Topplistans effekt på bloggares själsliga hälsa


Den senaste tiden har jag konstaterat att vissa bloggare alltmer ägnar sig åt att dissekera andra bloggares kvaliteter och brister.

Dessvärre kommer jag nu att sälla mig till den kategorin eftersom jag reagerar en del på fenomenet.

Vi som bloggar dagligen har oftast en besöksräknare installerad. Det betyder att vi kan se hur många som besökt bloggen, tyvärr kan vi inte lika lätt avgöra om besökarna verkligen läst våra små alster.

Men när vissa bloggare mer tenderar att BARA skriva om andra bloggare så känner jag mig tveksam. Vi har nyligen sett exempel på så fullkomligt vilsna rubriker som ”Sveriges Dummaste Bloggare” och liknande. Vi är nog många som har våra egna och privata favorithatobjekt men i normala fall skriver vi inte rubriker på vart och vartannat blogginlägg om vederbörande.

T.ex. har ”Agent-Magnus”, som han numera kallas, skrivit ett flertal inlägg där han beskyller andra bloggare för än det ena och än det andra. Dessutom kan man tydligt utläsa på Topplistan.se att det är en taktik som lönar sig. Det kommer definitivt fler besök om man använder andra bloggares namn i rubriken.

En annan blogg som också den finns med på Topplistan.se har satt i system att göra olika slags påhopp – på de som ligger FRAMFÖR vederbörande på nämnda lista. Det har fått till följd att numera fem-sex olika bloggare blivit utsatta för olika slags smädelser på den bloggen.

För egen del tycker jag att Topplistan.se är relativt harmlös, men det kanske beror på att min egen blogg ligger tämligen permanent på andraplatsen bland bloggar som handlar om politik, jag vet inte säkert. Men uppenbart är att placeringen på listan medför att bloggare kan få en knäpp i sin jakt på placeringar.

Lustifikationen med listor av olika slag kan således få vissa negativa biverkningar. Själv vet jag inte om jag ska hoppa av eller ej, men den frågan är också knuten till andra rent existentiella spörsmål som – att blogga eller inte blogga och liknande.

Jag skulle önska att fortsatta knäppar bland bloggare huvudsakligen handlade om Lidnerska knäppar i stället för diverse helt förvirrade och/eller paranoida dito.

[i] Lidnersk knäpp


11 svar till “Topplistans effekt på bloggares själsliga hälsa”

 1. Krigskrönikan har ju varit utsatt för förföljelser (och anmält det). Fö belyser han ju de metoder som de använder (i en politisk kontext numera). Är det verkligen anledning att psykologisera över?
  Jag tycker krigskrönikan gör mkt bra insatser. Inte minst senaste inläggen där ”svaga knepet från högerbloggarnas sida” är intressant: använd ”ni gör dom svagare” ”det är synd om dom” men INTE för att dom tycker så utan för att skratta åt sitt förakt för svaghet. Tex kalla andra sjuka (som inte är det) och då ringakta de som verkligen är det (som inte kan beskriva metoder eller intentioner).

 2. Jag funderar på om det inte är si och så med den mentala hälsan hos en av dessa bloggare, topplistor eller inte..
  Allt kan inte vara helt rätt ställt på övervåningen om man ständigt hoppar på folk för saker som är otydliga vad de ens handlar om (i princip bara smädelser), och/eller påhopp baserat på saker som de vare sig skrivit eller antytt..

  Internet är en grogrund för knäppgökar, så du kan nog räkna med att antalet haverister, både till höger och vänster på den politiska skalan bara kommer att öka (mental instabilitet känner nog ingen politisk färg).
  Det bästa man kan göra är att ”inte mata trollen”..

 3. Jag vet inte om jag har lust att diskutera enskilda bloggare på det sättet faktiskt. Jag påtalar ett uppenbart problem och det är möjligt att jag inte borde ha använt ordet ”själsliga” i min rubrik. Men samtidigt skulle det vara att göra våld på mina egna funderingar, och det vill jag inte.

  Rent faktiskt så innehåller min postning objektivt korrekta fakta men ngn diskussion om enskilda personer kommer jag inte att acceptera bland kommentarerna här. Det är ett fenomen jag talar om och det är om det och på det planet diskussionen får föras. Att andra väljer att skriva en massa strunt på sina bloggar är inget jag kan påverka. Och smaken är som baken..

  Men faktum kvarstår. Ett bra sätt att få en påtaglig förbättring av sin besöksstatistik är att prata skit om namngivna bloggare i sin ärenderubrik. Det är en osnygg taktik. Likadant som att beskylla andra bloggare för än det ena eller det andra.

  Att man har olika uppfattning i sakfrågor borde rimligen räcka att träta om..

 4. Wille: Termen ”trollen” avser ursprungligen de som skriver enbart för att få många kommentarer, dvs väcka uppseende. Det handlar det inte om kan jag tycka. Det är nog så genuina tankar som torgförs oavsett hur man än värderar dem.

  Men jag förstår hur du menar.

 5. Själv har jag nu definitivt hoppat av från den listan för jag tycker det finns för många negativa konsekvenser, som du nämner.
  Och jag vill inte skriva för att få klick, jag vill skriva för att föra samtal med mina besökare.
  När en länk hos exempelvis Robert Laul ger mig 2.000 nya besökare en vecka, vad är det värt?
  Jag tycker mig se att en del skriver för att få klick, men det är deras problem. Jag vill inte ha det kravet på mig själv och därför har jag hoppat av listan.

 6. Chadie: ”Jag tycker mig se att en del skriver för att få klick, men det är deras problem. Jag vill inte ha det kravet på mig själv och därför har jag hoppat av listan.”

  Ja sådant är alltid ett dilemma. Man kan möjligen trösta sig med att dessa besökare snabbt kommer underfund med saken så att de inte återkommer. Möjligen.. Samtidigt kan man ju motarbeta den egna tendens som finns om man nu har någon. Själv klurar jag på att dra ner mina postningar till en eller max två om dagen. Eller helt enkelt göra DEL *.* på bloggen.. :-)

  Kanske helt byta ämne? Pilbågsblogg? Vargblogg? Båtblogg? :-)

 7. Varför skriver Wille
  “inte mata trollen”
  och själv de facto gör det?
  Intressant. Om man blir utsatt för verbala el andra attacker : ”ska man då ignorera det?”.
  Hur mänskligt är det?
  Givetvis vill man
  1. förstå vad det handlar om
  2. reda ut missförstånd
  3. analysera metoder, intentioner o mål

  ”Barmhärtighetsprincipen” = barmhärtighet innan fakta talar för sig själv.
  Speciellt om personer tex försöker få bloggar nedstängda, skickar virus o spionprogram, hotar i mail el tlf etc. Hur kan man då sluta ”mata trollen”?

 8. Kattblogg? Fotoblog – du har ju så många fina bilder att lägga ut.

  Nej, det är en tråkig utveckling om bloggar ska blogga elakt om andra bloggar, bara för bloggandets skull. Alla dessa listor är inte alltid av godo för den delen.

  Annica

 9. Nej det är de inte Annica. Men oxo tämligen harmlösa. Och den dagen jag känner att jag sitter och skriver för listan, ja då drar jag hellre ur kontakten..

  Katt- och Fotblogg skulle vara fint.. :-)