Tack och hej Bloggkrönikan!


Ekot har lagt ner Bloggkrönikan från och med idag. Det var ett väntat beslut och Jörgen I Eriksson skriver att de stora tankarna inte tänks på bloggarna.

Det är säkerligen helt korrekt även om det här och där dyker upp intressanta idéer och synpunkter som är väl så läsvärda. Men ska man som enskild journalist bevaka, och även hitta dessa så vill det nog till en arbetstid på över 100 timmar i veckan.

Tänk tanken att sitta och läsa bloggar bara åtta timmar om dagen, nej tack säger jag. Förmodligen ska jag själv vara mycket nöjd ändå. Bloggkrönikan har citerat min blogg fem gånger vilket antagligen är rekord. Jörgen skriver: ”För det mesta utgörs innehållet av reaktioner och synpunkter på sådant som de etablerade medierna redan tagit upp och ofta bättre och mer djuplodande än vad bloggarna gör.”

Jag är helt med på den beskrivningen bortsett från sista bisatsen. ”Ofta bättre och mer djuplodande” kan ju stämma på sitt sätt, men jag skulle vilja tillägga att media oftast går undan för det riktigt intressanta, det som intresserar läsare och lyssnare mest.

Att bloggare skriver om sådant som etablerade media redan tagit upp är riktigt. Oftast är det så just därför att vi alla konsumerar radio- TV-nyheter och tidningar. Händelser som speglas i medierna blir oftast just det som bloggare skriver om.

Och det jag personligen tycker är mest intressant är bloggarnas reaktioner på den typen av aktuella händelser. Är det något märkvärdigt så läser jag om det, sedan kollar jag ofta vad andra tycker och tänker om saken.

En annan sak, som dock Jörgen undviker att skriva, är att Bloggkrönikan rönt väldigt lite intresse från lyssnarnas sida. De intresserade har redan skaffat sig ett antal favoritbloggar som de följer och vet redan hur de ska följa just ”sina” ämnen på bloggarna. Att lyssna till en sammanställning av den gångna veckans bloggande på lördagarna är helt enkelt tråkigt och delvis inaktuellt.

Själv följer jag Intressant och Lemonad när jag vill veta vad som skrivs.

Andra bloggar om: , , ,

[tags]politik, ekot, bloggkrönikan, jörgen i eriksson[/tags]


5 svar till “Tack och hej Bloggkrönikan!”

 1. Tja. Han denna där Jörgen verkar ha tagit till sina stora tankar. Iofs är det säkerligen inte hans beslut med nedläggning, men hej, vilken funktion fyller ett program i ett ”åldrat” medie som radio, där man snackar nytt fenomen. Tja. Lite halvt får jag säga. Iaf, jag förvånas av det du skriver Jinge, eller, inte det du skriver, men det Mr Chronicleguy hävdas ha slängt ur sig. Att det inte tänks nya tankar på bloggar. Hm. Ja, mig veterligen finns det en stor bunt bloggar som behandlar ”dagens ämne”. Men guldkornen finns där, och satan i gatan om dessa bloggares idéer togs upp av medierna och politiker. Det skulle skapa lite frihet i tankegångarna. Inläggen i bloggar tar mestadels upp de sidor av ett ämne som tidningarna/media at all utelämnar. Det om något är just bloggens möjlighet. Möjligheten att säga sin mening, och att den läses. Oj, nu spinner jag iväg och ordbajsar. Iaf: Klart krönikan e strunt, bloggen som företeelse är individuell och av skiftande kvalitet, eller kanske ”med skiftande djup på draggen”. Men idén om att det inte framförs något nytt, spännande, djupt, extremt, sjukt, eller bara jävligt intressant på bloggar är jag särdeles skeptisk till att Jürgen själv står bakom.

 2. Jörgen I Eriksson har helt missuppfattat vad bloggar egentligen är för något. Jag hörde intervjun med honom på radions mediemagasin, vad det nu heter. Det var helt tydligt att han trodde att det var en sorts sämre tidningar. Det var bara pinsamt som attan. Att han nämnt din blogg fem gånger är rimligt tycker jag. Den står i en klass för sig.

 3. Det heter Vår Grundade Mening Anders. F.ö. håller jag med dig. :-) Jag tom mailade Jörgen och redogjorde för vad jag ansåg att han missat när han intervjuades där.

  Tack för berömmet f.ö.

  Detta mailade jag till Jörgen I Eriksson utifrån hans intervju i VGM:

  När man diskuterar bloggar måste man vara kristallklar över att bloggare endast i undantagsfall är journalister eller har journalistutbildning. Det är olyckligt att kritisera bloggarna för något de inte är.

  Själv ser jag mig som engagerad, i alla fall då jag reagerar på saker som jag tycker är fel. Att bloggar skriver om saker som media rapporterar om är självklart. Vi har inte fast förbindelse med TT eller andra nyhetsbyråer. De nyheter vi får ta del av är undantagslöst sådant som redan har gått igenom en journalists behandling, kanske också redigerare och redaktionsledning.

  De kreativa bloggarna finns nog trots allt, men det handlar nog mer om spridda skurar om man ska tala väderspråk. En bloggare kan aldrig avsätta en vecka åt research, gräva i arkiven, intervjua politiker och liknande.

  Jimmy! Det är väl en allmän trend att media har svårt att ta till sig bloggarna. Och gör de det snor de hela konceptet som kvällspressen gjort.. :-)

 4. Jinge; Jo, visst, men med tanke på att kvällspressen censurerar sina bloggare så har dom inte riktigt helt fattat själva poängen. Men nån måste iaf ha tänkt: ”hmm. det där är säkert nåt folk vill ha” och visst vill folk blogga. Vem vill inte ha möjlighet att säga sitt, få feedback och kanske kanske.. utvecklas till en bättre människa. :-)

  Jag personligen har inte tidigare haft möjlighet att på ett så enkelt sätt följa, och utvärdera, oerhört begåvade människors tankar som bloggande medför. Det är ett sätt att sprida samhällsnyttig information snabbt. Iofs också ett sätt att sprida samhällsfarlig information (såsom propaganda för d-vitaminberikad mjölk, what’s up with that?). Men överlag får jag väl konstatera: Naturen, exempelvis trädet utanför mitt fönster, är rätt så dynamisk i sin utveckling, så också mänskligheten som tur är. Jag är övertygad om att den ostrukturerade kommunikationen och informationen är ett gott inslag i vår annars så statiska vardag. Bloggen är vår egen liten zen-trädgård i vår elektronberikade vardag.

 5. Jag blir bekymrad när jag läser Jimmys inlägg: ”med tanke på att kvällspressen censurerar sina bloggare”. Jag må vara naiv, men att rännstenstidningarna skulle censurera inlägg var nytt för mig. Är det vanligt? Samtidigt, det är ju inte förvånande att rännstenstidningarna förvånar så att säga.

  I övrigt håller jag med om att det känns som Jörgen I lite har tappat sitt fokus. Antagligen lika bra att han/SR lade ner. Det skulle i och för sig vara trevligt om någon annan (på SR) kunde ta upp stafettpinnen. /Virginia