USA hotar Norge med allvarliga politiska konsekvenser


Genast undrar man vad sjuttsingen norrmännen nu ställt till med, eller hur? Det gjorde i alla fall jag när jag läste om detta på yabosids blogg.

Men det visade sig förstås vara den vanliga visan. Här är Aftonbladets notis i sin helhet: USA hotade Norge efter uttalande USA:s utrikesminister Condoleezza Rice hotade Norge med ”allvarliga politiska konsekvenser” efter finansminister Kristin Halvorsens uttalade stöd för en varubojkott riktad mot Israel. USA:s reaktion framfördes till den norska ambassaden i Washington och det gjordes klart att den speglade åsikter på den högsta politiska nivån i amerikanska UD, skriver tidningen Verdens Gang. Reaktionen tvingade Norge att göra avbön.

Det är bara att tugga i sig, eller hur?

[i] Aftonbladets notis


8 svar till “USA hotar Norge med allvarliga politiska konsekvenser”

 1. Hoten förvånar mig inte med tanke på att USA är ett land som styrs av bibelfundamentalistisk kristen höger och judiska neokonservativa.

  USA:s inflytande i världen får åsiktsförtrycket att fortsätta (vissa åsikter alltså).

 2. Gosh! Och att norrbaggarna accepterar att bli näpsta av USA är fan helt otroligt. Och vad USA har med saken att göra begriper jag inte alls. Har inte Israel en egen utrikesförvaltning? Ja faan går på torra land, det är tydligt. Vad blir resultatet? Jo det blir israelförakt i kubik!

 3. BAH!Och vad skulle det vara för allvarliga konsekvenser som Norje behöver oroa sig över?

 4. Uttalandet i sin helhet: ”-Totalt oacceptabelt. Detta kan få allavarliga politiska konsekvenser för Norges bilaterala avtal med USA.”

  Klassiskt diplomatisnack av den hårda graden.

  Om man läser orginalartikeln i VG (http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=300234) så ser man det hela bygger på ett missförstånd från USAs sida. Man misstänkte att den norske finansministerns uttalande var regeringspolitik, vilket det inte var utan bara en åsikt från en regeringsmedlem.

  Kristin Halvorsen har för övrigt INTE tagit tillbaka något uttalande.

  Ibland är det bra att söka sig längre än till Aftonbladet…

 5. Erik F: okej, men även om det hade varit ett uttalande officiellt från Norges regering så skall Israel inte springa och gråta hos USA så att dom skickar sina attackhundar på norge.