Upploppen i Frankrike sprider sig


Med jämna mellanrum uppstår oroligheter, ofta med ungdomar inblandade. Nu har det fem nätter i rad varit bråk i Frankrike och medierna säger att bråken sprider sig till fler städer runt Paris.

CNN: “The violence began four days ago after the deaths of two teenagers, believed to be of African origin, who were electrocuted after clambering into a power sub-station while apparently fleeing police. Sixteen people were injured in violence on Friday and hundreds of residents marched on Saturday to appeal for calm and as a mark of respect for the dead teenagers.”

Det lär enligt uppgifter vara många invandrarungdomar inblandade och då kan man tänka sig att orsaken finns att söka i alienation och arbetslöshet. Om denna alienation beror på att de inte känner sig välkomna i Frankrike vet jag inte, men det har antytts i media.

En stor del av dessa ungdomar har afrikanskt ursprung, eller kommer från mellanöstern. Och att rasismen i Frankrike skördar offer vet vi sedan tidigare. Brandbomber kastas in i hus där det bor många nyinflyttade t.ex.

Ibland kan det kännas som om att

myndigheterna i olika länder runt om i Europa inget lärt av historien.

Tar man inte på allvar itu med rasism så kan den här typen av upplopp i värsta fall utvecklas till rena blodbad.

Och vilka har då skulden? De som utsätts för förtryck, eller de som varit aktiva förtryckare?

Och när kommer den här typen av händelser att dyka upp i Sverige?


5 svar till “Upploppen i Frankrike sprider sig”

  1. Den här typen av våld ser vi ju redan i Sverige. Vi har redan ett pågående krig mellan svenska nynazistiska ungdomar och invandrarungdomar. Var det inte det vi såg i samband med nazistdemonstrationen i Linköping häromdagen.

    Numer hör jag något från studenter som jag aldrig hörde tidigare, nämligen att de klagar över att invandrarungdomar antastar och hotar dem och ger sig på dem och rånar dem, varför de inte vågar gå ut eller vistas var som helst längre. Detta är ”välartade och välutbildade ungdomar alltså” de där som inte slåss och inte är med i högrextrema rörelser. Detta är mycket illvarslande, men en helt självklar följd av den invandrarpolitik och skolpolitik man fört de senaste 15 åren och för idag.

  2. En liknande, mer närliggande händelse än Linköpingsdemonstrationen är väl Ronnakravallerna för några veckor sedan.

  3. Var det inte så att nynazister och antifacister drabbade samman. Så har det rapporterats och från de bilder som publicerades såg motdemonstranterna inte ut som ”invandrarungdomar”.
    Dessa invandrarungdomar är för det mesta födda i sverige, dvs är barn till invandrare, men inga invandrare själva.