Svenskt Näringsliv och Handelns utredningsinstitut ljuger


Vill man ljuga med statistik så kan man, det är en gammal och välkänd sanning. När Handels utredningsinstitut tillsammans med Svenskt näringsliv gör det så har de ett motiv.


DN Debatt:
”I Sverige ägnas politikers bostadsaffärer eller teveavgifter stor uppmärksamhet. Till den offentliga lögnen hör att dessa politiker utnyttjar kryphål som inte vanligt folk gör. Vår undersökning visar att det snarast är tvärtom. Nästan alla rundar systemen någonstans. En politiker som inte gör det är möjligen en bra förebild, men är knappast representativ för befolkningen.”

Samtidigt som den osedvanligt feta lögnen presenteras på DN Debatt så hurrar SvD, inte helt oväntat. Politiker är minsann människor de också, och eftersom alla människor fuskar och ljuger så är det väl inte speciellt anmärkningsvärt att även politiker tar ett litet snedsteg nu och då?

Men det är inte alla som tror på det där talet. Anders Svensson tittade närmare på uppgifterna och berättar att enbart sexton procent säger sig ha fuskat någon gång. Det samtidigt med att tidningarna påstår att siffran är nittiofem procent.

Uppenbarligen är Timbro och högerregeringen oroade efter alla skandaler och vill nu skjuta över skulden på vanligt folk. Jag tvivlar starkt på att de lyckas i sitt uppsåt. För de flesta människor vet tämligen väl att det inte går att fuska om man är anställd och betalar skatt på vanligt sätt. Möjligen kan vissa hantverkare göra det, och vissa företagare inom den kontantbetalda branschen som Taxi och Frisörer, men vilken LO-ansluten har möjlighet att fuska?

Det stannar nog vid, som vanligt, att det är de bättre bemedlade som fuskar. Många av oss har kanske gått mot röd gubbe eller åkt ett par hållplatser utan giltig biljett, men de verkliga


Den RIKTIGE Kalle Sändare, ingen fuskande kopia…

fuskarna är de som betalar undersökningar av det slag som nu presenterats.

Svenskt Näringsliv, Timbro och Handelns utredningsinstitut svamlar precis som Kalle Sändare, fast de är inte ens roliga.

Källor: DN SvD Anders Svensson DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Kalle Sändare, Handelns utredningsinstitut, Timbro, Svenskt näringsliv, Desinformation, Stefan Fölster, Politik, Fredrik Bergström, Högerregeringen[/tags]


31 svar till “Svenskt Näringsliv och Handelns utredningsinstitut ljuger”

 1. Kalle sändare är rolig. Ska det där gänget försöka svamla på den nivån får de allt skärpa till sig!

  95 % :-)

  Vilka idioter det måste finnas på svenskan…

 2. Jag citerar ur SvD:s nätartikel:

  ”Till det som räknas som utnyttjande av systemet har Fölster och Bergström räknat även att lägga upp sin föräldraledighet på ett smart sätt eller att planera arbetslöshetsperioderna för att få ut maximal ersättning.”

  Förvisso en tveksam definition på fusk men varför påstår du att Svenskt Näringsliv och Handelns utredningsinstitut ljuger? Metoden de använder är ju redovisad.

 3. Tyvärr har jag själv fuskat och de flesta jag känner, systemet är upplagt på det sättet. Dessutom är det svårt att känna till alla regler och krångligt att ändra t ex föräldraledigheten etc.

  Det känns som om Jinge bara försöker försvara sin egen ideologi, och viftar bort problem som uppenbarligen finns.

 4. Det är en anmäkrningsvärd analys herrarna Fölster och Bergströn gör, full av självbedrägerier och skygglappar som vida överträffar de förnekelser om verkligheten som man anklagar forskare och politiker för att ha gjort sig skyldiga till under årens lopp.

  Sanningen om fusket ligger i den nya tidens brist på etik som i sin tur grundar sig på en ideologisk förskjutning mot en osund liberal individualism.

  Det har alltid funnits de som fuskat med skatter och trygghetssystem precis som det alltid har funnits kriminella men fram till mitten av 80-talet hade vi i Sverige en tämligen stark etik kring det allmänna, en tämligen stark känsla för solidaritet och att göra rätt för sig, en tämligen stark vi-känsla inför vårt svenska välfärdssamhälle.

  Det var Fölsters egen organisation som då hette SAF som initierade den ideologiska förskjutning som lett fram till fusksamhället. Det var då man utmanade det socialdemokratiska solidariska Sverige med sin ”Satsa på dig själv”-kampanj. I helsidesannonser fick Abba-Frida och andra basunera ut budskapet att egoismen är större än solidariteten, smarthet går före plikt och individen (i varje fall om det är du själv) alltid går före kollektivet.

