Ugh Ugh – Ohly har talat


Ingen politiskt intresserad har förstås missat Ohlys krav till Göran Persson på att vänsterpartiet ska sitta med i en kommande regering.

Det är i högsta grad berättigade krav, men man ska nog se det mer som ett utspel inför de egna väljarna. Att Sverige ska vara tydligare mot Israel är en självklarhet, likaså att vi ska ha en folkomröstning om EU:s nya konstitution när den frågan kommer upp igen.

Peter Eriksson sa till DN: ”- Sådana här ultimativa krav tror jag bara förstör möjligheterna för Ohly att medverka i en regering, och det förstör också för oss, det försämrar möjligheterna att göra en bra uppgörelse för en bred, grön politik.”

Jag lyssnade noga på vad Ohly sa och jag hörde inget om ultimativa krav. Jag hade inte haft något emot sådana, men i de intervjuer jag hörde sade han snarare
”- Jag tror att det skulle vara svårt att vika från detta..” och det låter minsann inte som Fälldins ”- Jag dagtingar inte om denna fråga!”. Ohly var tydlig till skillnad från somliga andra..

I praktiken så är vänsterpartisterna i riksdagen pragmatiska, kanske t.o.m. i överkant enligt mitt sätt att se saken. Å andra sidan så kan jag vända det mot mig själv. Hur skulle jag agera om jag vore riksdagsman? Ta strid på kniven och fälla regeringen? Det är knappast en åtgärd som vänsterväljarna skulle tjäna på. Att ge Reinfeldt & Co fribiljetter in i Rosenbad vore en katastrof även om mycket av socialdemokraternas politik i många stycken är arbetarefientlig.

Men Peter Eriksson har givetvis inte heller han hört några ultimativa krav. Han säger så bara för att det är valrörelse.

Att vi ska dra bort varenda svensk soldat från Afghanistan är självklart, likaså måste regeringen Persson markera mycket tydligt i förhållande till USA:s krigspolitik och ambitioner på världsherravälde.

Sveriges variant av The Patriot Act måste stoppas, och det ska inte ens vara en diskussion om den saken.

Det vore tragiskt om Göran Persson inte inser det före den 17:e september.

Och – skulle folket avgöra valet enbart på dessa frågor så skulle nästa statsminister heta Lars Ohly – Ugh Ugh..

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, ohly, vänsterpartiet, valrörelse, miljöpartiet, pragmatism[/tags]


5 svar till “Ugh Ugh – Ohly har talat”

 1. Om det fanns demokratiska ambitioner i vår regering så skulle vi folkomrösta om de tre frågorna i samband med valet!
  Bra skrivet, Jinge.
  Ugh, ugh… :-)

 2. Kommentarsregler

  På denna blogg gäller vissa ordningsregler.

  Kommentarer förutsätts följa den allmänt vedertagna netiketten. Det innebär att du inte får skriva nedlåtande, förolämpande eller provocerande kommentarer. Ska du kritisera någon vars uppfattning du inte gillar så måste du framföra den kritiken på ett hyfsat sätt. Dessutom bör det framgå vad det är du opponerar dig emot och varför.

  Du måste fylla i en fungerande e-postadress. Den syns inte hos läsarna och jag behöver den om det är något jag skulle vilja fråga.

  När det gäller länkar så kan du länka till din blogg/hemsida i utrymmet som anges för URL: I övrigt bör du vara ytterst sparsam med länkar. Jag är personligen ansvarig för det just du skriver i kommentarer här och du kan aldrig räkna med att jag är så intresserad att jag sitter och kollar upp länkar.

  Du bör givetvis också hålla dig till ämnet för den bloggpost du kommenterar. Handlar den om ”vargar” så ska man inte diskutera annat än det ämnet i kommentarerna. Metakommentarer är således ej tillåtna.

  Om någon av dina kommentarer inte syns så beror det troligen på att dessa villkor ej uppfyllts. För övrigt gäller att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att få kommentera här.

  Jämför gärna med en tidnings insändarsida..

  / Jinge

 3. Vill du ha in kommentarer på denna blogg ska du läsa kommentarsreglerna. Är det något du intre förstår kan du maila mig så ska jag försöka förklara för dig. Den kommentaren var en meta-kommentar.. // Jinge

 4. Om vänsterpartisterna i riksdagen vågat säga nej,(med risk för borgerligt styre visst) kanske s tivngats att ta sitt ansvar och släppa till en aning? Varför har s kunnat lägga allt ansvar på lilla ugh-partiet för att ”om inte” så kommer stygga borgarna och tar över?
  När Ohly vill bli minister pratar ingen – (utom Etzler i Gomorron Världen) om priset för övrigt!
  En vänsterpartistisk socialminister måste nog kohandla mer än en samarbetspartner i riksdagen!
  Hur många eftergifter i inhemsk socialpolitik mot en markering i utrikespolitiken?

 5. En regering som öppnar för möjligheten att sätta in militär mot det egna landets befolkning skall fällas. Spelar faktiskt mindre roll om oppositionspartiernas politiker också tycker att de behöver militären för att skydda sig från folket de låtsas företräda. Regeringfällandet skall väl i detta sammanhang snarast ses som besk men välbehövlig medicin, minst fyra år i opposition behövs nog för att städa upp i den kollegiala korruptionen, där de satt sig själva på samma historiska pidestaler som ”pamparna” bakom ”konstruktioner” som STASI och liknande påhitt.