Till Makhmur ska vi sända flyktingar


Dagens bilbomb har dödat minst femtio människor och skadat lika många. Myndigheterna på plats säger att dödstalen kommer att stiga mycket eftersom det ligger folk under husen som raserats.

En liten parentes i sammanhanget är att Makhmur ligger i det området i Kurdistan dit svenska myndigheter nu avvisar flyktingar. De som redan befinner sig i Sverige får inte sina uppehållstillstånd förlängda utan ska repatrieras. Eventuellt ska de få några tusenlappar så att de kan köpa mat när de kommer fram.

Den senaste tiden har det sprängts åtskilliga bomber i området. I förra veckan var det en självmordsbombare som sprängde ihjäl femton människor och skadade 70.

Kurdo Baksi säger till DN att man befarar att Turkiet ska gå in med trupper i området eftersom PKK har något slags läger i närheten. Men ingen av våra svenska nyhetstjänster säger i nuläget något om att Sverige avvisar folk som flytt från regionen.

Det är något som regeringen måste sätta stopp för ögonblickligen.

Källor: SvD DN DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Kurdo Baksi, Makhmur, Irak, Kriget mot Terrorismen, George W Bush, Självmordsbomb, Terrorism, Turkiet, Politik[/tags]


16 svar till “Till Makhmur ska vi sända flyktingar”

 1. ”Åtskilliga bomber”? Två stycken, helt klart vidrigt, men ändå inte att jämföra med centrala Irak. Och det var så vitt jag förstått de första på åratal. Jag har svårt att tro att t ex en israel skulle få uppehållstillstånd i Sverige, trots att det sker enstaka terrordåd där också.

 2. Det är betydligt fler. fast inte så många med sådana antal döda. Israel har väl knappast haft men än ngt enstaka bombdåd de senaste åren..

 3. Vad pratar du om? Murar bygger jänkarna i Bagdad, det hjälper inte ett smack. DEn israeliska apartheidmuren bygger man inte av rädsla för terror, man bygger den bara för att annektera ny mark och jävlas med palestinierna.

 4. Jag tror definitivt att Turkiet har ett finger eller två i det. Paragraf 140 i irakisk grundlag håller på att implementeras som innebär att det etniskt rensade Kerkuk ska få tillbaka sin demagogiska konstruktion. Ingen tvingas bort, men folk som vill stanna mister sin lokala rötsrätt. Detta är skräckens höjdpunkt för Turkiey, som med alla medel försöker göra Kekuk till Turkiets lilla lydstat….

 5. Håller helt med, situationen är absolut inte att jämföra med centrala Irak. Helt rätt av migrationsverket att sända tillbaka folk, vår flyktings kvot skall vara till för de mest drabbade. Dessa bomber är enstaka, och har/och ligger fas med ett uttalande som den kurdiska ministern gjorde offentligt. Detta om att den olje rika staden Kirkuk (som ej är i det kurdisk området) skall tillhöra det såkallade kurdistan.

 6. Mumme, du är varken påläst eller smart. Är man påläst så vet man att Kerkuk är kurdiskt och att den systematisk tömdes på kurder under Saddams regering. Om du var smart skulle du inte slänga ur dig påståenden för att förvirra verkligheten.
  Det är bra att du gömmer dig bakom nickname som mumme, den passar dig utmärkt.
  Camilla,

 7. Men jag är rädd att det vi ser är en djupare splittring av Irak här! Om Irak helt bryts upp, vill jag helst undvika ett nytt Bosnien, men här handlar inbördeskriget om dels kontrollen av olja – Kirkuks framtid samt frågan om en centraliserad makt! Problemet är att Iraks befolkning inte har samma övertygelser och kanske inte ens vill existera i och samma stat. Jag tror t ex inte att shiitisk regering som ledds av shiiter och kurder någonsin kommer att accepteras som en av sunniaraberna. … Jag tror att landet kommer att dels i en sunni, en shiitisk och en kuddisk stat och regionen fortsatt att vara instabil!

 8. Babababatra! Det var kul att han/hon fick in en fullträff! Lyckas man få in en fullträff genom att idyllisera ett land som ägnar sig åt folkmord och etnisk rensning, som agerar med apartheid mot sina egna palestinska innevånare, bryter mot folkrätten och alla FN:s resolutioner och dessutom pissar på Genèvekonventionen, så låt gå för det.

  Jag känner mig OERHÖRT träffad… :-)

 9. Kurder har INGA murar eller diskriminerande etniska barriärer. Ingen förhindras att åka till de kurdiska områdena. Försök att boka ett hotell i ett turistområde i den kurdiska delen under maj-september – risken är stor att du inte ens hittar ett tält pga alla semestrande Irak-araber som åker upp från södra delarna. Där kurderna bor har det alltid bott kurder och inte några influgna Amerikanska miljonärer. Att på detta sätt jämföra kurder med Israel är oerhörd kränkning av den kurdiska kampen och befolkningen…

 10. Kerkuk är överlåten till ett enad IRAK av Turkiet.Splittras Irak övergår Kerkuk till Turkiet med eller utan blodspillan .Något annat är inte att tänka på…

  Så Camillia om dem och du anser att import av folk samt fördrivning av folk är OKEJ.Är Turkiet kapabel att driva ut både amerikanerna och klanen ut ur MÖ.

 11. Banana

  Turkiet har överlämnat en skriftlig Varning till Irak samt kopian till ockupationsmakten om att de SKALL ta itu med PKK terroristerna i Iraks norr….Det har gått över en månad utan ett svar…

  Varför all turkisk handling i Irak enligt internationell lag är rättfärdig.

  Kan eller vill INTE Irak ta itu med PKK terroristerna inom Iraks gränser går Turkiet in och gör rent hus….

 12. Menar du att Turkiet avser att lägga Kirkuk under sig? Är det den forna stormaktens nationella reflexer som gör sig gällande, när de gör vad de kan för att förhindra en egen stat för kurder i norra Irak? Handlar det inte i själva verket snarare om att de vill lägga vantarna på oljetillgångarna i området, om nu ett inbördeskrig skulle utvecklas som tvingar USA att antigen drar sig ur landet alternativt tappar kontrollen över situationen? Men jag tror inte det! Jag tror det är militärt och opinionsmässigt mycket svårt Turkiet, som i så fall efter ytterligare ett folkmord att bli tvunget att inleda ganksa ofördelaktiga och hårda förhandlingar med amerikanska intressen om oljetillgångarna där – det är ju därför USA ä i området! Inte lämnar USA Iraks oljetillgångar i sticket med tanke på vilket pris de hitintills har fått punga ut? Vem kan ge USA bästa tänkbara deal – Turkiet eller Ett fritt Kurdistan?

 13. Det är fullt möjligt och i enlighet med internationell rätt att agera mot regimer som ej agerar mot terrorister som frodas i deras territorium.

  Hur kommer det sig att många accepterar USA`s felaktiga invasionsorsak av Irak medan folk förnekar Turkiets rätt att agera mot bevisade terroristnästen hos vår granne ?

  Hyckleri som vanligt.

 14. Kurder, araber, sunniter, shiiter, turkmener och yazidditer. Fan ta er allihop!! Vi ska fan i mig sluta kalla oss massa namn. Alla är irakier. Alla är bröder. VI ÄR IRAKIER OCH INGET ANNAT!!!