  Sedan dess har vi sett reformer som den stora skatteuppgörelsen, pensionsreformen och annat som inneburit att Sverige dragits isär ekonomiskt. Idag kan en svensk toppchef tjäna mer pengar på en månad än vad en vanlig arbetare eller tjänsteman ser under en hel livstid.

  Vanligt folk har också fått vänja sig vid att de där uppe ser till att skaffa sig den ena gräddfilen efter den andra. Det är bonus- och optionssystem, det är fallskärmar och avgångsvederlag, det är skattefrälse för miljardärer, det är bolagskonstruktioner med säten i skatteparadis, det är insiderhandel med värdepapper osv i det oändliga. Somligt beteende inom ramen för lagens råmärken somligt inte, men alltid med utpräglat individuella förtecken utan en tanke på samhällets och allas vårt gemensamma bästa.

  Detta fenomen är naturligtvis allra tydligast bland näringslivets toppar men har också spritt sig till den politiska sfären. Idag generar sig inte ens en socialdemokratisk före detta statsminsiter att trots rundliga inkomster som konsult för näringslivet och som författare samtidigt fiffla till sig fullt statsrådsavgångsvederlag med diverse skattetekniska finter.

  Nu 25 år efter SAF:s kampanj har denna individualism och brist på etik och solidaritet spritt sig nedåt och slagit rot hos gemene medborgare. Den lille svensken har dock inte de verktyg, kontakter, position i samhället och de insiderkunskaper som tarvas för att sko sig på systemen i miljon- eller miljdardklassen och man kommer förstås aldrig att kunna tjäna de pengarna på hederligt arbete. För den genomsnittlige svensken återstår att dryga ut kassan med lite småfusk, genom att ta ut några extra VAB-dagar, göra några extra avdrag i deklarationen, springa några privata ärenden på arbetstid, dryga ut semestern med en extra sjuksrivningsvecka, knäcka lite extra svart eller byta tjänster med grannen osv.

  Sverige skördar nu vad Stefan Fölsters föregångare sådde på 80-talet. Och nu har man mage att klaga och peka finger. Hur vore det med lite självrannsakan? Hur vore det att upphöra med att anklaga andra för att ljuga för sig själva och ta itu med den egna ideologiska livslögnen?

 5. Du skriver ”…vilken LO-ansluten har möjlighet att fuska?”
  Varför skulle inte just LO-anslutna fuska med barnbidrag, skatteavdrag, föräldrarledigheter, bostadsbidrag, a-kassor etc?

  Tvärtom mot vad du skriver vet nog de flesta människor att det går alldeles utmärkt att fuska och att risken att bli ertappad är minimal.

 6. Den farligaste personen för de svenska arbetarna är Svenskt Näringsliv Urban Bäckström. När denne galne terroristledare på den svenska arbetsmarknaden släpper ut sin nyttige idiot till epa-ekonom, Stefan Fölster, är det för att desinformera och hjärntvätta det svenska folket om att det svenska folket till 95% missbrukar de sociala bidragen och på så sätt (föröd)mjuka upp det svenska folket inför faktumet att Bäckströms kompisar inom Högerarrogansregeringen skall kunna sänka utbetalningarna från de sociala försäkringarna till en knapp överlevnadsbar basnivå (denna kommande(!) basnivå uttalade sig både Reinsvält och Kristna Axen Olin om i radion innan valet förra hösten!). Och på så sätt få ner arbetsgivaravgifterna ytterligare. Dessa arbetsgivaravgifter som till stor del finansierar ålderspensionen, sjukförsäkringen, förälfdraförsäkringen och arbetskadeförsäkringen för arbetarna.

 7. Mats Dagerlind:
  Just precis, ett samhälle ruttnar från toppen!

  Dessutom: Efter sig själv känner man andra, vilket väl torde spela in här också!

  Det är kanske förståeligt att de som lever på sådär en 100.000/månad, eller mer, inte för sina liv kan förstå att man kan leva på 4.500 kr/månad, varför de tar för givet att människor med en sådan deklarerad inkomst måste skattefuska och svartjobba, i synnerhet, som sagt, eftersom de skattefifflar själva – och i gigantisk skala.

 8. Har inte LO arbetare möjligheten att fuska?
  Du måsta skämta! Tror du inte LO arbetare arbetar svart eller anlitar svart arbetskraft? Att de inte tar någon extradag som ”sjuk” ibland? Känner själv ingen LO arbetare som inte fuskar. Känner du någon?

