Bush gör samma sak som världens diktatorer!


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).
Att USA anser att de själva är världshärskare det har vi ju alla sett åtskilliga exempel på genom åren. Det känns tjatigt att ta upp ämnet igen, men dels så upphör jag inte att förvånas, och dels blir jag fortfarande förbannad nästan dagligen på ett land vars ledning ljuger och påstår sig vara för demokrati.

USA är vare sig för demokrati eller mänskliga rättigheter. Landets ledning är bara ute efter hegemoni med vapenmakt. Ingenting annat. Detta har vi ju kunnat se på olika sätt genom åren, koncentrationslägret som finns på Guantanamobasen är ju bara ett av många exempel.

Nu avslöjar Human Rights Watch att USA håller ett stort antal al-Queidamedlemmar som fångar på okänd ort i strid med folkrätten. Inte på Kuba denna gång.. Dessutom har USA vid upprepade tillfällen torterat dessa fångar, de har inte meddelat deras anhöriga att de är fängslade och Röda Korset får inte besöka dem.

Enligt uppgift från HRW så finns risken för att USA har för avsikt att låta en del av dessa fångar ”försvinna” på samma sätt som vissa diktaturer låtit sina fångar få flygtransport ut över havet, i den mån det inte redan har skett..

Läs själva på Human Rights Watch´s hemsida!

U.S.: Detained al-Qaeda Suspects “Disappeared”

New York, October 12, 2004)—At least 11 al-Qaeda suspects have “disappeared” in U.S. custody, Human Rights Watch said in a report released today. U.S. officials are holding the detainees in undisclosed locations, where some have reportedly been tortured.

The 46-page report, “The United States’ ‘Disappeared’: The CIA’s Long-Term ‘Ghost Detainees,’” describes how the Central Intelligence Agency is holding al-Qaeda suspects in “secret locations,” reportedly outside the United States, with no notification to their families, no access to the International Committee of the Red Cross or oversight of any sort of their treatment, and in some cases, no acknowledgement that they are even being held.

En liten fundering som jag får är om Bush kommer att ställas inför folkdomstolen i Haag? Jag menar, det är ju tveklöst så att den amerikanska ilskan och vreden över 11/9 är både befogad och berättigad. Men är det verkligen helt ok att själva sätta sig över alla regler i Genevekonventionen? Ska en ensklid nation få bryta mot de mänskliga rättigheterna bara för att vi kan förstå deras sorg och ilska?

Nej givetvis inte. Förutsättningen för att världen ska kunna utvecklas mot demokrati är givetvis att världens mäktigaste nation följer de regler som världssamfundet satt upp.


3 svar till “Bush gör samma sak som världens diktatorer!”

  1. Man kan inte låta bli att oroas över utvecklingen (avvecklingen) av demokratin i USA…
    …och du..det är inte tjatigt…utan bör påpekas gång på gång tills dess bättring sker.

  2. Det här väl förmodligen en bidragande orsak till varför USA vägrar acceptera internationella domstolen i den Haag.

  3. Visst kanske USA är förbannade över 9/11 eller låtsas vara.
    För vem låg bakom attacken egentligen ? Där finns många frågor att ställa. Vi kanske skulle bli väldigt förvånade över svaret om vi fick det. Varför träffade Usama bin Ladin en hög CIA chef två månader före ”terrordådet” i Dubai ? Vad hade de två att tala om ? Dådet mot World Trade Center kom väldigt lägligt för Bushadimistrationen. Plötsligt var världen full av terrorister och man kunde starta sitt imperialistiska errövningskrig.