USA besvarar inte Ahmadinejads brev


Jan Hjärpe skriver om Ahmadinejads brev till George W Bush idag i SvD.

Hjärpe: Ahmadinejad har gjort ett-noll i propagandakampen. Condoleezza Rices hjälplösa kommentar – att brevet inte är ett seriöst inlägg i diskussionen om urananrikningen och att det inte ska besvaras – tyder på det.

Det framgår också av brevet, som jag också länkar till, att Irans president inte påstår att förintelsen aldrig skett. Han skriver däremot att det var Européerna som utförde förintelsen därför borde Europa ha upplåtit mark till judarna.

Det är en tanke som återkommer ofta hos många inom arabvärlden/Mellanöstern. Det, och en del andra mer eller mindre vildsinta förslag. Om det är en seriös uppfattning eller bara ett utslag av antisemitism kan jag inte bedöma.

Ahmadinejad skriver också (Hjärpes tolkning): ”Ett demokratiskt val har ägt rum under internationell kontroll och bevisligen korrekt. Men USA och EU respekterar inte valresultatet, utan straffar väljarna för hur de röstat. Den slutsats han drar är att USA:s och EU:s tal om att ”främja demokrati i Mellanöstern” är hyckleri.”

Det är knappast speciellt överraskande. Det är så många i väst tolkar det nuvarande skeendet för att inte tala om de närmast berörda, de i Mellanöstern. Vi ser ju själva här i Sverige hur amerikan-iseringen går fram på bred front. För ett år sedan skulle folk kastas i fängelse om de skrev ett personnamn på en webbsida som kunde nås utanför EU. Idag har CIA/FBI/-NSA och Echelon fri tillgång till inte bara personuppgifter utan även vår epost, våra telefonsamtal och SMS.

Troligen har de, allt i namn av ”Kriget mot Terrorismen” redan tillgång till uppgifter om vilka webbsidor vi besöker, vilka skivor vi tankar hem och vilka vi chattar med.


Mahmood Ahmadinejad

Man kan med andra ord tillägga till Ahmadinejads åsikter om USA:s roll i mellanöstern att allt tal i USA om demokrati, var det nu än är geografiskt, inte är annat än hyckleri.. Det handlar bara om kontroll. Och det är just detta som socialdemokratiska arbetarpartiet ställer sig bakom till 100%

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik,Ahmadinejad, iran, bush, retorik, bodströmsamhället, brev[/tags]


Ett svar till “USA besvarar inte Ahmadinejads brev”

  1. Jag kom att tänka på ett dedatt program som var på TV just vid tidpunkten då USA invaderade Irak.
    Det snackades hej vilt om alla möjliga osaker till invationen,men jag hajade till när det var någon som sa att ”USA är nu på väg att skaffa sig en ny Bensinstation”.
    Ack så rätt han hade.