Turk på burk?


Barbro Hedvall skriver i Dagens Nyheter om Turkiets vara eller icke vara som medlem i Europeiska Unionen.

DN: ”I Europa råder turkfeber – ska förhandlingsstarten skjutas upp eller inte skjutas upp – det är frågan. Den senare frågan står det dock i mänsklig makt att besvara, EU:s utrikesministrar kan göra det redan i morgon, stats- och regeringscheferna på torsdag. Under mer än ett sekel betraktades Turkiet som Europas sjuke man – sultanen i Konstantinopel hade tappat greppet över sitt välde, delarna blev allt friare och slukades av hungrigare makter. Till slut försvann den turkiska frågan från den europeiska dagordningen i första världskrigets omstörtning. Nu är alltså Turkiet tillbaka. Dess medlemsansökan har blivit ett test av EU:s förmåga och karaktär. Ska Europa stänga om sig eller ha ett öppet hus, har Europa självförtroende nog att välkomna nya, stora länder som Turkiet eller Ukraina?”

För egen del så är detta inte en svår fråga. Jag är visserligen motståndare till EU, i vart fall mot en federativ utveckling inom unionen. Jag är dessutom tveksam till många andra företeelser som kommer med EU-medlemskapet och många av dessa tveksamheter har jag skrivit om här på bloggen vid olika tillfällen. Men en sak är jag definitivt inte det minsta tveksam till. Det är fullkomligt självklart att Turkiet ska med i EU.

Visst, Cypernfrågan måste lösas på ett godtagbart sätt, men det kan knappast vara en fråga med samma sprängkraft som Mellanösternkonflikten. En del länder, eller snarare grupper av människor i vissa länder, är kritiska till att släppa in turkarna av olika skäl. Dels är de för många anser dessa människor. Dessutom har de oftast fel religion enligt samma grupper. Men det är viktigt att märka att det är främlingsfientliga grupper som i vårt fall Sverigedemokraterna som agerar och protesterar. I de flesta fall så är det samma politiska grupper i de övriga europeiska länderna som agerar och sätter sig på tvären.

Men vi har redan en stor andel européer med turkiskt ursprung i EU. Det finns kanske 100 000 i Sverige och i Tyskland flera miljoner. Bilden här bredvid är vald för att illustrera hur fördomar mot turkar kan se ut.


Så här ser gamla fördomar ut på bild, glöm dem!


Och som Barbro Hedvall
skriver i sin artikel så är det en faktisk omständighet att Turkiet betraktats som en del av Europa under många långa år. Den dagen Turkiet är medlem i EU får vi ett starkare och friare EU.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Turkiet, EU, Medlemskap, Turk, Cypern, Politik[/tags]


19 svar till “Turk på burk?”

 1. Turkiet är så välkomna så, när de börjar respektera mänskliga rättigheter och erkänner sitt systematiskt utförda folkmord på kristna armenier, greker och kurder…

 2. Du menar att England omedelbart ska kastas ut ur EU och alla länder som är med i ”de villigas koalition” i Irak?

  Ok för mig..

  Folkmord som folkmord, eller hur..?

 3. England erkänner att de har trupper i Irak och har dödat människor…

  Sedan är det inte ett folkmord, man dödar inte Irakier pågrund av att de är Irakier.

  Turkiet dödade Armenier, greker och kurder endast pga deras ursprung. Något man från turkiets sida vägrar att ens kännas vid trots att summan av bara grekerna och armenierna hamnar på ca 3miljoner, alltså runt halva summan judar som dödades i holocaust.

 4. Apan: ”England erkänner att de har trupper i Irak och har dödat människor…Sedan är det inte ett folkmord, man dödar inte Irakier pågrund av att de är Irakier. ”

  Det nuvarande kriget har enligt artikeln i The Lancet dödat 650 000 människor. Bojkotten mot Irak har tidigare dödat minst 500 000. Kallas det inte folkmord så är det väl dags att helt skippa termen.
  Personligen har jag aldrig påstått att turkarna är världens mest oskyldiga människor, och jag kommer inte påstå det heller. Men den som är utan synd kan kasta första stenen.

  Vill du hellre att Turkiet ska knytas närmare diktaturerna i Mellanöstern?

  Hyfsa till dig lite Apan !!

 5. Vad är det som säger att Turkiet skulle knytas närmare diktaturerna i mellanöstern för att man ställer krav på mänskliga rättigheter?

  De har ju lyckats bra med att hålla distans från dem även innan.

  Du ser ingen skillnad i att folk dör pga medicinbrist eller svält, än att man går ut och hugger huvudet av dem på gatan?

 6. Turkarna har fördrivit och mördat, då är det väl viktigt att vi släpper in dem i EU så att det inte sker igen?

 7. apan: Du ser ingen skillnad i att folk dör pga medicinbrist eller svält, än att man går ut och hugger huvudet av dem på gatan?

  Nej egentligen inte.

