Udda liv, eller bara udda boende?


I mitt bläddrande i nättidningarna så hittade jag SvD:s artikel om Maninna Råland, en kvinna som halvårsvis bor på ett mycket ovanligt sätt.

SvD: ”Solitär. Även om gemenskap är något positivt för de flesta, finns de som söker avskildhet och trivs med det. Maninna Råland bor halva året i en grotta på Gotland. Men hon känner sig inte ensam där. Det gör hon däremot i sta’n.

– I naturen är jag trygg. Fick jag inte dra mig tillbaka och vara ensam minst hälften av min vakna tid så skulle jag bli galen.

Nere i en slänt bland vildvuxna bigarråträd, rönnar, hallonbuskar och snår har Maninna Råland sitt sommarviste. Maninna betyder kvinna och hon bor i en grotta på Gotland.”

Jag har skrivit om eremiter tidigare, bland annat en norrman som bor uppe vid ishavet i ett timmerhus som han tillverkat själv, miltals från sin närmaste granne. Och jag kan inte låta bli att fascineras av den sortens människor. Riktigt vad det är som verkar så mysigt vet jag inte, möjligen är det den absoluta närheten till naturen. Vi har utvecklats som varelse sedan årmiljoner och knappast en enda av våra gener idag är gjorda för det liv vi nu lever.

Per Ström, en man som jag tidigare känt respekt för, har i sin kamp mot kvinnan letat upp ett antal citat som enligt honom ska styrka hans tes att mannen är diskriminerad. Han har hävdat att det finns manshatande feminister och ombetts uppge ett exempel.

Per Ström: ”Ireen von Wachenfeldt, ledamot av den förra regeringens jämställdhetsråd, har nu trappat upp sitt famösa uttalande ”män är djur”. Efter att ha tänkt i några år har hon kommit fram till att ”män är värre än djur”.”


Per Sørflatens bostad uppe vid Ishavet

Wachenfeldt har givetvis rätt, män är värre än djur, framförallt eftersom män ofta är beväpnade. Men alla människor är just djur, något som tar sig märkliga uttryck som hos kvinnan i SvD:s artikel. Backar vi tillbaka bara tusentalet år så bodde vi fortfarande i grottor, jordhålor och i bästa fall i egentillverkade jordkojor. Att somliga har ett slags längtan tillbaka till den tiden tycker jag inte är något underligt. Man kan i stället se det som en frisk reaktion på ett allt sjukare samhälle, att idiotförklara människor som gör annorlunda saker betyder bara att den som idiotförklarar visar upp sin egen stupiditet.

Att Per Ström gått vilse bland feministerna är beklagligt, han gör dessutom sig själv en otjänst när han framstår som en onyanserad, och antagligen sviken man. Även jag har träffat på en och annan attackflata, men de är verkligen inte representativa för djurarten Homo Sapiens. Men visst är de djur, men få har modet att acceptera det, ännu färre har modet att bosätta sig ute i ödemarken som Per Sørflaten, eller i en grotta som Maninna Roland.

Per Ström Maninna Råland i SvD Per Sørflaten här

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Ensling, Eremit, Gotland, Grottliv, Hytte, Ishavet, Jordkoja, Laxfjord, Natur Maninna Råland, Per Sørflaten[/tags]


16 svar till “Udda liv, eller bara udda boende?”

 1. Jag bodde i en 745:a i ett halvår. 20 minus utan spritkök men det verkliga dråpslaget kom när jag skulle ut och pissa en natt. ”Klick” så gick bildörren i baklås (centrallås…)

  Irrade runt utan glasögon i seglarskor och t-shirt och höll på att bli överkörd när jag försökte stoppa bilar. Stockholmare stannar inte…

  Till slut knackade jag på en stuga och fick hjälp att bryta mig in i bilen igen. Sen sov jag och gick upp och jobbade dan därpå.

  Oberörd…

 2. Nej, Wachenfeldt har inte ”givetvis” rätt. Den viktigaste invändningen är att hon buntar ihop alla män i samma skål. Den överväldigande majoriteten av alla män är snälla, trevliga och ”goda”. Sådana som aldrig bråkar med någon och klappar katten.

