USA, Yttrandefrihetens främste förkämpe?


Om det nu var någon som inbillade sig fortfarande att USA är ett land som kämpar för yttrandefriheten så vaknar de kanske nu.

Ekot: Enligt en rapport i tidningen Daily Mirror på tisdagen ska Bush ha sagt att han ville bomba tv-kanalen al-Jaziras huvudkontor i den lilla gulfstaten Qatar för att USA ogillade kanalens rapportering..

Det är förstås dubbelt pinsamt att England går in med ett förbud att publicera dessa uppgifter eftersom det innebär en begränsning även av Engelsk yttrandefrihet.

Vi kan givetvis inte vara säkra här i Sverige heller. Mycket talar för att de mänskliga rättigheterna sätts på undantag i och med Bodströms nya spionlagar.

Bodström själv lär ha sagt att vi ska ändra på lagen eftersom polisen redan arbetar med dessa nya metoder. En utomordentligt skrämmande upplysning när justitieministern hävdar att de bryter mot lagen utan att han gör något åt saken.

USA å andra sidan gör som de brukar. Journalister har de senaste åren varit primära mål för både skottlossning och bomber.

En mycket otäck samhällsutveckling där det fria ordet skjuts och bombas i småbitar..

Läs Olydigs kommentar!


6 svar till “USA, Yttrandefrihetens främste förkämpe?”

 1. Ja det gamla talesättet stämmer ju: Krigets första offer är sanningen!

  Med tanke på Bodströms uttalande om polisens olagliga verksamhet verkar det ju också vara dags att mynta uttrycket. Krisens första offer är sanningen!

 2. Busken är verkligen för rolig….det sägs att han blir så arg att han skakar när han pratar om Kim jong Il. Han kanske håller på att bli galen på riktigt? Jag skojar lite, men inte bara.

 3. Jag håller med om att det inte är bra med dessa nya steg i kampen mot terrorismen, men det borde väl ändå gå typ 10 såna här inlägg som riktar sig mot Kuba och Nordkorea per inlägg mot USA?

 4. Har någon påstått att det finns yttrandefrihet i dessa länder?

  USA betraktas som yttrandefrihetens stamort på jorden. Då blir det oxo intressant att se hur det förhåller sig med det..

  BOMBA AlJazeera…?

 5. ”men det borde väl ändå gå typ 10 såna här inlägg som riktar sig mot Kuba och Nordkorea per inlägg mot USA?”

  Det här brukar vara högerns sätt att rena sitt samvete. Jag hävdar å andra sidan att man kan förvänta sig betydligt mer av en demokrati än en kommunistisk diktatur. Sedan när låter vi diktaturer vara måttstocken för vad man får och inte får göra?

  Argument av typen ”Kolla, Nordkorea torterar tio gånger fler än USA, alltså är de värre!” håller inte. Givetvis skall en demokrati inte tortera överhuvudtaget. Givetvis skall en demokrati inte fängsla och skjuta på journalister överhuvudtaget.

  Om ordet ”demokrati” ska ha någon som helst betydelse, annat än i ren formell mening, så måste man fylla det med innehåll och se vad som ska skilja det från ”diktatur”.

 6. Men brukar inte Kuba titt som tätt påstå att de både är en demokrati och har yttrandefrihet? Jag har även stött på svenska kommunister som påstår detta.

  Givetvis ska USA kritiseras för sina fel (de har många), men isåfall ska andra länder som begår samma fel i långt större utsträckning fördömmas ännu starkare.