Tok-Religiösa extremister i Opus Dei rasar mot Hollywood


I maj i år kommer Sony-Columbia ut med en film som bygger på boken DaVinchikoden och som har Tom Hanks och Audrey Tautou i huvudrollerna.

Det är en film som bygger på den högst mediokra bok av Dan Brown som jag gav betyget 3 ½ när jag skrev om den för drygt ett år sedan. Sekten Opus Dei är upprörda eftersom bokens fiktion nu kommer att spridas via vita duken vilket får dem att ropa på åldersgräns och vilja barnförbjuda den.

Att barn tillåts se våld, misshandel och kärlek på vita duken utgör inget hinder i deras strävan att försöka få filmen barnförbjuden. För i boken så är Jesus gift och sådana irrläror får inte läras ut. Hur nu Opus Dei kan veta att han var ogift..

Nedanstående citat är från deras hemsida och jag länkar till texten längst ner.

– Jag vet att fiktionen har sina egna lagar och att man inte får ta den för mycket på allvar. Men liksom varje kristen gör, känner jag vämjelse inför den frivolitet med vilken boken behandlar Jesu Kristi liv. Dessutom är ett av problemen med denna typ av scenario att man ”kriminaliserar” en grupp personer. Boken presenterar kyrkan som ett band skurkar som under 2 000 år inte har dragit sig för något för att dölja en stor lögn.

Jag tycker nog att Sony-Columbia gör helt rätt i det. Jag skulle personligen önska att Hollywood satsade åtskilligt på att göra filmer om det stora bedrägeri som religion utgör.

Att en religiös sekt som Opus Dei blir uppretade och avslöjade är alldeles utmärkt.

Även om det verkar groteskt, och ibland även komiskt, så blir resultatet att man ger en motbjudande bild av en institution och det är ett välkänt faktum att bilder som återger sitt föremål på ett motbjudande sätt ofta väcker hat i personer som saknar kritisk tankeförmåga. Jag anser att vi inte behöver flera karikatyrer av religioner.

Personligen anser jag att Opus Dei är en direkt grotesk och motbjudande institution. De ägnar sig inte bara åt att tro på tomtar och troll, de förmår också sina medlemmar att gissla sig själva på olika sätt. Bilden visar ett redskap som ska vålla bäraren

svår smärta och de inbillar sig att de därmed ska komma närmare Gud.

Opus Dei: En intressant fråga är om det inte vore lämpligt att denna film förbjöds för minderåriga. En vuxen person kan se skillnad mellan verkligheten och fiktion. Det räcker att vara det minsta lilla bildad.

Kanske man ska förbjuda barn att gå i kyrkan, till synagogan eller moskén? För vuxna kan se skillnad på verkligheten och fiktion. Det räcker att vara det minsta lilla bildad..


15 svar till “Tok-Religiösa extremister i Opus Dei rasar mot Hollywood”

 1. Vore intressant att veta om de också ville barnförbjuda Mel Gibsons bloddrypande Passion of the Christ? Eller är bloddryp OK så länge ideologin är OK?

  ”För vuxna kan se skillnad på verkligheten och fiktion. Det räcker att vara det minsta lilla bildad..”

  Det tror jag tyvärr inte att det finns några som helst bevis för. Sorgligt nog.

 2. ”För vuxna kan se skillnad på verkligheten och fiktion. Det räcker att vara det minsta lilla bildad..”
  Det tror jag tyvärr inte att det finns några som helst bevis för. Sorgligt nog.”

  Det har du tyvärr helt rätt i Anna!

 3. Jag måste erkänna en form av förvirring.

  Muhammedkarikatyrerna och deras efterföljder är naturligtvis resultatet av ett korkat redaktionsbeslut och ett ännu mer korkat statsministerbeslut, att inte ta emot diplomaterna i första skedet och försöka reda ut det då. Dansk politik?
  Opus Dei är en förening vars verksamhet känns oerhört ljusskyggt och deras ”lobbande” kan mycket väl resultera i rejäla baksteg i ett modernt socialt, jämställt (?),samhälle.
  Men, nu till min förvirring.
  Varför får en religion reagera mot det dom anser vara blasfemiskt när en annan inte får?