  Tror du att det är någon skillnad för de döda?

 8. Så alla misslyckade hjälpsändningar som FN har gjort är lika illa som om FN-styrkor gick ut och sköt dem på direkten?

  Sedan dödar britter fortfarande inte folk i Irak pga deras ursprung… det är ingen etnisk massutrotning som den i turkiet.

 9. Jag tycker nog det är tillbörligt att ta 650 000 människors liv på mer allvar än att man börjar skäta om WMDs i fickorna.

 10. Ja Apansson, men om man tar livet av 650000 människor så nog fan kallar JAG det för folkmord i alla fall. Dessutom så dog väl lika många av FN:s USA-styrda bojkott åren innan.

 11. Hej Jinge! Det enda jag inte förstår i sammanhanget var att du tyckte det var så HEMSKT och så FRUKTANSVÄRT när EU bjöd in öststater för ett pat år sen men att en utvidgning nu her plötsligt är helt ok. Vari ligger logiken?

 12. Jo fast det blev inte så illa som jag befarade då. Det blev värre.. :) Om du minns det så minns du säkert oxo varför. Jag var orolig för att mycket av den svenska industrin skulle flytta till baltstaterna pga löneläget. De flyttade produktionen till Kina och Indien i stället. Med andra ord så tror jag att fördelarna med Turkiet inne i EU överväger eventuella nackdelar.

 13. Turkiet är en diktatur så även om jag är EU-motståndare tycker jag det är vansinne att släppa in dem i EU. Även om var femte invånare är kurd förnekar myndigheterna att det ens finns kurder i Turkiet, de kallas istället för ”bergsturkar”, och det var bara några år sen det fortfarande enligt lag var förbjudet att prata kurdiska. Jag vill inte att Sveriges medlemsavgift ska gå till Turkiets underutvecklade jordbruk.

 14. Ni har köpt samtliga fördomarna mot Turken om att dessa mördat och slaktar kulturfolk lite här och där …

  Det är nog få av er som känner till att även Turkar har slaktats dock. Visste ni tex. att >50% av befolkningen i landet Bulgarien utgjordes av muslimer/Turkar ? Näää ? Att detta inte togs upp när Bulgarien nyss släpptes in i EU… Jag tycker att bla. Bulgarerna behöver bearbeta sin historia… För att inte säge de flesta EU medlemmarna. Ffa Frankrike, England, Belgien mfl.

 15. När man granskar hur Afganistan avyttrar sin enorma opieproduktion visar det sig att det mesta sprids ut över världen via Turkiet.
  Detta kan inte vara okänt för någon som förhandlar för Turkiets EU-medlemskap och min fråga är att om inte detta anses som ett problem varför framhålls då inte i debatten de ekonomiska fördelarna för EU? Detta handlar om BIG bussiness!!

 16. Som Patates så riktigt säger, det finns fler än turkarna som behöver bearbeta sin historia, inte minst grekerna själva. Och visst bör Turkiet anpassa sig till EU. Men det bör vara den nuvarande situationen och inte historiska händelser (kurdernas situation tycker jag är väldigt relevant i sammanhanget) som avgör om landet klarar av EU-medlemskap eller inte.

  Väldigt rekommenderad bok i ämnet grekisk-turkiska relationer i början på 1900-talet inklusive bakgrunden till folkmordet på armenierna (roman): Louis de Bernieres ”Bird without Wings”.

  Sedan tror jag att om Turkiet fick EU-medlemskap så skulle det sätta en första positiv precedent för muslimska länder, att västvärlden faktiskt är beredda att dela med sig av sin gemenskap och inte bara exportera ”demokrati” i utbyte mot ingenting alls. Så blir det folkomröstning i frågan röstar jag för.

 17. Kask!

  Uppgiften du för fram stämmer inte. Den största delev av opium/heroinproduktionen går via ryska f.d. republiker.

  Läs på !!

 18. Jinge.
  Jag har läst på efter bästa förmåga och Sibel Edmonds artikel belyser detta på ett sätt som jag har svårt att avfärda som fördomar.
  Hoppas att du kan få tid att läsa hennes artikel på:

  http://www.opednews.com/articles/opedne_sibel_ed_061129_sibel_edmonds_3a_the_h.htm

  Där framgår också att opietrafiken precis som du skriver går dit via ryska f.d. republiker.
  Trafiken stannar emellertid inte i dessa skurkstater. Den fortsätter via dessa länder och efter förädling i Turkiet sprids det vidare med kollosal vinst för Turkisk maffia och CIA.
  Allt detta måste belysas och redovisas om inte EU ska stå med som delansvariga den dag Turkiet blir EU-medlemmar.

  Tack Jinge för din fina blogg som jag läser varje dag, jag tycker att det är stor demokrati att kunna gå in med egna sypunkter och få dessa ventilerade och värderade. Plus eller minusvärderigar spelar ju ingen roll då båda varianterna alltid tillför något..