Lady Gaga, Carolina Klüft och den okände miljökämpen i skogen


En människa, gammal eller ung (eller mittemellan) kan ha olika slags idoler, men också olika idoler samtidigt. Några enkla, kanske litet tråkiga, reflexioner om unga (och även ungas) idoler. Efter att ha lyssnat på Lady Gaga några minuter (På Youtube finns ladygagaofficial) tycker jag, en ”tönt” på popmusik, ändå att jag vågar tycka något.
DN skriver 31/8 ”Som superstjärna har Stefani Germanotta på samma vis lyckats utplåna den italiensk-amerikanska Manhattantjej hon en gång var.”
Om det stämmer vet jag inte. Har ni? Hur var hon? Samma unga kvinna som nu?
Knappast någon i Sverige som vet, eller hur? Är hon ett ”fenomen” (program i Sveriges Radio) eller en ”konstprodukt” (Se mitt blogginlägg om USA-val ”The making of a president), eller vad?

Fråga 1:Vem är hon egentligen?

Dagens Nyheter skriver om Lady Gagas konsert i Stockholm att musiken var hennes svaghet.DN 1/9 ”Musiken då? Tja den är väl litet av Lady Gagas akilleshäl”. Jag tycker att hon sjunger hyggligt på Youtube, kanske har hon inte lika bra röst som Carola, men nog bättre än vad Lill-Babs har nu.
Fråga 2: Varför bytte hon kläder 12 gånger under konserten? Stör inte det musikupplevelsen?
Fråga 3: Vad sjunger hon om? Det finns stora frågor och stora problem för de unga och mänskligheten. Tar hon upp det i sin musik? Jag gillar artister med samhällsengagemang, men har hittills inte hitta det i musiken (men jag har bara hört litet).
Fråga 4: Vilken samhällelig roll fyller Lady Gaga med sin musik?


En annan idol som tråkigt nog lämnar scenen är allas vår Carolina Klüft. DN skriver idag ”Klüft i tårar efter sista loppet”. Det är nog många tusen andra svenskar också.
Hon har nått framgångar som ingen annan svensk idrottare med OS-guld, VM- guld både ute och inomhus samt EM-guld utomhus och inomhus. Det bara att önska henne lycka till i sitt fortsatta liv. Carolina var inte bara en framstående idrottskvinna, han var en äkta och naturlig människa av allt att döma. Här är ordet ”konstprodukt” otänkbart, medan ”fenomen” är på sin plats. Vilken inspiration hon varit för hundratusentals andra idrottare och amatörmotionärer! Hoppas hon fortsätter som idrottsledare.
Massmedia, och även denna blogg, har rapporterat om protesterna mot skogsavverkning och planerat kalkbrott i Ojnareskogen på Gotland. Demonstranterna vann en viktig delseger, då skogsavverkningarna skjutits upp.
Dessa unga människor som är engagerade i miljöfrågor och för ett bättre samhälle är för mig de främsta idolerna.

Karro är jättebra men Guldet går till Demonstranterna i Ojnareskogen. Silver till Carolina Klüft. Lada Gaga kan inte klassificeras och går miste om medalj (men vinner säkert inkomstklassen skyhögt).i Andra om: , ,, , , , , , ,

DN 1/9 DN 3/9 SvD 3/9 Expressen 3/9 AB 3/9 SvD 1/9 DN 29/8 DN 1/9 DN 29/8 SvD 27/8 SvD 29/8 Expressen 29/8 Expressen 29/8 NSD 14/8 NSD 14/8 Aftonbladet Ofog Afghanistansolidaritet

  2 comments for “Lady Gaga, Carolina Klüft och den okände miljökämpen i skogen

  1. 3 september, 2012 at 13:13

    Om nu sången är en sångerskas akilleshäl … tja, jämför med en tänkt recension av Birgit Nilsson i en Wagner-roll: ”Birgit Nilssons insats som sångerska kanske bör förbigås med tystnad, men hon klädde åtminstone bra i valkyriedräkt med spjut och hjälm och hela attiraljen!”

  2. Martin
    3 september, 2012 at 20:21

    Utan att gå in på musiken, jag är mer av en HÅRDrockskille, så kan jag säga att Lady Gaga verkar vara en ’skön profil’ och en tjej med skinn på näsan vilket alltid är positivt i mina ögon. Att hon retar gallfeber på alla stockkonservativa med sitt budskap om allas rätt till kärlek (HBTQ-frågor) och sin utmanade stil är grädde på moset. Kort och gott inget jag lyssnar på personligen men jag har endå en mycket positiv bild.

Comments are closed.