Svenskan och Hets mot Islam


När jag skrev förra bloggposten om Radiotjänst AB, och den minst sagt fåniga TV-licensen, nämnde jag Dagens Nyheter och tidningens kraftigt vinklade Mellanöstern-
bevakning.

Jag tänkte på Svenska Dagbladets pågående kampanj mot Islam, främst framförd av Per Gudmundson, men jag fick inte in det i texten på ett vettigt sätt. När det gäller Svenska Dagbladet så är jag personligt engagerad eftersom min uppfattning är att det är landets överlägset bästa tidning. På nyhetsplats finns det i alla fall ingen tidning som överträffar dem. Men så var det just det, hetsen mot Islam.

Dagligen hör och läser jag om muslimer som protesterar mot Muhammedteckningar och demonstrerar mot Danmark, nu senast var det i Pakistan har jag för mig. Men hur skulle de muslimer, som känner sig kränkta av några teckningar, reagera om de kunde läsa Per Gudmundsons skriverier om islamister i SvD? Han gör dessutom inte alltid klart för läsarna om han menar islamister, militanta islamister eller jihadister. De två sistnämnda är ju egentligen två namn på samma företeelse och de är lika galna som Bush och hans agerande i Irak och annorstädes.

Jag törs sätta en slant på att demonstranterna i Pakistan skulle inkludera Per Gudmundson och Svenskan i sina demonstrationer om någon översatte texterna så att de kunde läsa själva. Även om jag starkt ogillar jihadister och militanta fundamentalister så skulle jag troligen le lite om de gjorde en halmdocka av Gudmundson som de satte eld på. Väl medveten om att man i internetsammanhang talar om ”Halmdocka” ((http://sv.wikipedia.org/wiki/Halmgubbe)) på

ett sätt som skulle kunna användas mot mitt resonemang, men det bjuder jag på.

Den som till äventyrs läser Gudmundsons blogg ((http://gudmundson.blogspot.com/)) kan själv konstatera att hans intresse för islam helt och enbart handlar om hets mot sagda religion. Dessutom pingar han sina blogginlägg via Twingly till SvD. Han är uppenbarligen inte helt nöjd med den megafon som Schibstedt tillhanda-
håller utan nyttjar tidningsartiklarna till att dra trafik till den egna bloggen. Ja, ja…

Men det för mig fram till mitt konstaterade, det är egentligen inte det att jag anser att Gudmundson sannolikt är islamofob som stör mig. Det som retar mig är att SvD blivit en plattform för hets mot Islam.

Andra om , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Hets mot Islam, Muslimer, Islam, Islamofobi, Neocons, Per Gudmundson, Per Ahlmark, Illiberal, Politik, Islamister, Islamism, Jihadister, Halmdocka, Halmgubbe[/tags]


13 svar till “Svenskan och Hets mot Islam”

 1. På alla sätt. Deras korrar är bra, likaså deras fack- och nyhetsreportrar. Över huvud taget så är kvalitén högre i SvD oavsett vilka man jämför med. De hade dessutom landets bästa pressfotograf tills helt nyligen då han gick i pension.

  Sorgebarnet är förstås ledarredaktionen. Men man kan ju bläddra förbi den avdelningen i papperstidningen. Jag kan inte, därför blir jag ofta upprörd… :)

 2. #1 Erik H – SvD är en av de få tidningar som är någorlunda politiskt neutrala. De flesta andra tidningar lutar mer eller mindre alltid åt ett håll.
  Sen händer det att det dyker upp en eller annan ledare eller nyhet som kanske är politiskt färgad men det brukar balansera ut sig på det stora hela.
  SvD ägs förövrigt inte av Bonniers heller om jag inte minns fel (samma med Göteborgsposten tror jag).

 3. Att Gudmundsson har skapat sig en plattform på SVD för att sprida sina fördomar mot islam och muslimer räcker tydligen inte för Gudmundsson, nu har han sin blogg där han kan ytterligare utöver sina artiklar på SVD spy galla över islam och muslimer och inge folk en mörk och dyster bild av islam och muslimer.
  Tror nog att hans blogg ligger på topplistan hos SD anhängare med tanke på de kommentarer som går att läsa på hans blogg.

 4. Är det någon som vet om Svd har rapporterat om protesterna mot vinter soldaternas vittnesmål? Arga USA människor….

  Eller överhuvudtaget har Svd rapporterat någon om vinter soldaternas vittnesmål om krigs brott de begick i Irak?

  Sedan vet jag inte om Svd glömt det men jag tror vi alla andra vet att demonstrations rätten är något som vi anser är en demokratisk rättighet. Den blir inte en mindre rättighet bara för att Svd inte håller med demonstranternas åsikter.

