Totalförbjud all nöjesjakt


I dagens Aftonblad skriver Nils-Ove Durango en klok debattartikel där han föreslår ett totalförbud för all nöjesjakt.

N-OD: ”Vi lever år 2006, ingen jagar för att de behöver köttet, så det är troligen behovet att döda som styr jakten. Jägarna själva hävdar att det främst är naturupplevelsen som lockar, men det finns bättre sätt att njuta av vår fina natur än genom ett kikarsikte på ett gevär, eller på en blodig slaktplats. En annan favoritförklaring är att man måste hålla nere viltstammen, som ju skadar skogen och dessutom skulle bli för stor utan avskjutning. Det kan nog stämma, men det beror på att jägare i princip utrotat hela rovdjursstammen som skött balansen utmärkt i miljoner år.”

Ett av de förslag han presenterar i sin artikel är att man kan anställa ett antal viltvårdare som kan sättas in där t.ex. älgstammen i alltför hög grad skadar skogen, eller utgör en alltför stor fara för trafikanterna.

N-OD: ”I dag har man tillstånd att skjuta älg, björn, rådjur, lo vildsvin, räv, hare, mängder av fågel med mera. Men en stor nagel i ögat för jägarkåren är ju vargen, denna farliga blodtörstiga best (allt enligt den ohämmade propagandan som sprids i våra massmedier av lobbyister). Syftet är uppenbart, man hatar all konkurrens om bytesdjuren, och kräver ensamrätt på dödandet i skogen.”

I jägarkretsar gnyr man högt över att en och annan jakthund får sätta livet till på grund av vargen. Det man inte talar högt om är att det är jägarna själva som skjuter sina hundar av misstag, de skjuter varandra och bussar, tåg och bilar. De flesta jakthundarna omkommer i trafiken. Och i en del tragiska fall använder jägarna sina jaktvapen på människor med avsikt.

Nu är det så att jakten också skapar arbetstillfällen, just det kan man uppväga genom att anställa motsvarande antal professionella jägare som man kan ge erforderlig utbildning.

Och framför allt, låter man rovdjurs-stammen växa så kommer det att skapa den naturliga balans som krävs för att både djur och natur ska må bra.

Har vissa grupper en stor lust att döda ska de erbjudas psykiatrisk hjälp i stället för att beredas möjlighet att få utlopp för dessa lustar på djurens bekostnad.

Läs hans debattartikel i Aftonbladet!

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]politik, jakt, nöjesjakt, rovdjur, natur[/tags]


16 svar till “Totalförbjud all nöjesjakt”

 1. Well, jag håller med dig om att varggnället från jägarna är pinsamt men jag tycker inte resonemanget håller för fem öre i övrigt. ”ingen jagar för att de behöver köttet” – nej, ingen som äter kött gör det för att de behöver heller, man kan mycket väl överleva på grönsaker. Varför gör vi det då, jo för att vi tycker det är gott, en anledning som jag har svårt att se skulle skilja sig så mycket från den som tycker det är roligt att jaga? Det är ju djupt ohistoriskt att påstå att jakt på djur skulle vara förknippat med en sjuklig psykisk åkomma, denna åkomma bör under stora perioder gällt för en majoritet av befolkningen i så fall…

  Personligen har jag svårt att se vad som är så roligt med att ligga ute i ett buskage och vänta flera timmar på en älg men jag har också väldigt svårt att se hur den som tycker det är helt ok att vi äter kött för att det är gott skulle kunna ha något att säga emot att människor jagar för att de tycker det är roligt?

 2. Jag är varken för eller mot , men nog tycker jag att äger man mark måste man få jaga . På dom stora skogsbolagens mark ser dom gärna både varg och jägare , älg är ett skade djur i deras ögon , dom har ju speciella jaktområden för representations jakt , typ som där kungen jagar. Det kan inte få bli så att det är bara dom bemedlade som får jaga , vi har ju faktiskt gått ifrån ståndsamhället . Så för fan Stockholmare skärp er det är mycket skog i det här landet , räcker för både Varg o jägare , men jävlar den som skjuter en varg han har förbrukat sin rätt att jaga i evighet ….Förlåt mina svordomar …

 3. I det perfekta samhället har Durango rätt. Men har inte ett perfekt samhälle.
  Det är däremot alldeles riktigt att om man låter rovdjursstammen växa så sköter sig naturen balansen av olka djur helt själv. Så fram för fler rovdjur. Skjut Rödluvan så folk får klart för sig hur naturen fungerar.
  Fast Durangos argument håller också för slaktdjur. Vilket kan leda till en del överraskningar om hans argumentation tas på allvar.
  De flesta jakthundar dödas i trafiken.

 4. Efter att idag ha träffat på ett av de mest ovälkomna vårtecknen vill jag göra ett undantag för detta jaktförbud:
  Fri jakt på vattenskotrar året runt! Värre skadedjur finns inte.

 5. En natur i balans?? Människan har alltid påverkat sin omgivning. Har Lasse överhuvudtaget någon koll på populationsfluktationer? Om vi går tillbaks några hundra år var jakttrycket betydligt större än vad det är idag. Natur i balans, jo jag tackar.

