Talibanerna går framåt


———-> POLL ———-> POLL ———-> POLL ———-> POLL ———-> POLL ———-> POLL ———->

Det är förstås hemskt att en norsk journalist är ett av offren vid bombattentatet i Kabul. Det gör att kriget i Afghanistan kommer lite närmare oss.


Enligt Dagens Eko
så var det ett antal män som trängde sig in på Afghanistans enda femstjärniga hotell, ett hotell som ansågs vara säkert mot terroristattacker. De sköt vilt omkring sig och en av angriparna hade ett bombbälte som han utlöste. Just nu är uppgifterna runt det inträffade rätt förvirrade och ingen av de svenska eller norska tidningarna har speciellt fylliga rapporter. Att den norska utrikesministern varit målet för attacken har nämnts, men än så länge är det för tidigt att dra några slutsatser.

Utrikesminister Jonas Gahr Støre och hans medarbetare i UD har redan innan besöket redovisat en ungefärlig färdplan på internet (!) enligt den norska tidningen Dagbladet, något som kan ha underlättat attacken mot dem.

Det är givetvis tråkigt att oskyldiga drabbas och jag tycker att svenska media är oklara när det gäller att summera vad som hänt.

Men det som jag tänker mest på är det faktum att talibanerna nu tycks ha inlett attacker inne i Kabul, den stad som enligt alla uppgifter är mest fredad från dessa terrorister. Kabul beskrivs som en lugn stad där militären tillsammans med utländska styrkor har god kontroll. Rimligen betyder detta att talibanerna är väsentligt starkare än vad bedömare trott, samt att de områden som beskrivs som säkra är långt ifrån
– säkra.

Den svenska styrkan i Afghanistan sägs vara förlagd till ett område som också ska vara lugnt. Hittills är två svenska soldater dödade och i helgen besköts en bil med automateld i något som närmast kan beskrivas som ett bakhåll.

Vi som minns Vietnamkriget kommer också ihåg det utbredda heroinmissbruket bland de amerikanska soldaterna. Igår hittade jag denna video på Liveleak.com där amerikanska soldater visar upp Cannabisväxter. Cannabis från Afghanistan är känd för sin höga kvalitet och filmen visar hur den odlas inne på en


Se filmen på Liveleak.com

amerikansk bas. Andra filmer på Liveleak visar upp hela fält med växten Cannabis Sativa, och alla vet redan vad opiumvallmon från landet ifråga betyder för deras export.

Att jag är negativ till svenska soldaters inblandning i George W Bushs ”Kriget mot terrorismen” är känt för de flesta av bloggens besökare, har vi ens något där att göra så borde inte gruppen stå under Natobefäl som den gör idag. Men det värsta är att vi inte har något där att göra överhuvudtaget. Det är väl i sin ordning om vi skickar en grupp fredsbevarare och att dessa står under FN:s befäl, men absolut inte, inte under några omständigheter att en amerikansk general misstänkt för krigsförbrytelser ska leda och styra dem.

Jag tycker att vi ska ta hem våra svenska soldater om de inte ska stå under FN-befäl.

AB Dagbladet.no1 DN123 SvD12

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Jonas Gahr Støre, Afghanistan, Terrorism, Bombdåd, Talibaner, Bodybags, Cannabis, Missbruk, Politik[/tags]


5 svar till “Talibanerna går framåt”

 1. ”Tycker svenskarna ska tas hem” Jinge!

  Det är skamligt, gräslig, oerhört fasansfullt och det är obegränsat upprörande och våra styrande, oavsett partitillhörighet, arbetar med idag ihärdigt på att vi ska få terroristattentat även i Sverige. Jag finner inte ord för att uttycka mitt förakt, både för den förrra socialdemokratiska regeringen och den nuvarande för vad de gör i det här avséendet.

  Sverige har sedan årtionden haft ett gott rykte i de fattigare länderna i tredje världen, vilket väl i hög utsträckning var Oof Palmes förtjänst, men nu eroderar våra politiker, i båda lägren, denna good will i snabb takt. Ja det är som om de tävlar om hur fort de klarar av den saken. De borde skämmas som hundar, de borde rullas i tjära och fjädrar och tvingas till Afghanistan själva, att bo där något år eller så.

  Få saker gör mig så förbannad som det faktum att Sverige, som levt fredligt i nära 200 år, nu sällar sig till de allra värsta av imperialister och utsugare.

 2. Redan under kongokrisen så fick en del svenska fn-soldater psykiska problem. Samma fenomen uppträde på en del som var stationerade i sinai.
  Kännetecknade för dessa var att de fick i det närmaste ingen hjälp med problemen. Det har visst förekommit självmord bland dem också. Om det har förekommit mord på anhöriga vet jag inte, men jag skulle inte bli förvånad om så är fallet.
  På grönland låg det ett militärsjukhus för koreaveteraner, innuiterna vill inte ens idag åka till fjorden det låg vid. Dit kom många psykiskt skadade och de återvände aldrig till us annat än i en kista, dessutom gick en del ut i vintermörkret och försvann.
  Hur jag vet detta, min fars sambo son har en jaktstuga där, byggt på grunden efter en av de byggnader som låg där.
  I dag kan vi också läsa artiklar och rapporter om hur irakveteraner mördar anhöriga och andra. Något som kommer att ske här också med ju fler som blir involverade i militära operationer, för de som drabbas av de blivande veteranernas våld är inte de politiker som beslutade om det militära engagemanget. Det blir barn, fruar och de gamla föräldrarna som blir offren.
  Sen får vi hör floskler från politiker om tragedin, om de inte låtsa som om det regnar.

 3. Till Jinge: Hur ställer du dig till det faktum att det är FN som uppdragit åt Nato genom beslut i Säkerhetsrådet att sköta Isaf? Bör inte Sverige då ställa upp om det kan?

  Till Chr. W: Det där med ”rapporter om hur irakveteraner mördar anhöriga och andra” kommer från en artikel i gårdagens New York Times som visade sig vara en anka.

  I artikeln stod (mycket riktigt) att 121 mord begåtts av soldater som återvänt från Irak/Afghanistan. Vad artikelförfattarna glömt att kolla var statistiken vad gäller ålderskohorter och könsfördelningen, dvs män i åldern 18-34 år.

  Om man gör det ser man att de 350.000 soldater som tjänstgjort i Irak/Afgh. borde ha utfört c:a 750 mord för att komma i nivå med ”riksgenomsnittet”. Soldaterna är alltså 80 procent MINDRE benägna att begå mord/dråp än civilisterna…

  Googla upp USA Murder Statistics och kolla själv, så får du se…

 4. Erik!

  Det är inte svårt alls. Bushs Kriget mot Terrorismen bygger på en hel serie av lögner. Att USA ägnat sitt inflytande (pengar) till att se till att FN ställt upp på detta ger jag ingenting för.

  USA är världens mest krigiska land och nu är vi på deras sida i Afghanistan, det är skandal.

  För övrigt ger jag inget för ditt resonemang om åldersspann heller. ALLA soldater är rimligen mellan 18-34 år.

  Du kan gott länka till mordstatistiken om du vill…