Tomhylsa orsakar överdrifter


Idag lyssnade jag som vanligt på Ekots lördagsintervju, nu var det vår f.d. försvarsminister Mikael Odenberg som utfrågades.


Han sade egentligen inget
speciellt över-
raskande, men han gav inte sin efterträdare Sten Tolgfors speciellt mycket chans att klara upp situationen. Han menade att en försvars-
minister inte ska vara en hantlangare åt finansministern, och det har han givetvis rätt i. Sedan anförtrodde han lyssnarna att Tolgfors kallades ”tomhylsan” av militär personal.

Jag gissade att media
skulle hänga på, och det besannades. Men media överdriver och sätter det i rubrikerna, det är det inte värt. Det är nämligen standarduttrycket inom det militära för vapenvägrare. Alla kallas så, utan undantag. Det hade sannolikt blivit större rubriker om de hade frågat rottingmajoren, Jan Björklund, om vad han och hans kamrater skulle ha kallat Tolgfors om detta hände när de var befäl.

Jag kan lova
att det sammansatta ordet hade avslutats med ett onämnbart ord för det kvinnliga könsorganet. Och det ordet hade garanterat gett kioskvältarrubriker. Det man kan konstatera är antingen att reportrarna var av kvinnokön, eller också var de malajer så de aldrig hörde soldaternas fältkonversationer. Eller så är de bara lekfulla och vill göra lite kul rubriker. Inget ont i det, men det är ärligare att berätta att alla vapenvägrare är tomhylsor. Nu har Tolgfors drabbats av tre bakslag i rad. Först blev han försvarsminister, det är det första. Sedan förklarades han vara tok-kristen, det var det andra. Och nu har han befordrats till en tok-kristen tomhylsa.

Hans ställning gynnas inte av detta, det är då ett som är säkert…

Men det blev en juste rubrik, eller hur?

Källor: DN SvD Dagen Lasse om dålig ammunition

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Tomhylsan, Ekots lördagsintervju, Sten Tolgfors, Mikael Odelberg, Försvarsministern, Vapenvägrare, Högerregeringen, Politik[/tags]


3 svar till “Tomhylsa orsakar överdrifter”

  1. Jag är socialist men tycker Odedberg gjorde rätt, han var inte beredd att sälja ut rikets säkerhet för en budget linje. Odenberg du är en hjälte och alla svenskar stöder dig!!

  2. Tyckte nog att Odenberg också kom med an anmärkningsvärd hård kritik av både Reinfeldt och Borg, vilket gladde mig.