta möjliga av det.

Det känns inte speciellt smickrande att han nämner Sverige, även om alla förstår precis vad han menar. Sverige utgör inget militärt eller politiskt hot mot den muslimska världen.

Han nämner oxo att Bush ljuger för amerikanerna. Det är inte heller något kontroversiellt uttalande. I Europa vet vi det, men för medelamerikanen är det inte så. De tror nämligen på Bush när han säger att kriget i Irak har med kampen mot terrorismen att göra, och så är det ju inte.

Personligen är jag mest spänd på om detta leder till någon förändring i väljaropinionen i USA, först efter att man sett det kan man väl spekulera i orsaken till uttalandet. Med reservation för om det är äkta förstås..


Ett svar till “Usama bin Ladens tal till USA”

  1. Att bin Ladin prisar Sverige betyder att Sverige har misslyckats att hitta till fronten i Afghanistan. Därmed har man också misslyckats till att leva upp till den internationella uppslutningen i kriget mot terrorismen. Antingen visar de svenska soldaterna på plats vilka de är eller så bör de åka hem och regeringen kan för FN förklara sig skiljaktig och att man står på bin Ladin sida i detta krig. Tydlighet är viktigt. Kompromiss och flum leder bara till att ingen vet var Sverige står. Att Sverige omnämns som enda fredade land av bin Ladin är en stor skam och ett stort misslyckande.