  Mats Dagerlind: Fiffigt av dig att skylla allt på högern och företagen som är dåligt. Du har aldrig funderat på om LO och SAP har haft en viss inverkan till nuläget? Alltså annat än allt som är så fantastikt bra som du säkert kommer argumentera för. Passa även på ge empiriska belägg på att än mer tvångskollektivistiska lösningar än vi har i Sverige idag fungerar bättre och ger människor ett bättre välbefinnande.

  Jag kan, som forskare, fullständigt hålla med om att Fölsters och Begströms studie är oseriös och vinklad. Gå in på detaljerna så blir den iaf lite mer matnyttig och det framkommer trotsallt att fusket är mer utbrett än vad våra myndigheter såsnällt har ljugit ihop tidigare under vänsterstyre. Fast det är väl ingen förvånad över?

 9. 35 miljarder kronor i skatteinkomster luras staten årligen på genom momsfusk, kreativ deklaration, svart arbetskraft och felaktig momsredovisning.
  Vore intressant att se hur många av dessa typer som röstar borgligt.
  Jag har mina aningar…

 10. Fuskare är vi allihopa! I alla fall enligt Fölsters och Bergströms definition ”att man utnyttjar luckor i systemet”, ”man rundar systemen”. Men vad är det egentligen man beskriver i sin ”statistiska undersökning av 1257 personer”(statistiskt sett på gränsen att vara godtagbart, men ändå): att gemene man även hittar kryphål som endast borde vara förbehållna skattespecialister. Usch då! Fy!

  Vad är det då för ”fusk” man redovisar? Använder kontakter för att få sjukvård, givit anhöriga vård som landstingen borde ha tillhandahållit, lagt upp föräldraledigheten ”på ett smart sätt” osv. Men allvarligt – visst har man sett lågvattenmärken från Fölster förr, men detta tar väl ändå priset?!

  Men för Timbrohögern gäller det till varje pris att blåsa upp välsfärdsstatens nackdelar oavsett vilka typer av halvsanningar som levereras. Det anser jag vara det verkliga fusket!

  Själv har jag flera gånger lämnat p-biljetter där det finns tid kvar till de som parkerar när jag kör iväg. Det är fusk det också. I alla fall skulle nog Fölster gärna nyttja förhållandet i statistiken!

 11. Den här artikeln sätter företagarfackets undersökning i ett större sammanhang och jag väntar nu bara på att regeringen tar till storsläggan.

  Förkorta långa url!! / Jinge

 12. Nästan.

  Klicka på ”skatteverket missar 133 miljarder” högst upp på sidan jag länkar till och se sen vem det är som blåser vem.
  Sen är bara att räkna varför Svenskt näringsliv publicerar sina sanningar samidigt.

 13. siffran 16% som erkänner att de fuskat tycker jag verkar alldeles för liten. Eller så är det jag som lever i en dekadent ficka av svenskheten.

  Jag är 25 och alla jag känner (i alla fall de som jag känner så pass bra att jag kan veta sånt) har fuskat på ett eller annat sätt. Jag vet INGEN under 30 som betalar TV-licens, det fuskas med bostadsbidrag (folk som bor ihop ser till att bara en är skriven på adressen för att maximera tex.), socialbidrag, A-kassa (säsonga i alperna på a-kassa eller CSN är ju en klassiker) De som har hus fuskar ner taxeringsvärdet (spelar väl ingen roll då fastighetsskatten är borta).

  Sen är det det här med svartarbete. Jag är ute på hal is här eftersom jag inte har så bra koll på detta, men vanliga byten av tjänster är väl svartarbete? exempel: mina kompisar hjälper mig att flytta och som tack bjuder jag dom på öl och middag… osv.

  Det känns som att det måste finnas ett stort mörkertal (iaf fall om jag går efter min bekantskapskrets). Dessutom, vad finns det för anledning för någon att i en undersökning erkänna att man fuskar, jag skulle inte göra det i alla fall. Tycker det är läskigt bara att skriva detta anonymt här.

 14. Märklig logik i kommentarerna!

  Eftersom folk fuskar genom att jobba svart, dra av moms och dessutom deklarerar fel av misstag är fusket i välfärdssystemet ursäktat? Vi skall finna oss i att det fuskas i ett system för att det fuskas i ett annat?

  Sedan påstår man att mikroföretagen som står för majoriteten av fusket är med i Svenskt Näringsliv. Så är det ju inte. Mikroföretagen som ofta är enmansföretag drivs ju ofta av socialdemokrater. Det skryter man ju med när man säger att många företagare är socialdemokrater.