 6. micke:

  ”tillbaks några hundra år var jakttrycket betydligt större än vad det är idag”

  Vad har du fått det ifrån? Det är nämligen fel. På den tiden var Sveriges hela befolkning mindre än antalet jägare idag.
  Dessutom blev inte jakttrycket stort förrän bönderna organiserade sig i jaktlag och organiserade jakten.
  I de skogar jag vistas i känner jaktledaren förnamnen på samtliga älgar och rådjur….:-) Det är princip ladugårdsdrift med lösa djur.
  Vi skjuter de djur vi vill ha! Inga djur slipper undan om jaktledaren inte anser de ska leva ett år till. Redan en vecka efter älgjaktsstarten är tilldelningen avskjuten.
  Älgfilé är gott! Ungsbakad rådjurssadel med gräddsås och gelé är en höjdarmiddag som inte ens kan fås på Operakällaren! Speciellt om man själv matat dem med ensilage på senvintern. Men jag skulle inte missunna en och annan varg ett och annat rådjur. Även vildsvin är gott, men svårjagat, det blir ingen nattsömn…

 7. Nu vet jag inte dina referenser, men om du vill kan jag lägga in metervis med fakta angående jakt från stenåldern och fram till idag. Själv jagat i många år, men idag jagar jag inte längre.

  Men en naturromantikers syn på naturen utelämnar allt som oftast människan, varför förstår jag inte. Vi har alltid varit predatorer och ingått i naturen. Men nu förtiden ska vissa försöka återskapa en utopi som aldrig funits.

 8. Som en liten passus! Vi har idag mer varg/Lo än vi haft på 150 år. Och för 150 år sedan var viltstammarna ganska blygsamma. Idag har vi större viltstammar trots ett jakttryck som påstås vara enormt.

 9. Surrvarning på Micke!

  Senast de gick klappjakt på Varg här i Haninge var i mitten på 1860-talet. Jag bor själv 2-3 kilometer från Vargberget och uppe i lappmarke har de haft gott om varg långt in på 30-talet. Samerna jagade dem friskt och idag är det bara lo och järv kvar, och det är alldeles för få.

  Du får gärna redovisa dina källor!

 10. Visst håller jag med om att rovdjurstammen är för låg, men att naturmuppar förbiser människan är inte bara komiskt utan rent korkat. Sedan är det ju så att en majoritet av dylika muppar bor i städer och har nog närmre kontakt med coop/ica en naturen;)

  Surrvarning?

 11. Ska du ha källorna här alternativt på mejl eller per post? Det är en diger lunta;)

 12. ”Samerna jagade dem friskt och idag är det bara lo och järv kvar”. Bara samerna? Samerna som folkgrupp då eller? Det är väl kanske renägare du menar och då borde du nog nämna djurägare i allmänhet, inte endast samer! Jag vet att du inte är avogt inställd till samer, men man kan inte vara nog försiktig med uttrycken i dessa dagar… I år har man för övrigt haft väldigt mycket problem med rivningar från lo och järv uppe i Jämtland.

  Annars håller jag med om det mesta du skriver om jakt – jaktförbundet är en märkligt mäktig grupp – måste vara den exklusivitet det innebär att bli inbjuden av dem ibland som gör att poiltiker inte verkar se klart när det gäller jaktfrågor.

 13. Felet med dagens älgjakt är att den är ”biologisk osund”.
  Man förvaltar stammarna och bestämmer den ålder och könssammansättning som man nu tycker är önskvärt utifrån de egna premisserna, med förödande följer för älgstammen.
  Människan står med sin intelligens så långt över djuren när det gäller jakt att hon inte längre har sin plats i naturen annat än som ett abnormt skadedjur som tack och lov tills en viss del hålls tillbaka i sin skadepåverkan av den egna intelligensen.
  Skulle den ohämmad slippas lös skulle den med sina ”verktyg”, storlek och blodtörst snart utrota allt liv på jorden.

 14. Utan den jägarkår vi har idag skulle dom vilda djuren bli alldeles för många och antalet människor som skulle dödas vid tex viltolyckor i trafiken skulle med säkerhet bli lika stort som antalet dödsfall pga vådaskott och liknande.
  Om dessutom alla rovdjur fredades skulle antalet konfrontationer med människor bli oacceptabelt stort, inte bara i skogen utan även tex vid soptunnor och liknande. Redan idag är man på flera håll i sverige tvungna att hålla bort björn ifrån byar med hjälp av jägare, privata som gör det utan att få betalt oftast, utan jägare skulle dessa björnar få härja fritt. Detta skulle leda till att det på flera håll inte ens kommer att gå att bo utan att riskera sitt, sina barns och sina husdjurs liv varje gång man går ut.
  Men vill ni bli av med alla jägare så är det upp till er.

 15. Jag tycker att det är helt otroligt att nån kan påstå att man ska förbjuda all nöjesjakt eftersom all jakt är nöjesjakt,om all jakt då är förbjuden,hur kan han då säga att man ska anställa viltvårdre där viltstammarna är för höga.
  Dessa viltvårdare är anställda att jaga men eftersom all nöjesjakt är förbjuden måste dom som jobbar som viltvårdare tycka illa om sitt jobb för att få jobba med det.
  Och hur seriös blir då ”jakten” och för att inte tala om eftersöken.