Turkisk TV-serie (”Lögnen”) som propaganda.Dagens gästbloggare är Ulla Johansson från Göteborg, som är pensionär, författare och debattör. Ulla Johansson har medverkat i böckerna “Mona Elsa Ulla“, “Främmande besök“, “Kvinnor i butik, kvinnor på fabrik“ och givit ut boken “Flyktigt förbi“ 1998. Hennes senaste böcker är ”Valets pris” 2008 och ”Frånstulna framtidens samhälle” 2009. Hon publicerade här inlägget ”Fascismen återuppväckt” 8 augusti, ”Vem berättar sanningen om konflikten?” i Syrien 23 september och strax därefter ett inlägg om media baserad på en bra debattartikel som Aftonbladet inte ville ta in. Denna gång får en ganska skrämmande bild av en turkisk propagandistisk serie, ”Lögnen”, som sänts nästan 50 gånger i svensk TV! Det handlar om en demonisering av Iran, som behandlades i ett annat inlägg här för 2 dagar sedan. Ett exempel på detta utgörs av ledaren i Dagens Nyheter idag.
Istanbul images

I Iran har makthavarna tagit illa vid sig av filmen ”Argo” och av hur iranier målas ut i storyn. De ser filmen som CIA-propaganda. Planerar nu att stämma Hollywood. Jag har inte sett filmen, endast läst recensionerna och kan förstå att det är en historia om fritagningen av de på sin ambassad i Iran fångade USA-tjänstemännen. År 1976. Och att filmen är mycket skickligt gjord.

Jag har däremot följt den turkiska tv-serien ”Lögnen” på SVT. Trodde från början att jag där skulle möta intressanta turkiska miljöer och människor. De centrala turkiska rollerna rör sig dock i överklassmiljö och den är vad gäller bostäder, bilar och kläder och beteenden lika över hela världen.
Truth - lies imagesCATZ1TIH

Seriens turkiska hjältinna råkar illa ut i Iran när hon tar sig dit för att leta efter sin man. Ett Iran där alla gator utmålas som fattiga, gråfuktiga gränder. Där elaka kvinnor sitter i gathörnen insvepta i sina mörka schalar och hucklen. Där hemmen är inredda i primitiv ”östlig” stil. Soldaterna brutala unga män i illasittande uniformer. Polisens kansli ett smutsigt rum som skall antyda något medeltida. De kvinnliga fångvaktarna gevärsbeväpnade megäror. Sammantaget: ett land från medeltiden.

Teheran

Motsatsen ges i Turkiet: vi ser vackra villor. Elegant klädda människor. Snygga poliser i snygga uniformer. Poliser som uppför sig korrekt. Poliskontor i europeisk stil.

En turkisk tv-serie som gör Turkiet tilltalande – motsatsen till Iran – och den berättar självklart inte om de av turkisk militär under de senaste årtionden dödade kurderna. Trettiotusen döda. Eller om de fängslade oppositionella journalisterna och författarna. – Att landet är en halvdiktatur.

Propagandan är i ”Lögnen” så uppenbar och så naiv. Fienden det ”onda”
Iran. Hollywoods ”Argo” uppenbarligen mycket mer sofistikerad. Men Argos skapare ”…….attempts to describe Iranians as overemotional, irrational, insane, and diabolical………..” Så betygsätter Ismail Salami filmen. Den turkiska tv-serien en mer förenklad version på samma linje.
gilly iran iraq har bomber

SVT har köpt in serien och gav den i fyrtionio (!) avsnitt. Nu kan man fråga sig om SVT:s inköpare är så naiva att de inte alls sett seriens inslag av propaganda. Eller om de sympatiserar med Turkiet som ”civiliserad” nation. Hur det än förhåller sig i detta så kan det knappast vara SVT:s uppdrag att ta ställning för ett av länderna i den infekterade politiska-militära konflikten i Mellanöstern. Och mata de tvåhundratusen tittare som följde serien med Turkiets ställningstaganden.

Jag har inga sympatier varken för Iran eller Turkiet. Det ena landet en teokrati det andra en halvdiktatur. Religiös makt alltid lika motbjudande. Men vi skall i detta land inte förhäva oss. Den svenska kyrkan och Luthers ideologi hade ett järngrepp över Sverige från femtonhundratalet och långt in i modern tid. Full religionsfrihet fick vi först nittonhundrafemtioett. Trots denna formella religionsfrihet var obligatorisk morgonbön i skolorna brukligt fram till mitten av 1960-talet

Jag har nu roat mig med att med hjälp av Google få fram en mängd foton över gator, hus och parker i Teheran. De visar en normal storstad. Inte tv-seriens mörka exteriörer. Så kan alltför påträngande propaganda misslyckas. Läsaren-åskådaren börjar tvivla och söker fakta och balans.

”Lögnen” kan nu ses på SVT Play


intressant.se ,
, ,,
, , ,

SvD 6/4 The Golani spy DN 6/4 SvD 6/4 Pierre Gilly 6/4
Aftonbladet 2/10Svenska Dagbladet 20/9 DN Debatt 2/10 2012, DN Debatt 3/10 2012, DN Debatt 2/10 2012,


Ett svar till “Turkisk TV-serie (”Lögnen”) som propaganda.”

  1. Filmen Argo är ett drama än en action film och handlar utsmugglingen från Iran av 6 sex amerikanska tjänstemännen som lyckades fly ut ur den Amerikanska ambasaden i samband med att Iranierna bröt sig in.

    Iranierna framställs på en rad olika sätt, CIAs allierade Shahn framställs som ett formidabelt monster, den Iranska kvinnan som arbetar i den Kanadensiska ambasadörens residens framställs som en person med stor integritet och mycket stort personligt mod. Det Iranska revolutions gardet framställs som hänsynslöst men effektivt.

    Den Amerikanska presidenten framställs som ryggradslös, och CIA som över-byråkratisk och samvetslös.

    Så summa summarum så är det två personer som framställs i mycket god dager en Amerikan och en Iranier, respektive lands säkerhetstjänst samt respektive lands utrikes politik framställs i dålig dager.