Tryckfelsnisse eller?


Att man ibland ser lustigheter i tidnings-
spalterna är inte så konstigt. Ibland kan man misstänka den mänskliga faktorn.

Att det går galet med stavningen borde däremot inte hända, men det gör det. Oftast så är det i löpande text, men ibland så hamnar felen direkt på första sidan (nu på webben). Antagligen kommer felet att rättas hyfsat snabbt eftersom läsarna hör av sig, men inget hindrar förstås att en ondsint bloggare dokumenterar och sparar det.

Sakfrågan? En man skjuten till döds i Malmö, jag önskar att det skulle kännas märkvärdigt men så är det inte. Det verkar snarare som om det vore mer märkvärdigt den dag någon inte hittas skjuten till döds. SvD SydSv HD

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Tryckfelsnisse, Mord, Kriminalitet, SvD, Politik, Mediekritik[/tags]


6 svar till “Tryckfelsnisse eller?”

 1. Stavfel hittar man ju daggligen, sorry dagligen ska det ju vara, inte bara i tidningar. Det verkar inte finnas någon korrekturläsning längre. På webben kan jag förstå att det inte hinner korr.läsas, men till papperstidningarna borde det ju hinnas med. Särskrivningar är ju väldigt populära och tänk vad fel en text kan bli med ett sånt fel (är det rök fritt eller rökfritt).
  Jag vill minnas att Svenskan råkade ut för tryckfelsnisse för en massa år sedan och drog in en hel upplaga, tidningen hette Svenska Blagdadet. Svenska språket är inte lätt (inte tungt heller).

 2. Sant. För egen del är jag blind för vad jag skrivit. Även om jag läser igenom det så vet jag ju vad jag menat, och ser inte konstigheterna :-)

  SvD rättade felet snabbt och bytte helt rubrik. Om de såg det själva eller om det var någon läsare som hörde av sig vet jag inte.

  Det där stavfelet förekommer rätt frekvent, frågan om det var ett ”riktigt” stavfel eller om det berodde på att K och J ligger bredvid varandra på tangentbordet…

 3. felstavning är mycket retlig , Man kan skriva svenska men saknar koncentration , Jag kollar innan jag skickar i väg inlägget och jag ser inget fel men när inlägget publiceras då ser jag med det samma att det är felstavat eller att det fattas en bokstav
  Det har jag frågat mig själv varför blir det så men det finns inget svar

 4. Palestinier,

  Du och jag har hjärnor som är programmerade på att ord har ett utseende. Varje arabiskt ord ser mycket annorlunda ut än det andra tack vare att bokstäverna ändrar form och slingrar sig och så vidare…

  Så är det inte på svenska. Orden har ingen ”kroppar”. Man hoppar inte till när en bokstav saknas för i våra ögon är det bara en rad med bokstäver.

  Om en bokstav saknas i ett arabiskt or så ser det ordet vanställt ut. Omedelbart.

  Jag har slutat klandra mig själv. Jag kan bara bli bättre med tiden. Men perfekt blir jag aldrig.

 5. Ni såg väl den där undersökningen för något år sedan som visade att det räcker om de 2 första och de 2 sista bokstäverna (räcker med 1a och sista bokstaven i engelskan tror jag) i ett ord är rätt så läser de flesta ordet korrekt iaf utan att tänka på det.

  Fast man antar ju att tidningar som SvD förhoppningsvis har någon som korrekturläser allting.