Tokarna i Stockholms Stadshus


Nu har borgarna bestämt sig för att dra ner på kostnaderna för snöröjningen, men de tar ut växthuseffekten i förskott när de säger att det ska bli en snöfattig vinter.

AB: ”Förra året kostade snöröjningen totalt 157 miljoner kronor.

Stockholmarna klagade över uselt skötta gator och vägar under snöperioderna och krävde bättring.

Men nu satsas i stället ännu mindre pengar. I budgeten finns bara 130 miljoner kronor avsatta. Staden räknar med en mild vinter som ska ge lägre kostnader.”

För några år sedan var jag ute och gick ofta på gatorna i Stockholm på vintern. Min dotter var mammaledig och vi fick ofta med gemensamma krafter plöja fram med barnvagnen. På vissa gator struntade man helt enkelt i att snöröja vilket var ett elände för alla gångtrafikanter, och likaså för bilister och kollektivtrafik. Och snöröjningen i fjol var lika illa.

Borgarna drar nu slutsatsen att det kommer mindre snö i vinter ungefär med motiveringen
”– det snöade så mycket i fjol”. Utifrån ett sådant glasklart påstående kan man utan vidare hävda att vi lika gärna kan ha schimpanser som beslutsfattare. Ska slumpen avgöra kommunens budget så kan det inte gå annat än illa. Hade man istället avsatt 175 miljoner så hade man i bästa fall kunnat konstatera i april att det hade blivit pengar över.

Men det är väl som förra gången borgarna hade makten i Stockholm. Då vägrade man att betala in den s.k. ”Robin Hoodskatten”, något som kommuninnevånarna ändå tvingades göra efteråt. Att man dessutom säljer ut kommunal verksamhet kommer troligen snabbt leda till

ökade kostnader och då är det bra att ha ett kommunalt budgetöverskott. Men man vill visa hur duktiga man är på att sänka skatten, men det enda de borgerliga partierna sänker är sig själva.

Och kommuninnevånarna förstås…

Källor: AB DN AB2

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Stockholm, Borgare, Snöröjning, Växthuseffekt, Skattesänkning, Budget, Politik[/tags]


17 svar till “Tokarna i Stockholms Stadshus”

  1. Nästan hela kostnaden är kostnad för att hålla en viss beredskap, den bit som påverkas av hur mycket snö det sedan verkligen blir är försumbar. Antingen budgeterar man för att det blir mycket snö eller för att det blir lite snö. Men det kommer inte några pengar tillbaka om man har tagit i för mycket.

    Från DN-artikeln:
    ”- Vi har gjort stora besparingar, men det är inte på snöplogar eller på snöskottare utan på tjänstemän, säger Mats Frej”
    Men tyvär är stora delar av journalistkåren, och politikerna, och Jinge, fast i tron att det enda som räknas är hur mycket pengar man sätter sprätt på, inte vilket resultatet blir. Vi har sett det i biståndet och vi har sett det i skolan.

  2. Hörnu hörnu herr Flücht.

    Borgarna ska nog inte skyllas för snöröjningen. Den har då inte fungerat i Stockholm de senaste tio åren oavsett vem som suttit på borgarrådsstolen. Lite rättvisa måste vi allt kräva här.

    I övrigt håller jag med om att det är en intressant slutledning om hur vädret kommer attbli, ty om detta vet vi intet. Men överraskade av snön blir vi alla och det alltid av någon märklig anledning.

  3. Hagwall: ”Nästan hela kostnaden är kostnad för att hålla en viss beredskap, den bit som påverkas av hur mycket snö det sedan verkligen blir är försumbar.”

    Nämen… Då är det BEREDSKAPEN man skär ner då.

    Kul politik, eller hur… :-)

    Sista meningen är bara föör patetisk.

  4. Där ser man. En positiv effekt av global uppvärmning; Stockholms stad sparar 27 millar pà snöröjning.
    Vid ett tillfälle manade jag alla att köpa en SUV och sitta och gasa pà garageuppfarten nàgon timme varje dag. Allt detta för att vàra vänner eskimàerna skulle kunna börja utvinna den ofantliga mängd olja som finns under istäcket (som sedemera smälter) i norra Kanada.
    Dock hade jag inte räknat med att detta skulle även gynna vàra kära stockholmare.
    Globaliseringens vägar är outgrundliga!

  5. Det är ju som vanligt, man kommer ju bara tt satsa resurser i de stadsdelar om röstat på alliansen. De ser ingen anledning att varken röja snö eller satsa på skolor eller sjukvård i förorter som inte röstat blått.