  Det är nog bara att bita i det sura äpplet och inse att det är vänstern som skapat ett system av fifflande.

  Realitetstest: Vilket parti har en nyligen avgången statsminister som lyckats undvika samordning av sin a-kassa med en miljonlön för konsulttjänster? Är hans enmansföretag medlem i Svenskt näringsliv?

 15. Det är nog bara att bita i det sura äpplet och inse att det är vänstern som skapat ett system av fifflande.

  Oooh…

  Analogt med detta så måste folk i länder med högerregeringar vara betydligt mindre benägna att fiffla?

  Kan du, i stället för att kasta floskler omkring dig, redogöra för vilka länder det är du avser?

  Berätta gärna om källan till dina påståenden också.

 16. Av Sveriges drygt 9 miljoner invånare är ca 64% procent i arbetsför ålder, dvs 18 – 64 år. Vilket väl torde vara den åldersgrupp som avses som presumtumtiva fuskare.

  Av dessa 64%, dvs 5 760 000 människor är då alltså bara 5% ärliga. Dvs 288 000 personer.

  Det finns alltså bara 288 000 ärliga personer i Sverige!!!
  Vilka är de?
  Hur är de skapta?
  Belöna dem med diplom! Och eftersom de är så pass få så borde man väl kunna presentera dem på något sätt.
  T ex i tv-reklamen: “Möt ärlige Sixten, han är en av 288 000 i Sverige. Ett föredöme för oss andra”

  Ja, vad kan man säga? För att ta Fölster/Bergströms utsaga på allvar krävs verkligen fantasi och extraorinärt tänkande.

 17. Tänkte väl det… Hade annars Fölster/Bergström på ”ärliga listan”, men reviderar nu så då finns det alltså bara 286 000 ärliga människor i Sverige.

 18. ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”! Så enkelt är det!

 19. Fölster är barnbarn till Alva och Gunnar, tänk bara det…

  Uttrycket man dömer andra efter hur man är själv
  har fått ett rejält uppsving under alliansens.
  Men varken jag eller de människor jag känner ägnar inte sin tid till att fuska åt sig både det ena och det andra.
  Kanske har vi fel partifärg, vad vet jag…
  Men om man lever för länge i ett system där bara pengar och yta räknas så kanske borgligheten får rätt tillsist, att 95 procent av landets invånare fuskar.

 20. En fråga som dyker upp är; Vad blir kontentan av den fullständigt uppskruvade ”nyhetsrapporteringen” där det hela tiden belyses hur förkastligt vi beter oss? Det är allt ifrån anklagelser om simulerade sjukdomar till ”bevis” för hur vi svenskar anstränger oss å det grövsta för att undvika att följa systemets regler.

  Att skapa en allmän misstro och en mentalitet som godkänner enbart lönsamma och arbetsdugliga människor som därtill tacksamt suger i sig vilka j*vla fabler som helst. Bara de kommer från forskahåll.
  Fundera får man visserligen fortfarande göra angående detta, men allt som oftast slutar det med att man i sitt ifrågasättande blir misstänkt för att vara aningen konspiratoriskt lagd.

 21. ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”! Så enkelt är det!” skriver ”marxisten”.

  Jag, som är ung och frisk, skall alltså slava dygnet runt eftersom jag har förmågan, men inte få någonting alls tillbaks då jag inte har några speciella behov.

  Alla vet ju hur det brukar sluta.

  95% fuskar låter märkligt, men 16% låter väldigt lite. Mer än en person saknar nog självkritik i denna soppa.

  SANNINGEN är givetvis att 100% är egoister, inklusive signatur ”marxisten”.

 22. ”Anpassa sitt beteende efter systemen”? Ja tacka fan för att man gör det! Jag frågar mig hur många av Svenskt Näringslivs medlemsföretag som inte ”anpassar sitt beteende efter systemen” när det gäller skatter och annat.

 23. ”Sedan påstår man att mikroföretagen som står för majoriteten av fusket är med i Svenskt Näringsliv. Så är det ju inte. Mikroföretagen som ofta är enmansföretag drivs ju ofta av socialdemokrater.”

  Drivs ofta av socialdemokrater?? Källa?

  Visst i skatteverkets senaste studie så uppträder mikroföretagen som de allra största fuskarna, men storföretagen står för mer än privatpersonerna. Dessutomer fyller små- och mikroföretag en roll i de stora företagens ekonomi, som Zoran Slavnik påpekat. Ett aktuellt exempel är städfirmorna som städar hos McDonalds som Uppdrag Granskning avslöjat.