Sveriges Vassaste Penna


Jan Guillou skriver under rubriken: ”Politikerna i Almedalen dumförklarar oss svenskar.”

Det är en kortare betraktelse om det politiska paradigmskifte som inträdde i svensk politik i och med att Göran Persson blev statsminister. Han talar bland annat om (kd) och deras åldergräns för deltagande i dockusåpor och (s) underlåtenhet att säga något om världens nu ledande terroriststat, Israel.

JG i AB: ”Vad är terrorism? Det borde vi veta, eftersom hela den rika västvärld där Sverige ingår bedriver ett permanent krig mot terrorismen. Ändå är begreppet terrorism i praktiken obegripligt. Försök till definitioner har gjorts både i FN och EU och vanligtvis handlar det då om våldsdåd som riktar sig mot civilpersoner eller en hel befolkning i syfte att injaga skräck och för att uppnå politiska mål.

Alla sådana definitioner stämmer in på den krigföring Israel just nu bedriver mot det palestinska folket. Det israeliska flygvapnet bombar sönder el- och vattenförsörjningen och levererar nattliga ljudbangar över den sammanpackade befolkningen, israeliska pansarstyrkor ägnar sig åt slumpmässig beskjutning och halva den palestinska regeringen har tagits som gisslan, den palestinska administrationens kontor sprängs och sammantaget är effekten av allt detta oerhört mycket större än något hittills känt islamistiskt terrordåd. Israels syfte är att injaga skräck i en hel befolkning och att få fart på sjukdomsepidemier genom att slå ut vattenförsörjningen och hindra införsel av läkemedel till de palestinska sjukhusen. Sakligt sett är allt detta oomtvistat. Men som terrorism räknas inte den israeliska terrorismen, vilket fullkomligt undergräver de västerländska demokratiernas trovärdighet.”

Som vanligt klär Jag Guillou fullständigt av den socialdemokratiska politiken och gör dig själv nu den tjänsten att klicka på länken och läs artikeln i sin helhet.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]politik, mellanöstern, israel, palestina, Genèvekonventionen, folkrätt, mänskliga rättigheter, jan guillou, aftonbladet[/tags]


16 svar till “Sveriges Vassaste Penna”

 1. JG klarar jag bara inte av, en mer självgod person finns nog inte. Visst problemen mellan Israel och Palestinier är fruktansvärda, men var hör man vänsterns röst mot det faktiska folkmordet i Sudan, Tjetjenien mm mm?? Det finns oroshärdar, svältkatastrofer, pågående folkmord på många håll, men alltid detta med Palestina. Eller är det så att solidariteten sträcker sig bara fram till att hata USA/Israel?

  Micke

 2. Fan Dick Erixon är ett under av ödmjukhet och självdistans jämfört med JG

  Micke

 3. Givetvis är han det enligt vissa inom vänstern iom att han följer gällande regler inom utrikespolitik. Att milj Sudaneser dött har han väl knappast brytt sig om.

  Enögd skulle jag nog hellre kalla det.

  Micke

 4. ”Att milj Sudaneser dött har han väl knappast brytt sig om.”
  Nej han kanske är lika arrogant som Bush och Blair i detta fallet. Oljan i Irak är väl lättare att komma åt än Lundins och Carl Bildts olja i Sudan!

 5. Bildt har väl ingen olja i Sudan, han är bara styrelseledamot.

  Men det spelar väl mindre roll, det som ändå märks tydligast är att hatet mot USA/Israel är det viktiga inget annat.

 6. Skärp dig nu Micke!

  Både Israel och USA har gjort sitt bästa för att förstöra sitt internationella anseende. Ska du bli tagen någotsånär på allvar så måste du försöka ta till dig att bägge länderna är KRAFTIGT kritiserade av världen, och det på goda grunder.

  Först då du förstår vad det är Guillou kritiserar kan du kritisera Guillou. Att bara spela på läppen funkar kanske på toaletten men inte i dessa sammanhang.

 7. Visst har Usa/Israel en hel del på sitt samvete, men det betyder väl ändå inte att det finns områden där folks lidande är större. Så jag tycker det är hyckleri när man bara ser krisen i Mellanöstern och bortser från allt annat, och gärna då ur ett enögt perspektiv.

  Micke

 8. Hej Jinge
  Jan Guillou glömde bort Maria Wetterstrands tal i Almedalen. Så här sa hon:
  ”Israeliska militären har bombat sönder elanläggningar, förstört byggnader och kidnappat ministrar. Den humanitära situationen för det palestinska folket blir värre för var dag med varken el, mat, vatten eller tak över huvudet.

  Amnesty kallar agerandet rätteligen för krigsförbrytelser. Israel ägnar sig åt ett kollektivt bestraffande som inte kan accepteras.”

  Det är dags att FN agerar för att få ett stopp på striderna, för att skydda människoliv och för palestiniernas rätt till mat, vatten och bostäder.

 9. Micke! Ska man låta bli att kritisera Israel för att det finns missförhållanden på andra ställen? Israel kallar sig ”demokrati”, det har jag aldrig hört representanter för Sudan göra.

  Per: Guillou kanske inte lyssnade på (mp)..

  F.ö. håller jag givetvis med dig. Men tyvärr blockerar USA alla effektiva resolutioner i FN.

 10. Visst ska man kritisera Israel, men man behöver väl inte bortse från allt annat för det. Faktum är ju att folkmordet i Sudan inte verkar beröra vänstern så mycket, men det är ju som du skrev ingen demokrati så då behöver vi inte bry oss. Tja vänstern bryr sig kanske om några västländer blandar sig i det. Nej jag tycker mer o mer det verkar som om vänsterns solidaritet bara sträcker sig till att hata USA/Israel.

  Micke

 11. Det är knappast någon som bortser från något annat. Än du själv förstås när det klankas på idolen i Vita Huset.. :)

 12. Du kan väl ändå inte påstå att vänstern gapat sig hesa över de enorma övergreppen i Sudan, Nordkorea, Tjetjenien, Kongo mm mm mm mm. Men jag är övertygad om att om USA skulle gått in i Sudan för att få slut på folkmordet, ja då skulle vänstern skrika i högan skyn.

  Idolen i Vitahuset, nja jag anser att han är en katastrof av enorma mått i synnerhet när det gäller utrikespolitik.

 13. Felet är att du Jinge klumpar ihop allt som är till höger om V/S till bombhöger alternativt tokhöger. Annars tycker jag en hel del inom de yngre på högerkanten protesterar mot våldet i ex Sudan, Nordkorea, Israel mm mm. Men här i Sverige gör vänstern det lätt för sig och har valt ut en enda fråga. Och den är att hata USA/Israel utan att en enda gång reflektera över något annat.

 14. ”Annars tycker jag en hel del inom de yngre på högerkanten protesterar mot våldet i ex Sudan, Nordkorea, Israel mm mm.”

  :-)

  Jag är väl blind för det på samma sätt som du är blind för det du kallar ”vänstern”.

  ”Men här i Sverige gör vänstern det lätt för sig och har valt ut en enda fråga. Och den är att hata USA/Israel utan att en enda gång reflektera över något annat.”

  Är USA och Israel en enda fråga?

  Personligen är jag mycket kritisk mot USA:s agerande i Afghanistan. Jag är oxo kritisk mot USA:s agerande i Irak. Dessutom är jag kritisk mot rasismen och förtrycket i Israel samt deras ockupation av palestinskt territorium.

  Jag får en känsla av att du bara är ute för att provocera och den här bloggposten handlar om en bra artikel skriven av Guillou. Håll dig till ämnet framöver!