  6. Jag tycker att alla som halkar och gör sig illa eller bryter armar eller ska stämma gubbarna och kärringarna i stadshust.

  7. Det hela är ganska komiskt… dels att man kan spara 27 miljoner på tjänstemän bara när det gäller snöröjningen (enl. Mats Frej). Alltså… hur många sysslar med snöröjning i Stockholm egentligen? Låt oss säga att dom kostar en halv miljon styck på ett år, då blir det 54 tjänstemän… som sysslar med snöröjning på heltid under ett år, som man dessutom uppebarligen kan avvara.
    Nog för att stockholm är känt för sin långsamma byråkratiska hantering av saker och ting, både inom stat, landsting och kommun, men det är ju skrattretande slöseri.
    Men dels så är det komiskt att man aldrig lär sig av snökaos. Vad kostar sånt samhällsekonomiskt?

  8. Varför inte göra som de franska bönderna, de tippade skiten hos politikerna.
    Så gör stadshuset till världens största iglo.

  9. Allan, I-landsproblem. Du skulle kanske ta reda på hur många benbrott dålig snöröjning och halkbekämpning orsakar och till vilka kostnader.
    De miljoner som stan spara i dålig snö- och halkberedskap belastar annat konto, sjukvården. Även hemtjänsten brukar få ta en smäll av det då de får mer äldre att hjälpa pga de skador de drabbas av.
    Utöver det så brukar den samhällsekonomiska förlusten genom förlorade arbetstimmar vida överstiga det kommun sparade in.

  10. Nu vet ju varken vi eller andra hur mycket snö det blir. Så man kanske inte ska dra alltför långtgående slutsatser ännu om hur hemskt det är/kommer att bli.

    Om det är tjänstemän det ska sparas på så är väl det bra. De skottar ingen snö, vi behöver människor som fixar undan snön helt enkelt. Så det kanske blir en juste fördelning trots allt.

    Förresten så bröt jag själv benet på plan mark i oktober och har precis tagit bort gipset!!! Så jag längtar inte efter snö med kryckor. Den saken är klar.

  11. Christer W, # 11,

    Christer, naturligtvis är jag inte principiellt emot snöröjning. Men efter ett par decennier på landet HELT utan snöröjning har jag andra referensramar.
    Det är typiskt bortskämt storstadsgnäll. Jag är handikappad sedan -03 (stroke) och har svårt att gå även på sommarväglag. När det är halt är det skidstav i friska handen och broddar på skorna som gäller. Det bör man kunna ha även i Stockholm.

    Sedan några veckor bor jag i landets 3e stad, så snart gnäller väl även jag på hala trottoarer o sena bussa. Då vet jag att jag blivit urbaniserad…

  12. Jinge skriver:
    men det enda de borgerliga partierna sänker är sig själva.

    Vadå? Jag tycker att de sänker en himla massa andra människor också, och mycket värre än de sänker sig själva. De kommer att gå till välbetalda jobb efter nästa val, om de åker ut, vilket jag inte alls är säker på.

  13. Hejsan

    Helt rätt kerstin. Det är en massa folk som sänks.

    Själv bor jag i Norra Sverige där det redan är en massa snö. Vi äger själva en snöslunga för att ta oss ut från gården på ett smidigt sätt.

    Snöröjningen funkar alldeles utmärkt. Utom möjligen den där dan när det kommer en halv meter på några timmar. Då tar det halva dan att få bort den. Men sen är det bara att tuta och köra.
    Men snöröjning kostar. Det är stora maskiner som ska underhållas för att fungera när de verkligen behövs. OB-tid ska de också ha. I regel har vi plogat på landsvägen på morgonen efter ett häftigt snöfall på natten.

  14. Allan, jag bor på landet. Jag bryr mig inte om att skotta snö när den kommer. När jag kör in och ut på gården så gör jag nya hjulspår i snön. Får jag ett mötet på småvägarna så kryper vi fram.
    Så går det att göra på landet för vi är så få.
    I stora och medelstora städer är problemmet när snön kommer ner att den inte går att lägga åt sidan utan det blir drivor både på trottoar och gata.
    Det andra problemet är att om snön får ligga kvar på trottoaren och den inte smälter är att den trampas ganska snabbt till ett knacklig och halt blankslipat underlag.
    Men det är som mina norrländska släktingar tror, att all snö är som den i norra norrland, men så är det ju inte.