Två döda svenska soldater räcker inte


Nu visar det sig att den svenska försvarsledningen undanhåller information om läget för de soldater som ska hjälpa USA i Afghanistan.

När DN började kolla upp hur läget var för soldaterna visade det sig att bara 1/3 av incidenterna meddelades till försvars-utskottet och riksdagen. Bland annat har en militärjeep sprängts där soldaterna som genom ett under klarade sig. Officerare på plats berättar att de hittar försåts-mineringar och hemtillverkade bomber var tredje vecka.

DN: …riksdagsledamoten Allan Widman anser att riksdagen måste få information om attacker mot svenska soldater. – Jan Jonsson behöver på nytt inställa sig i försvarsutskottet för att ge den riktiga bilden. Vi riksdagsledamöter ska ta ansvar för den här insatsen och får inte undan-hållas viktig information. Om försvars-ledningen inte berättar hela sanningen kommer ansvaret att falla tungt på dem om någonting allvarligt händer därnere, säger Allan Widman.

På sikt finns det all anledning att förvänta sig att ytterligare svenskar kommer att skadas svårt eller dödas under sin tjänstgöring i Afghanistan. Dessutom talar allt för att Talibanerna är på väg tillbaka i landet. Delvis med stöd av diverse krigsherrar och delvis beroende på att de nu kontrollerar smugglingen av heroin.

Den amerikanske marionetten Mohammed Karzai kommer inte att kunna sätta någonting emot Talibanernas återtåg.

Dessutom är hans främsta meriter innan han blev amerikanernas egen president i landet – att han var anställd som konsult av ett amerikanskt oljebolag. Det är känt hos stora delar av den Afghanska allmänheten vilket på sikt borgar för att situationen kan förvärras över en natt.

Och vad händer den dagen då mängder av svenska soldater tas hem i kistor?

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, Mohammed Karzai, afghanistan, svenska soldater, amerikansk marionett, talibaner, heroin[/tags]


4 svar till “Två döda svenska soldater räcker inte”

  1. Läget i Afghanistan har allvarligt förvärrats den senaste tiden, finansierat av heroinsmuggling som även når Irak. På det sättet är George Bushs två fronter idag alltmer sammankopplade. Kriget mot Terrorismen börjar bli alltmer katastrofalt. Många fler svenska soldater kommer att dö i Afghanistan, speciellt om Alliansen vinner valet.

  2. Talibanerna har varit på väg tillbaka länge. USA misslyckades fullständigt i Afghanistan. Presidenten har makten i sitt palats och runt sin bakgård, men inte mycket mer. Runt omkring styr krigsherrarna, som inte är väldigt mycket bättre än talibanerna. Herointillverkningen är tillbaka starkare än någonsin.

    Sen att jag tycker det beror på att USA drog alldeles för fort, det är en annan femma. :P

  3. Vad de nu hade där att göra. Usama hittade de i alla fall inte. Talibanerna behövde stoppas, men frågan är om det verkligen var kryssningsrobotar som behövdes. Sedan kan man ju undra om det verkligen är vapen som ska användas mot religiösa extremister..

  4. Uppgifterna om att Försvarsmakten skulle mörka händelser med svensk trupp är en tidningsanka. Detta framgår med önskvärd tydlighet av ett pressmeddelande från Försvarsmakten. http://www.mil.se/index.php?lang=S&c=news&id=32697 . Försvarsutskottet borde sätta sig ned och ta en funderare på hur man vill motta information från Försvarsmakten. Vilken politiska agenda finns bakom detta utspel och detta misstänkliggörande av försvarsledningen?