Tar verkligen regeringen H5N1 på allvar?


Jag är ju genuint misstänksam mot nästan allt som socialdemokraterna företar sig, men möjligen lyssnar de på folks oro när det gäller fågelinfluensan.

Fast gardering med både 1, X och 2 är sannolikt nödvändigt.

Idag läste jag på Kerstins Motvallsblogg att hon kände sig undrande inför den ”panik” som uppstått kring fågelinfluensan.

Jag tänker inte rapa upp skälen till att man ska se detta virushot med allra största allvar, jag är trots allt inte en ekomaskin. Men när t.o.m. så dokumenterat knepiga personer som George W Bush inser att det är på allvar så tycker jag att de flesta andra borde kunna göra det.

Och, nu tjatar jag igen, om inte H5N1 är den sjukdom som kommer orsaka en pandemi så kommer det andra virus, var så säker.

Världen har extremt mycket bättre kommunikationer idag vilket givetvis leder till att kommande utbrott kan ske praktiskt taget samtidigt över hela planeten.

Att då inte har försäkrat sig om resurser för vaccinproduktion på nationell nivå är rent brottsligt.

SvD: Sverige ska bygga vaccinfabrik.
Sverige ska så snabbt som möjligt bygga upp en egen fabrik för tillverkning av influensavaccin, helst tillsammans med övriga nordiska länder och gärna samfinansierad med ett eller flera vaccinbolag. Det beskedet gav folkhälsominister Morgan Johansson på tisdagen.

Redan nu i november ska de nordiska hälsoministrarna mötas för att diskutera hur en samnordisk produktion av influensavaccin ska kunna byggas upp.

Nu har jag observerat att politiker anser att 750 miljoner är en hög initial kostnad. Det kan man jämföra med det förarlösa flygplanet Neuron som kostar mer, ett flygplan vi inte ens ska ha.

M.a.o. är surrfaktorn från regeringshåll dominerande högt uppskruvad. Det jag själv tycker – att landet ska ha möjlighet att snabbt komma igång med en egen vaccinproduktion, är en åsikt som jag delar med de flesta innevånarna i vårt avlånga land.


15 svar till “Tar verkligen regeringen H5N1 på allvar?”

 1. Jag tvivlar inte ett ögonblick på att du har rätt Jinge. Det anser ju Socialstyrelsen också eftersom de hävdar samma sak. Att resten av forskarvärlden är enig betyder troligen att de som ylar om panik helt enkelt inte har läst på. Essensen i det du hävdar är också att ”även om det inte blir HN51 så…” Korrekt det med. Personligen funderar jag en del på Dengufeber, Ebola och andra farsoter som plötsligt kan få vind i seglen. Det är minst lika farliga sjukdomar so oavsett vad det blir så är det bra om vi har produktionsmöjligheter. Men minst lika viktigt är att vi har egen forskning. Satsar man 750 mkr på fabriksbygge borde man också spendera minst 250 mkr på forskning.

 2. Från en dokumenterat mer knepig person än Bush= det står i joh uppenbarelse att världen i den yttersta tiden ska hämsökas av naturkastastrofer, farsoter och krig och annat elände. Fysiskt beror det på änglar som blåser i basuner/trumpeter. Jag själv tror på själar, änglar etc (hur fysiken etc ser ut vet jag naturligtvis inte).
  BUSH vet ju detta likaså – däremot så sover han för mkt så hans neuronnät i hjärnan blir underutvecklat (finns studie på livescience som bekräftar det). Tom i mörker opererar hjärnan med 80% (trots att 1/4-1/3 neuronerna är ljusceller) – ett bevis för att ngt händer fast det inte finns någon fysisk grund till det (dvs solljus). Att se solljuset (tillsammans med godhet att älska sin nästa) och finna mening o harmoni därur – det är i vart fall ett komplement (Ungerska forskare sa sig ha vaccin fö, troligen svamp, svart vårskål heter svamp som danska forskare utnyttjat som grund för ersättning till antibiotika. Den växer i svenska skogar)

 3. ”Jag kan inte låta bli att undra över varför man just nu blåser upp en formlig panik inför en eventuell, möjligen, skulle kunna hända”

  Ingen blåser upp panik, det är bara några som inte tycker om att några andra kräver att vi ska ha en egen vaccinfabrik och som tillskriver oss egenskapen ”panikskapare” för att omedelbart tala om hur dumma vi är.

  Ingen anklagar alla som vill ha ett militärt försvar för att vara panikskapare trotts att risken för krig är lägre an risken för en pandemi.

  En vaccinfabrik kostar lika mycket som tre dagars räntebetalning på den blå statsskulden och betydligt mindre än försvaret dessutom skulle det ge jobb till ca 150 personer och vaccin behöver vi till varje influensa.