  Ytterligare en invändning är att djur kan vara jävligt otrevliga. Stoppar du in tre slumpvis utvalda män i en bur med en kvinna kommer de antagligen sätta sig och prata om vädret eller om senaste Let’s Dance, men lämnar du en kvinna med tre alligatorer så kommer de inte prata Let’s Dance. Då blir det bara slamsor kvar av kvinnan.

  Jag antar att hon med uttalandet menar att män endast styrs av sina impulser, vilket ligger en bit ifrån verkligheten.

  Annars håller jag med om att Ström har en tendens att bli lite onyanserad. Inte i närheten av de han citerar, men ändå.

 3. eldh,
  Ge mig ett enda exempel på att von Wachenfeldt sagt att ALLA män är djur eller värre än djur.

  Nä, just det.

  Jag tror inte ens att hon är särskilt biologistiskt lagd, d v s förklarar det hela med impulser. Snarare lär hon väl ha en könsmaktanalys av det faktum att män är så överrepresenterade när det gäller lagfört våld i nära relationer.

 4. #5 Anna-Karin – Vad har ”ALLA” med saken att göra? Det är lite som om en Sverigedemokrat skulle säga ”Vi har aldrig sagt att ALLA invandrare är dåliga”.
  Att dra ALLA över en kam må vara ganska kul men det är rätt så korkat.

 5. Pär Ström är sexist.

  En man som beskyller feminister för att män får stryk i en stor utsträckning men av någon anledninge ”glömde” han att män står för >90% av kriminaliteten.

  Han anser att det är förtryck att en kvinna lämnar en man som blir arbetslös. Well, la-di-DA, det tenderar att bli så när folk blir arbetslösa! Betyder detta Per Ström vill att män ska rätten att hålla kvar en kvinna i ett förhållande hon inte vill ha?!

  Kan någon få ner mannen på jorden igen!

 6. Varför inte läsa vad hon själv säger? Hon är intervjuad i senaste Mana:

  ”Jag skulle ha sagt att män är värre än djur. En del våldsamma män kan till och med njuta av kvinnors lidande. Det gör inte djuren.”

  Hennes bok kan nog vara intressant om man vill veta vad hon verkligen tycker. Soundbites är ofta ointressanta.

 7. Anna-Karin:

  Uttrycket ”Män” implicerar, om det används för sig självt, män i allmänhet.

 8. För feminismens egen skull, sluta häng upp er på uttalanden av Per Ström och Wachenfeldt!
  Det viktigaste kvarstår: Jämställdhet mellan könen och lika lön.

 9. eldh,
  Det är DIN tolkning. Inte min och med största sannolikhet heller inte von Wachenfeldts. Vi är ju t ex båda gifta med varsin man, och inga av dem verkar göra samma tolkning som du.

 10. Krokodiltestet som eldh skriver om i sitt inlägg #4 skulle ju kunna falsifiera eller verifiera von Wachenfeldt jämförelse med män och djur, som hon ju faktiskt sa.. (hörde och såg med egna ”förvånade” öron och ögon) har det gjorts eller..?

 11. Ursäkta, jag bara ”dummade” mig med krokodiltestet.. (tyckte det var ett roligt skämt först men ser vid genomläsning att det bara var plumpt..bort – bort)

 12. Sara G:
  Jag håller med!

  Hampus:
  Jag tycker inte att det där uttalandet stärker hennes aktier. Men det är min tolkning.

  Anna-Karin:
  ”Vissa män” hade hon ju kunnat säga, om hon menade det. Men som sagt, låt oss inte haka upp oss på henne. Det viktigaste är ju att arbeta för att kvinnor och män får samma förutsättningar att utvecklas efter sina val och sin förmåga.

 13. Eldh, läs inte bara uttalandet. Läs gärna hela artikeln med henne. Eller ännu bättre, hennes bok.

  Som jag skrev, soundbites är ofta ointressanta.