Tre svenskar gripna på Kuba


Tre svenska flickor från Liberala Ungdoms-
förbundet reste till Kuba för att stödja en människorättsorganisation berättar samtliga tidningar just nu.

Skälet till skriverierna är att dessa tre gripits av Kubans polis och placerats i husarrest. Troligen är de placerade på sitt hotell, något annat skulle ha blivit rubriker det också.

Går vi tillbaka i tiden till tidigare den här veckan så greps tre svenska ungdomar av israelisk polis/soldater på Västbanken. Orsaken var att de tillsammans med några israeler och palestinier protesterade mot att Israel i strid med FN:s resolutioner, Genèvekonventionen och FN:s Mänskliga rättigheter ockuperat ett område på Västbanken som kallas E1, något som till och med USA protesterat emot. En svensk/israelisk sionistblogg irriterade sig upprört på svenskarna eftersom demonstrationen var politisk, ansåg vederbörande.

Såvitt jag minns så var det bara några tidningar som nämnde att svenskar gripits av israelisk polis/militär UTANFÖR Israels territorium. Nu, när tre liberaler gripit av kubansk polis i Kuba så blir det väsentligt större publicitet.

Det är intressant tycker jag.

SvD DN Dagen HD AB

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Demonstranter, Kuba, Västbanken, Israel, Polis, Husarrest, Människorätt, FN, Politik, Mediekritik[/tags]


11 svar till “Tre svenskar gripna på Kuba”

 1. det var väl precis det som dom ville.. åka till Kuba OCH gripas efter att ha ”dummat” sig för att ”bevisa” hur hemskt det är på Kuba.. och så blir dom satta i ”husarrest” och hemskickade.. vilket fiasko!
  det är lite som med Fredrik F från nyliberal centern som startade en salladsbar i stockholm vid namn ”En annan salladsbar” utan kollektivavtal för att provocera facket till blockad av densamma med stort medieuppbåd i hälarna.. och så gav facket fan i Fredrik och hans ”En annan salladsbar” som snabbt gick i konkurs… men Fredrik F trallar glatt vidare som om inget hänt. DET är en riktig skojare!

 2. Verkligt intressant jämförelse du gör. Nog är det konstigt hur många tror att man kan beblanda sig i vilken oppositionsverksamhet som helst i ett främmande land och sedan förvåna sig över att man blir fast och förhörd. Det som Israel gjorde i exemplet är ju verkligen faktiskt värre. Och hur tror ni att det hade gått om de hade börjat opponera sig i något land som styrs kapitalistiskt i samma region t.ex.?

 3. Att demonstrera på ”annat håll” ger annat resultat:
  ”19-årig svenska misshandlad av bosättare
  19 november 2006
  19-åriga Tove Johansson från Stockholm skadades igår vid Tel Rumeida check-point i Hebron på Västbanken. Tove Johansson attackerades av en grupp bosättare och misshandlades grovt när hon och två andra svenska aktivister skulle passera genom check-pointen.

  Tove och de andra internationella aktivisterna blev spottade och sparkade på och Tove fick en flaska slagen mot käkbenet som orsakat en fraktur. Tove Johansson fördes till sjukhuset Hadassah Ein Keren i Jerusalem där hon troligtvis blir kvar för operation av käken.” undrar vad LUF hade för kommentar till det..

  Kommentaren från LUF till ”husarresten” på Kuba på ett hotell i Kuba var däremot:
  ”- Det känns väldigt olustigt med tanke på att kvinnorna är så pass unga. De har biljetter hem till Sverige på onsdag, och vi hoppas att de sitter på planet då, säger Majed Safaee, förste vice förbundsordförande i Liberala ungdomsförbundet, till DN.se.”
  vad ligger det ”väldigt olustiga” att dom får stanna på sitt hotell med restaurang och vänta på att flyget hem avgår..??

 4. Ja det är himla intressant faktiskt sen håller jag fullständigt med Leos första kommentar.

 5. mycket intressant. finns det några svenska exempel på liknande reaktion mot utländska demonstrationsturister som blir arresterade här tro?

 6. Det intressanta är att man inte säger vilken människorättsgrupp de besökte.
  De ”Vita Damerna” är alla fruar till politiska fångar. Men få vill kännas vid att dessa kvinnor är makor till män som bevisligen begått landsförräderi à la Stig Bergling.

 7. Liberalernas kubahat är väl känt. Under bokmässan förrförra året hyrde dom en föreläsningssal där dissidenter fick spy ut sitt hat under flera dagar. Allt föregicks av mycket ovederhäftiga artiklar i DN om tillståndet i landet. Rena falserier.
  Naturligtvis finns det mycket att kritisera Kuba för, men kritiken bör vara sanningsenlig och inte bestå av rena lögner.
  Nu har dom gått över gränsen igen…

 8. Lustigt, när den store liberalen Leijonborg besökte Kina och skrev en bok om det så handlade den inte, som man skulle kunna tro, om förtrycket och de politiska fångarna utan om de fina skyskraporna, de flitiga och välutbildade arbetarna och det goda företagsklimatet. Man undrar hur liberalerna bestämmer vilka diktaturer som är bra och dåliga, beror det på hur mycket pengar Eriksson och Volvo tjänar i landet ifråga.

 9. Andar och gudar invaderar media.New Age och de kristnas. I dagstidningar och TV-program. Vill man att vi skall bli lika tokkristna och vidskepliga som befolkningen i USA?
  Aftonbladets ledarsida inbjuder den kristne anden väldigt frekvent. Senast igår fylldes ledarkrönikan av propaganda för Svenska Kyrkan och ledarskribenten yrade om sin kristna tro. Detta i en tidning som hälftenägs av LO!
  När man frågar vill ingen i tidningens ledning svara på varför vidskepelserna släpps fram på detta sätt.
  Ulla Johansson

 10. Den här historien är typ det töntigaste jag någonsin läst. Den är en spottloska i ansiktet på alla oss som någonsin blivit arresterade under politiska aktiviteter utomlands. Det har många gånger hänt svenskar betydligt värre saker än de här damerna utsattes för, vilket verkar ha varit noll och intet vad jag förstått.

  Tycker gott kubanerna kunde lappat till dem några gånger, bara för att. Men det vill de väl inte, humanister som de är.

  Håller också med Pasquale om att det är märkligt tyst om vad dessa vita damers män egentligen sysslat med. Tror knappast att de skulle gå ostraffade i Sverige, elller någon annan stans för den delen.