The Never Ending Story – Estonia


Estonia är en diskussionspunkt som kommer att leva kvar i åtskilliga årtionden framöver.

Det kan till och med röra sig om en betydligt längre tid än så.

Att en katastrof av den magnituden leder till diverse konspirationsteorier är kanske naturligt. Men borde det inte vara naturligt att regeringen släpper -all- information som finns i frågan?

Nu berättar en kristdemokrat att det finns en mängd fakta som regeringen hemligstämplat i ärendet.

Nyligen skrev jag om den krigsmaterielsmuggling som förekom med fartyget, något som regeringen först förnekade kännedom om.

Hur ska vi få reda på vad som är sant eller inte om vi accepterar att man hemligstämplar materialet som ligger till grund för regeringens beslut?

Tuve Skånberg (kd) säger till Ekot: ”– Förr eller senare kommer sanningen att bli synlig och hemligstämpeln hävas på det här. Vi kristdemokrater visste att det är en hund begraven här.”

Mona Sahlin som är Estoniaansvarig minister blir ledsen och upprörd över ifrågasättandet. Men hon är inte beredd att avhemliga några fler av de hundratals papper som fortfarande är hemliga och som bland annat innehåller samtal mellan regeringarna i Sverige Estland och Finland.

Lars Ångström säger: ”– Någon har varit nere under de första fem dygnen och öppnat Estonias ombordkörningsramp.”

Förtroendet för Socialdemokraterna i nuläget är kört i botten. Och när riksdagens ledamöter vill ta upp frågan så läggs locket på.

Inte ens Kent Härstedt får ta del av handlingarna trots att han faktiskt var på platsen vid olyckan..

Skumt ??

Läs på Ekots hemsida!


4 svar till “The Never Ending Story – Estonia”

 1. Det finns ingen anlednng att utreda Estonias haveri en gång till. Vi vet varför hon sjönk. Dels var fartyget felbyggt och dels höll hon alldeles för hög fart i det väder som rådde vid tillfället och sist men inte minst var det dåligt sjömansskap.
  Varenda sjöman vet att stora öppna ytor är livsfarliga om vatten kommer in i fartyget.
  Det finns alltid en massa folk som ser konspiratinsteorier vid stora olyckor. Låt dem göra det, men låt oss inte styras av såna.

  Lasse

 2. Framförallt har jag varit sjöman och seglat på de djupa haven.
  Varför Estonia sjönk VET man.
  Det finns ingen orsak att utreda detta mer. Möjligtvis kan man utreda hur ro-ro fartyg ska kunna göras säkrare när olyckan väl är framme. Det är vad jag förstår också syftet med den nya utredningen.
  En lämplig site att gå till om man vill ha mer relevant information om varför Estonia sjönk är: ”http://www.havkom.se/”, eller direktlänk:
  ”http://www.psycdef.se/estonia/documents/eston_sv.pdf”
  Går du till den första länken så klickar du på ”Civil sjöfart” så hittar du länkarna om Estonia.
  För övrigt säger vår f.d. klubbmedlemskompis sjökaptenen Lars Albinsson samma sak som jag. Han var dessutom på bryggan på ett av fartygen som deltog i sök- och räddningsaktionen under natten och morgonen.
  Visst är det lattjo att man hellre låter konspirationsteoretikerna komma fram än de som verkligen sitter inne med kunskapen.
  Det var lättare förr när man kunde skylla allt på tomtar och troll eller religionen. Nu går inte det längre och därför frodas konspirationsteorierna.
  Sosse kan du vara själv…:-)

 3. :-) Haverirapporten erbjuder en spännande läsning förvisso. Men det saknas en hel del i den såvitt jag kan bedöma. Bland annat så undrar jag över vad det är för material som regeringen hemligstämplat.

  Att det förekommer hemligstämplat material i sig innebär givetvis att konspirationsteorier frodas och kommer att fortsätta på den vägen.

  Ska man utrota ”tomtar och troll” så måste man göra det med hårda fakta. Det går inte att hänvisa till f.d. klubbkamrater, inte ens om de är sjökaptener.