Sverige exporterar tydligen vapen till USA


Nyss när jag surfade runt nyhetsmedia hittade jag denna lilla notis på SVT:s Text. Där hävdas det att de kristna sossarna vill stoppa vapenexporten till USA.

Det gjorde mig lite förvånad faktiskt. Det är lag på att vi inte får exportera krigsmateriel till krigförande länder.

Såvitt jag vet finns det inga undantag från den regeln.

Är det helt enkelt så simpelt att regeringen Persson inte anser att USA befinner sig i krig? Varför blir jag inte förvånad?


4 svar till “Sverige exporterar tydligen vapen till USA”

 1. Tyvärr så anser regeringen att USA och storbrittannien är undantagna då sverige har så nära sammarbete med båda dessa nationer i diverse vapenprogram. Hyckleri på hög nivå, men detta är gamla nyheter som uppdagades redan i början av Irak-kriget då Svenska Freds krävde att exporten upphörde..

  .. hela nyheten försvann dock ner i minneshålet.

  Stora ”svenska” vapentillverkare ägs ju dessutom av amerikanska storaktörer i marknaden, te.x. United Defense som äger bl.a. Bofors Defense AB.

 2. Det här är ett intressant ämne.

  Skulle du inte kunna gräva mer i det? Går det t.ex. att få reda på vilken slags vapen som Sverige exporterar och hur dessa vapen sedan används? Det finns också en del svenska företag som säljer produkter till Pentagon, bl.a. ett i Lund som jag har bloggat om, och sedan bedrivs det en del forskning åt Pentagon på svenska universitet.

  Det finns också åtminståne ett företag – i Uppsala – som rekryterar legosoldater till Irak åt Pentagon från den svenska militären.

  Inget av det här bryter nödvändigtvis mot någon lag, men det kan ändå vara intressant att lära sig litet mer om Pentagons verksamhet på den svenska marknaden.

 3. Ni är förvånansvärt okunniga på detta område. Alla länder i Västvärlden exporterar och importerar vapen och utrustning från och till varandra. Detta är en följd av att försvarsindustrierna vuxit ihop. T.ex. så består JAS39 till ca 50% av amerikanska delar. Sverige exporterar mest teknisk utrustning från SaabBofors, lasersikten från AimPoint etc. Stridsfordon 90 från Hägglunds Vehicle exporteras till bl.a. Schweiz. USA är intresserade av den nya svenska Visby-klass korvetten.
  I Irak använder de amerikanska marinsoldaterna svenskdesignade raketgevär som tillverkas på licens i USA. Samma typ som den svenska armén använder f.ö. Det heter att de är till för att slå ut pansarfordon med det egentliga syftet är förstås att skjuta raketer på små irakiska barn.