  KAS

 4. Världens främsta vetenskapspublikation, som tidigare haft fågelinfluensa artikel – skriver nu att

  tamiflu + probenecid (kan minska nivån tamiflu nödvändigt)

  http://www.nature.com/news/2005/051031/full/438006a.html

  Problemet är väl om viruset muterar. Då kan hjälpen tom förvärra. I grunden kan man lika gärna chanca gm att dricka egna urinet (kan ge antikroppar o skydd, urin hjälper ju mot sår pga skyddande verkan).

 5. bb tänker nog bra (utom att döda vaknar till liv :-D …en vänsterdebattör som drömmer om det ouppnåeliga? ;-)

  Vissa experter påstår ju att tamiflu är verkningslöst och inte bättre än andra vanlig antibiotika… Det har ju även alltid sagts att verksam medicin tar ett antal månader att få fram.

  Vidare har det väl sagts att exempelvis tamiflu kan bidra till att påskynda mutation? Är det så blir ju en storskalig tamifluproduktion något som ökar riskerna för ett utbrott.

  (Men skulle beslut tas att inte maximera tamifluproduktionen så skulle väl ändå Bush bli huvudansvarig. Antibushinfluensan är ju inte ny.)

 6. Nu är det nog inte så att Bush blir ledsen om människors ängslan och oro rikats åt annat än hans håll förstås.

  På min blogg säger jag att jag inte alls motsätter mig att man producerar vaccin i Sverige, tvärtom borde man förstås göra det, men för den saken behöver man väl inte skrämma upp halva världen för något som ännu inte skett och kanske inte heller sker.

 7. Men vad skall man producera vaccin för? För en influensa som kan komma att utvecklas? Idag har ett drygt hundratal smittats i asien, ungefär hälften har gått åt, många har inte sökt/fått vård förrän i ett ganska sent skede och detta är då i länder där man i princip lever under samma tak som djuren i fråga.

  Jag var i somras i Indonesien under ”utbrottet” som pågick då. Jag såg hur folk på landsbygden lever med sina djur, på vissa håll är det jämförbart med hur vi levde på medeltiden och det är klart att smittrisken blir många tusentals gånger högre än om vi har fåglar i sverige som flyttat hit med smittan.

  Det man är orolig för är vad som kommer kunna hända om detta virus lånar in en snutt genom från ett mänskligt influensavirus och därmed blir ordentligt smittsamt bland människor.

  Men det viruset existerar ännu inte. Så det är ganska svårt även för de duktigaste molekyläristerna inom gebitet att tillverka vaccin för något som inte ännu finns. När det väl slår till (och ja, jag tror det handlar om när, inte om) däremot så kommer man inte hinna forska fram, utveckla, testa, massproducera och distribuera detta vaccin till alla som behöver, i normala fall är detta en cykel som tar flera år, forceras det kan det kanske ta något år – om man struntar i utvärderingen ifall det är säkert kanske man kan få fram det på ett halvår om man verkligen engagerar sig över gränserna. Mängder av människor kommer i så fall att drabbas.

  Skall man tillverka vaccin nu får man nog i så fall koncentrera sig på att vaccinera tamfåglarna som hålls så att vi kan begränsa smittan. Få kommer ju i direkt kontakt med flyttfåglar på ett särskilt intimt sätt men eftersom de riskerar att smitta våra egna tamfåglar är det kanske där man borde ta preventiva steg idag.

  Bush utspel ser jag som mest ett spel för galleriet, att visa att man snabbt och effektivt tar beslut men jag tror att man glömt bort denna lilla detalj – att viruset vi bör vara hälsosamt rädda för finns inte ännu – idag handlar det snarare om att vara hälsosamt medveten om ett virus som primärt i princip bara drabbar fåglar. Hadde detta virus i med lätthet drabbat människor hade vi redan sett en katastrof som slagit det mesta vi kan föreställa oss borta i asien.

  Ser man tillbaka på historien verkar det som om sådana här större epidemier, numera pandemier tom, drabbar oss med gansa jämna mellanrum ungefär 2-3 gånger per sekel. Just nu var det ganska länge sedan och mycket kan vi säkert hänföra just till våran radikalt förbättrade förståelse mot vad vi hade för femtio eller hundra år sedan.

  Så fortsätt gärna forskningen, det kommer behövas förr eller senare – men framför allt måste kommuner och landsting inse att inte om – utan när – något sådant händer kommer man få ett mycket stort antal människor att ta hand om som troligen helt kommer knäcka dagens vårdapparat och därefter tar förmodligen totalt kaos vid. Där finns det mycket som kan göras.

  Att i nuläget köpa på sig berg av mediciner som ingen vet om de har någon som helst verkan mot ett kommande virus känns som fel väg i mina ögon. Vi tror att mediciner som Tamiflu kan hjälpa men vi vet inte. Det går i viss mån att tillverka vacciner som är effektiva mot en hel bas av virus från en viss familj, så fungerar det redan existerande influensavaccin som erbjuds folk på vårdinrättningarna i stort sett varje vinter. Detta vaccin blir dock riktigt effektivt först efter att utbrotten börjat – oftast i asien – när man hunnit modifiera och anpassa det och då är det oftast mycket små skillnader mellan de olika influensorna från år till ett annat.

