Två tysta minuter för terroroffren i LondonSveriges Radio, Ekot

Att över 50 oskyldiga människor mördades i London är fruktansvärt. Varje människa borde utan fruktan för sin egen säkerhet kunna åka buss och tunnelbana.

Så långt är alla givetvis överens med mig.

Eftersom varje minut tydligen är värd 25 döda så har jag tagit fram min lilla räknedosa.

USA och Englands terrorkrig mot Irak har krävt 100 000 dödsoffer enligt vissa källor. Andra hävdar att det ”bara” är 25 000 döda.

Själv kan jag ju inte bedöma vilket som är mer rätt än det andra så jag personligen

har beslutat mig att vara tyst för 50 000 oskyldiga dödsoffer.

Därför kommer jag nu i eftermiddag starta 2000 tysta minuter för att hedra de Irakier som fallit offer för terrorn.

Det blir, om jag inte räknat fel, 33 timmar.

Jag ska därför hålla min omvittnat glappande trut från 13.00 idag till 22.00 fredag kväll.


12 svar till “Två tysta minuter för terroroffren i London”

 1. Jag har tröttnat på alla dessa ”tysta minuter” som används på fel sätt numera.

 2. Dina 100.000 döda i Irak är påhittat, och varför du vill benämna dessa som oskyldiga begriper jag inte heller.

  Inte ens denna antikrigssida kommer i närheten av dina 100.000 döda: http://www.antiwar.com/casualties/

  Civila irakier som dött på grund av kriget är mellan 22838-25869, varav mellan 5000-10000 dog under invasionen.

  Den officiella siffran för döda amerikaner i Irak är 1758 varav 1389 dött i strid.

  Dessa siffror gäller sedan krigets början 2003-03-19.

  Tyvärr så verkar det ju vara så att irakierna själva har stått för största andelen av dödandet själva, och jag vill även föreslå att du gör samma grova överskattning av antalet offer för Saddam Hussein och tar en tyst minut per 25 av hans offer.

  Det som klingar falskt är att många i vänstern bara verkar solidarisera med människor som fallit offer för USA, aldrig för människor som fallit offer för diktaturer och kommuniststater. Finns det någon som kan förklara det?

 3. För mig verkar det som att en del människor utnyttjar dessa offer för kriget i eget politiskt syfte. Har jag fel?

 4. Nää Peter. TYST är jag nu, iaf från och med nu. Men nu kommer jag ägna 33 timmar åt att skriva och bråka på bombhögern.. :-)

  F.ö. har inte jag hittat på det om 100 000 döda i Irak. Och som du såg bantade jag siffran till 50 000, kan faan vara tyst hur länge som helst..

  ”Det som klingar falskt är att många i vänstern bara verkar solidarisera med människor som fallit offer för USA, aldrig för människor som fallit offer för diktaturer och kommuniststater. Finns det någon som kan förklara det?”

  Vänsterfolk är alltid solidariska med de svagare..

  Nöjd med förklaringen?

 5. Peter: ”För mig verkar det som att en del människor utnyttjar dessa offer för kriget i eget politiskt syfte. Har jag fel?”

  För mig verkar det som att en del stater utnyttjar terrorismen i eget politiskt syfte. Har jag fel?

  Dessutom verkar det som om vissa personer utnyttjar kritiken i eget politiskt syfte. Har jag fel?

 6. Inga tysta minuter kommer antagligen att hållas för de barn som blev fläskmos i Irak häromdagen.

  Tysta minuter är tydligen bara förunnat somliga.

  Annica

 7. En sak som jag undrat över är ifall högerns fräcka och oförskämda attityd är medfött eller om det är något som inlärs på ideologi-kurser?

 8. IBC räknar bara dödsfall rapporterade via minst två oberoende mediakanaler, vilket naturligtvis inte ger en komplett totalsiffra.

  Den högre siffran kommer från en vetenskaplig undersökning (publicerad i The Lancet) där man intervjuat irakier på plats om hur många i deras omgivning som strukit med i kriget, för att få ett mått på mörkertalet (man måste vara bra jävla naiv om man inbillar sig att media lyckas snappa upp varje krigsrelaterat dödsfall i Irak).

  Att sampla representativa urval är en väl etablerad metod för att storleksbestämma saker man inte kan mäta direkt, men högerskallar som ”Peter” accepterar förstås bara etablerade metoder om dom ger ”rätt svar” och informationen kommer i form av en ”talking point” från Timbro (eller motsvarande ”vi påstår att vi tänker åt dig, så du slipper få ont i huvet”-källa).

  (självständigt tänkande aktörer rekommenderas att googla fram pressreleasen ”IBC response to the Lancet study estimating ”100,000” Iraqi deaths” för mer bakgrund. citat som ”We have always been quite explicit that our own total is certain to be an underestimate of the true position, because of gaps in reporting or recording.” och ”We also recognise the bravery of the investigators who carried out the Lancet survey on the ground, and support the call for larger and more authoritative investigations with the full support of the coalition and other official bodies.” och ”we reject any attempt, by pro-war governments and others, to minimise the seriousness of deaths so far recorded by comparing them to higher figures, be they of deaths under Saddam’s regime, or in other much larger-scale wars” känns rätt relevanta).

 9. Istället för källkritik och intellektuell stringens i en bisarr body count, kan man ju alltid välja Tage Danielssons metod:

  ”Du säger att Sveriges huvudstad är Stockholm
  Jag säger att det är Linköping
  Sanningen ligger väl som vanligt någonstans mitt i mellan…”