Timbro en parodi på sig själva


Tyvärr tror folk i allmänhet att termen ”tankesmedja” beskriver någon slags företeelse där det pågår intellektuell verksamhet.

Att så inte är fallet visar Timbros Johnny Munkhammar som enligt vad han skriver på egen blogg drev förslaget att McDonalds skulle få Nobels fredspris, eller Bush och Blair. Detta i en morgonsoffa i ett TV-program.

Johnny Munkhammar: ”Mitt förslag var att ge det till en aktör som har verkat för öppenhet, handel och utbyte mellan länder – vilket bidrar till fred – såsom ett stort företag som Mc Donald′s… …jag fyllde på med att föreslå Bush och Blair – som är nominerade, till skillnad från Mc Donald′s – gav inte mer stöd. Detta trots att de har gjort mer för frihet och demokrati i Mellanöstern än någon annan.”

Uppenbarligen har näringslivet inget inflytande över Timbros rekryteringsmetoder, eller företagets krav intellektuell kapacitet hos sina medarbetare.

Möjligen borde man inte förvånas när Mauricio Rojas är chef över verksamheten,

men jag kan ändå tycka att näringslivet av ren självbevarelsedrift borde försöka styra företaget bättre.

Det gagnar knappast företagarna i Sverige att driva en verksamhet som från dag till dag tenderar att mer påminna om en cirkus bestående av talande papegojor.


6 svar till “Timbro en parodi på sig själva”

 1. Timbro är egentligen inte en alls tankesmedja av amerikansk modell. Det är mer som en mycket liten lobbygrupp. En tankesmedja – som t.ex. Rand Corporation, den ursprungliga tankesmedjanm bidrar med djupgående analyser och ofta riktig forskning. Och hundratals forskare. Den har ofta kontrakt med regeringar på riksnivå och det lokala planet.

  Eudoxa är mer som en riktig tankesmedja. Timbro är ett skämt.

 2. Johnny Munkhammar är nog det absoluta lågvattenmärket i bloggSverige han anser att bidragsnivåerna lika gärna kunde ligga på 10% och behagar att skämta om blindskrift på flaskor som innehåller kemikalier i sina desperata försök att åstakomma ett regimskifte.

  Kan bara hålla med om att Sveriges arbetsgivare skulle kunna använda sina pengar bättre.

 3. Ytterst humoristiskt. Att Bush ska ha fredspris är ju helt helt fel. En person som mosar FN kan väl knappast äns komma på tal i sådana här sammanhang? Blair däremot skulle väl vara lite troligare men om någon där skulle få det är det väl snarare Gordon Brown för hans insatser och visioner om Afrika. Men fredspris? Nej tror inte det…

  McDonalds i si tur är ju också det helt galet. Om det skulle vara något företag hade det väll ändå fått vara Wallmart som är ett av de stora utländska bolagen i Kina och som således väl kan hävdas sprida fred. Känns ändå ganska så fel.

  Det valet som det hamnade på – IAEA – känns även det fel. Allt känns fel. Hellre Wallmart dock än IAEA – det vore ju lite fräckt ;)

 4. Men Jinge. företagens storfräsare är inte speciellt klyftiga eller kunniga. För några år sedan publicerade Aftonbladet de stora gubbarnas gymnasiebetyg. Med ett undantag, Percy Barnevik, var de inte lysande – för att uttrycka det milt.
  Så mitt förslag har länge varit att Sveriges styrande eliter, både de ekonomiska och politiska, lider av allvarlig kompetensskräck.

 5. Mig veterligen fanns någon form av kurios forskning som för några år sedan visade på att två länder där McDonalds haft restauranger aldrig fört krig mot varandra..

  Bara en liten notis i sammanhanget. :)

 6. Kan junte havari Sverige iaf.. Här i Handen kastar personalen hamburgare på varandra.. :)