Tiggarna i T-bana och på pendeln ska bort.


Jag läste i veckan att SL har planer på att ändra reglerna för trafikanterna i tunnelbanan och på pendeltågen. De kommer att se till att det blir förbjudet att tigga.

Förra gången jag skrev om detta så var det någon som påpekade att tiggarna säkert behöver pengarna. Så är det givetvis.

Men har man, som tjejen med dagens små lappar, sjuka barn hemma så verkar det inte rimligt att resa 250-300 mil för att tigga pengar till en operation.

Det kan givetvis vara så illa, men jag tror inte på det. Jag tror mer på att det är en lögn bara för att väcka medkänsla och därmed få bättre lönsamhet i tiggandet.


2 svar till “Tiggarna i T-bana och på pendeln ska bort.”

 1. Såvitt jag förstår är tiggeri redan idag inte tillåtet hur som helst och det brukar då och då vara en och annan tågförare som säger ”idag har vi musikanter på tåget, ge dem inga pengar” eller ”ge inte lapputdelarna några pengar”. För övrigt vet jag inte riktigt vad man skulle kunna göra åt det.

  Att förbjuda det har ju ingen effekt om man inte tillämpar det strikt och vad blir resultatet för tiggarna? Jag tror inte någon människa med ett uns värdighet tycker det är roligt att tigga och jag tror knappast att bestraffning av dem leder till en bättre värld. Efter att ha talat med några tiggare så tror jag att det ligger till såhär:

  Man har det inte alltför fett direkt. Det är psykiskt påfrestande att tigga och det är en sista utväg att få ihop pengar till dagen.

  Lapparna som handlar om sjuka barn osv är precis som du observerat Jinge inte sanna för det mesta utan de är konstruerade att väcka sympatier i synnerhet hos äldre människor och därmet ge bättre betalt.

  En bra resa på pendeltåget kan ge ungefär 300 Kr i intäkt.

  Det är vanligt att tiggarna utsätts för förnedring och ibland till och med våld.

  Jag vet inte, jag lägger märke till en ökande skara tiggare från diverse östländer som kommer hit till stockholm. Tiggarna som far runt på sommaren brukar jag inte bry mig om särskilt mycket men trashankarna på vintern som frågar om en femma till härbärget ellet en kopp fika de brukar jag ge några mynt som jag ofta har skramlandes i fickan. Det är också oftast då svenska hemlösa människor som tigger på vintern i Stockholm, alla Rumäner osv med sjuka barn befinner sig någon annan stans då verkar det som.