Trängselskatten – Orwells värsta mardröm


Ibland kan jag känna att det är dags för att skaffa en BH till hakan. Själv tycker jag att det är bra med trängselavgifterna, men..

Samtidigt så förstår jag mig inte på den flathet och blåögdhet som nästan tycks vara en del i vår svenska nationalidentitet om det nu fanns en sådan.

Ekot: ”När försöket med trängselskatter inleds i Stockholm efter nyår kommer alla bilister som passerar genom Stockholm att registreras. I Sverige kommer det att vara lagligt att få ut uppgifter om enskilda bilister eftersom trängselavgiften är en skatt och därmed en offentlig handling, så vem som helst kan med hjälp av ett registreringsnummer på en bil få ut uppgifter om vilken dag den passerat en speciell biltull.”

Det betyder i praktiken att en svartsjuk make kan begära ut uppgifter om när personbilen ABC000 passerar in och ut genom tullarna. Allt i enlighet med offentlighetsprincipen. Det gäller förstås också alla andra bilar varför vi nu får ett betydande integritetsproblem.

Nu kan man lätt hålla koll sina konkurrenter eller andra antagonister. Vill du veta när den där snygga brunetten du ser ibland åker in/ut genom tullarna så möter det inget hinder. På samma sätt kan försäkringskassan givetvis kolla hur och när du passerar ut och in till stan.


Betalstation i annat land..

I Norge insåg man dessa problem och har ordnat med en alternativ variant vid infarterna. En fil där man kan betala kontant om man inte vill avsätta elektroniska spår tillgängliga för var och en som är nyfiken. För man kan vara förvissad om att det inte bara är polisen som kommer att intressera sig..

JO säger till Ekot: ”– Det går inte att utesluta att uppgifter om bilars passage vid vissa betalstationer kan komma att användas i sammanhang som de inte är avsedda för.”

Nej, och det tycks inte ha inneburit att man gör något åt saken..


4 svar till “Trängselskatten – Orwells värsta mardröm”

 1. Inbrottstjuvar kan kolla när man lämnar hemmet och åker till jobbet.Ja, det finns många användningar man kan tänkas att det faktum är att man kan få ut dessa uppgifter. Norges variant var ju bra.

  ”JO säger till Ekot: ”– Det går inte att utesluta att uppgifter om bilars passage vid vissa betalstationer kan komma att användas i sammanhang som de inte är avsedda för.””

  Jaha…och vad tänker de göra åt detta då de tydligen snappat upp problematiken? Inget som vanligt förmodligen? Det blir den lilla människan som kommer i kläm.

  Annica

 2. Gissar att den yngre generationen är så upptagen med rollspel och datorspel samt lyssnande på , ja vilken musik man nu lyssnar på idag, att de inte ens vet vad som händer runtomkring dem. Därför protesterar de inte heller.
  Men däremot protesterade många högljutt när lagar förbjöd nerladdning från nätet av musik – det upprörde tydligen ordentligt.
  Underligt perspektiv på tillvaron tycker jag och mycket konstifika prioriteringar.

 3. Man får hoppas att de kommer på något sätt för att förhindra att systemet missbrukas. Jag tycker ju själv att själva idén med trängselavgifter är bra så det vore synd om det förstörs av någon sådan anledning.

  Jag undrar en sak bara. Är trängselavgifter verkligen en skatt? Jag trodde att det är en avgift eftersom skatt väl är något som alla måste betala, eller?