  Jag bör nog tydliggöra min syn på religioner i sammanhanget.
  Religioner är skapade av människor för att skapa reda i kaos. Kaos uppstår när förståelsen inte existerar. Meningen med livet? Vilka är vi? Gud?
  Alla religioner har naturligtvis fel. Men dom har också inslag av en och annan, mer eller mindre, god sida när det är som bäst (kärlek, medmänsklighet o dyl), inte bara enfald.
  Det finns grader av allt och jag ser t ex hellre en frälst f d alkoholist än jag ser en död sådan, d v s om frälsningen har varit behjälplig i sammanhanget.

 4. ”Det finns grader av allt och jag ser t ex hellre en frälst f d alkoholist än jag ser en död sådan, d v s om frälsningen har varit behjälplig i sammanhanget.”

  Absolut! ( tokigt ord i sammanhanget :)

  Jag har sett många exempel på missbrukare som räddats till livet av tro. Jag har oxo sett massor av människor som mår bra i sin tro.

  ”Varför får en religion reagera mot det dom anser vara blasfemiskt när en annan inte får?”

  Bra fråga. Men svaret kanske står att finna i begreppet ”reagera” ?? :-)

 5. Jinge! Jag skulle vilja se lite trovärdiga källor på att Opus Dei bedriver självtortyr, det går inte bara att häva ur sig något sådant.

 6. Du kan hoppa upp och sätta dig på att det går att ”häva” ur sig sådant. Du får själv googla det finns mycket skrivet om det..

  Apan!

  Visst förekommer det kroppsliga botövningar i Opus Dei, som bland många andra kristna, men jag har aldrig blivit uppmanad att gissla mig eller göra något liknande.

  http://www.opusdei.se/art.php?w=29&p=2759

  Opus Deis hemsida..

 7. ”jag ser t ex hellre en frälst f d alkoholist än jag ser en död sådan”

  Undantaget då om han blir USA:s president :-)

  F.ö. får vi se hur bra katolska kyrkan klarar sig i en domstol. Det pågår just nu en process i Italien där den har att bevisa att Jesus existerade för att inte falla offer för italiens kvacksalverilagstiftning. (Något som lagstiftarna naturligtvis inte tänkte sig när de införde lagar mot sekter som lurade pengar av folk).

 8. Ja du jinge, vi hade kroppsliga övningar på gympan i grundskolan med :) dock så var den inte frivillig utan man tvingades vara med ;) trots kroppsliga hot som ”pungen möter bocken” etc.

 9. Ja gympan kan vara ett gissel. Men jag tyckte nog oftast att det var kul. Men det har skrivits ENORMT mycket om Opus Dei och deras gissel. För några år sedan läste jag om en snubbe som hade gissel på sig varje dag dolt under kläderna. I Stockholm har folk hoppas av Opus DEi och berättat om övningarna.

 10. Förstår inte riktigt vad ditt skrivande om Opus Dei går ut på? Ja Opus Dei är en katolsk lekmannaorganisation, Ja även katolska lekmanna organisationer kan ha åsikter om vad de tycker är uppbygglig litteratur/film?

 11. Tja när Opus Dei börjar bränna ambassader och uppmana till lynchning av ateister då kan jag se din kritik som befogad.

 12. Jag tycker att du ska Googla lite på det där gänget Apan. Deras grundare gillade Hitler och Franco och de har en massa antisemitiska trådar som går till organisationen.

  En Tok-Religiös sekt är vad det är..

 13. Att de gillade Hitler har jag aldrig ut, skulle förefalla ganska märkligt då dåvarande påven gick ut med att man inte kan vara katolik och nazist samtidigt, redan innan det nazistiska övertagandet. Josémarias kontakter med Franco är väl ganska omdisskuterade…