  Nu pratar vi om en större förändring och det är inte lika sannolikt att man bara kan göra samma förändring i ett existerande influensavaccin för att få till det – och vad man än tror i detta läge så vet man inte för det finns ännu inget virus att prova det på.

  Dessutom har virus en tendens att mutera i relativt rask takt så innan man får hejd på det kan det vara så att man har ett brett antal stammar att slåss mot och då kan man sitta i samma problematik som med t.ex. i bästa fall det vanliga förkylningsviruset eller i värsta fall en knepig historia som HIV-viruset där man efter mycket lång tids intensiv forskning har fått fram effektiva bromsmediciner men ännu varken effektivt vaccin eller botemedel.

 8. En kort sak till – Tamiflu är inte ett vaccin och hjälper inte på långa vägar mot alla typer av influensor. Däremot kan det hjälpa till att hålla nere antalet virus i kroppen och hjälpa kroppens försvarssystem att klara av attacken och på så vis öka överlevnadsgraden.

  Tamiflu måste mot vanliga influensor sättas in inom 2 dygn efter de första symptomen för att vara effektiv, och även om många upplever symptomlindring så är det ändå inte det effektiva botemedel som många tror.

 9. ”Men vad skall man producera vaccin för? För en influensa som kan komma att utvecklas?”

  Man ska givetvis I N T E producera ett vaccin i nuläget. Men man ska skapa resurser för att göra det den dagen N Å G O T blir luftburet och pandemiartat..

  Och dessutom satsa på foskning..

 10. Ibland undrar man lite. Uttalanden i pressen hävdar att 20 miljoner doser av vaccin mot det aktuella viruset skall tas fram i USA, säger Bush-administrationen. Det är ett vaccin mot den nuvarande fågelflunsan, som man möjligen kan få om man går runt och gnuggar fäna mot öronen tills man blör ikapp, dricker deras råa blod eller lever intimt med dem.

  När viruset muterat och det finns risk för epidemi kommer man stå där med en fyrkantig pegg som skall ner i ett runt hål. I bästa fall kastar man pengarna i sjön. I sämsta fall förbrukar man sina resurser i förtid som behövs sedan.

 11. Man kastar inte pengarna i sjön utan i bl.a Rumsfelds ficka.
  Tamiflu utvecklades och patenterades 1996 av ett biotech-företag i
  Kalifornien, Gilead Sciences Inc. Gilead är ett NASDAQ-listat
  aktiebolag som föredrar att hållla en låg profil i den nuvarande
  rusningen efter Tamiflu. Detta kan bero på en person som är knuten
  till företaget. 1997 utnämndes Donald H. Rumsfeld till Gileads
  styrelseordförande, en post som han behöll fram till början av 2001,
  då han blev USA:s försvarsminister. Rumsfeld hade suttit i Gileads
  styrelse sedan 1988, enligt ett pressmeddelande från företaget av den
  3 januari 1997.
  Enligt obekräftade uppgifter har Rumsfeld under sin tid som
  försvarsminister ökat sitt aktieinnehav i sitt gamla företag Gilead
  Sciences Inc. med ytterligare 18 miljoner dollar, vilket gör honom
  till en av de största aktieägarna i företaget, om inte den störste.

 12. Eftersom vetenskapliga rön kan skilja sig så mycket från varandra måste man ställa sig frågan: Vilket av detta är vetenskap?

  ”At a time when headlines trumpet the potential dangers of ”bird flu,” Gary Butcher is the man of the hour.

  Butcher has been an extension veterinarian at the University of Florida’s College of Veterinary Medicine since 1988. He was trained as a veterinarian specializing in avian diseases, and has a Ph.D. in poultry virologi.”

  ”The emphasis of all my work has changed to dealing with this madness,” Butcher said Friday, while briefly back at his office on the UF campus in Gainesville. ”Realistically, avian influenza is not a threat to people, but everywhere you go, it has turned into a circus.”

  ”He said that although there is a potential that the virus could mutate, as it exists, it could not become an important disease in humans.”

  ”For it to become dangerous to humans, it has to go through a pretty significant genetic change. If you put this in perspective, it’s not going to happen. For a person to be infected now, it appears that the exposure level has to be astronomical,” Butcher said.

  ”While we are putting all our attention on this avian influenza, another virus is going to come up and bite us in the bottom,” he said.

  Not all health officials are sounding a warning about avian influenza, either.

  Dr. Marc Siegel, a practicing internist and associate professor of medicine at the New York University School of Medicine, is one physician who isn’t buying into the scare scenario.

  ”If anything is contagious right now, it’s judgment clouded by fear,” Siegel said.

  Jag menar att man kan inte utan vidare lita på forskare utan börja med att fråga: Var kommer pengarna ifrån? Vem är uppdragsgivare? Idag måste man mer än någonsin ta information med en nypa salt och speciellt när det gäller ”bird flu” fråga sig: Vem tjänar på att sprida denna skräck?