 5. Håller med, SvD är idag den enda dagstidningen med någorlunda journalistisk kvalitet på sitt redaktionella innehåll (bortsett från ekonomidelen som är stilistiskt proffsig men sakmässigt väl svag).

  I fallet med Gudmundsson finns det skäl att fundera över om SvD i likhet med DN har börjat hyra ut skribentplatser på ledarsidorna till externa intressenter som betalar en bra slant för att kunna publicera på ledarplats ? Det skulle onekligen kunna förklara det förbryllande glappet mellan Gudmundsson och övriga kolumnister på ledarsidorna.

 6. Gudmundsson ständiga attacker mot muslimer visar att han är icke civiliserad
  Han talar inte gärna om sionisterans och kristnas terror mot mänskligheter
  Han bör läsa Talmud och gamla testamentet för att få klarhet om vem som är terrorist och rasist
  Gudmundsson håller käften om Judarna som kallar kristna för att vara djur och bör dödas
  Att han får insperationer genom öldrickandet då kan man förstå hur sjukt denne mannen är

 7. Det bjuds på mer än halmdockor på denna blog. Ta tex påståendet ”jag anser att Gudmundson sannolikt är islamofob”. Det är ett väldigt osakligt påhopp. vem som helst kan ju säga ”Jag anser att Kungen är sannolikt är pedofil” och det kan man ju inte invända emot. Personen har ju sin fulla rätt att anse det sannolikt att Kungen är pedofil och sanningen eller sakligheten blir sekundär. Sedan kan ett cirkelresonemang byggas genom att tex påpeka att om man googlar kungen och pedofili så får man en massa träffar. Denna blog har använt sig av liknande cirkelresonemang.

  När angreppen inte specificeras i sak hamnar ju den som stämplas som homofob/islamofob/pedofil etc i ett svårhanterat underläge där den inte ens har fått saklig kritik mot sig och därmed inte ens vet exakt vad denne ska försvara sig mot.

 8. Dvid #8
  Det är ovanligt för ”en liberal” att stödja kollektivism, som Gudmundsson och gänget gör, eftersom liberalismen kastar ljuset på individ och individuella handlingar.
  T.ex. det att han och han gäng i sandlådan ständigt pekar ut MUSLIMER i Sverige för ansvar för någon bombattentat i Bagdad eller könstympning någonstans i Afrika, är totalt vansinnigt.
  Och MUSLIMER, kollektivt borde ständigt gå ut på gatan eller i media för att kunna skriftligt och muntligt dömma det som händer i världen eller visa avstånd för liknande handlingar. MUSLIMER i Sverige, alltså, ca halv miljon människor, och MUSLIMER i världen, nämligen, 1,5 miljard..!

  Jag bifogade på hans blogg en lång lista skriven på våran blogg, FFF, där står minnst 30-40 nämnda intervjuer, repportage, uttalande, aktiviteter, av MUSLIMER i Sverige som gjorde just detta som han och hans gäng krävde: MUSLIMERNAS avstånd från våld och terror.
  Det är lista som talade om bara 10% – 20% av allt detta som skrevs av muslimer under ett halv år..!

  ÄNDÅ, betyder det ingenting för Gudmudsson och andra islamofober i hans sandlåda. Dom hör inte detta och dom ser inte detta..!
  Eller kanske dom VILL INTE se eller höra..?!
  Gudmondsson forsätter bara att stödja kollektivism, bättre sagt ”kollektivt straff”, men kallar sig fortfarande ”liberal”. Skumt.

  I så fall, måste vi muslimer ha khalifet för att kunna ha ett centrum, där en liten grupp ska tala för oss alla, precis som Vatikanens påve talar för alla kristna. Hoppas att Gudmundsson skulle vara glad & nöjd med det här förslaget, va..?! :o) Annars vet vi inte vad man ska göra… och vad är det som ”liberaler” vill..!

  Hur som helst, det var vi, på FFF-bloggen som generaliserades och dömdes av Gudmudsson:
  Vi ”jagar otroende” och vi ”stödjer massmördarna” (!) enligt hans egna uttalande som han påstår vara dumma under öldrickande!
  Det var riktig påhopp på personer som han inte känner, och ENDA som han visste om oss är faktum att vi är MUSLIMER.

  Räcker det att kallas för islamofob, David..?
  Eller kallas det bara ”kritik mot islam”..? :o)

 9. Som fd prenumerant har jag aldrig upplevt SvD som särskilt neutral, snarare tvärtom! Den blånackade arrogansen flyer genom varenda upplaga och med den ledarredaktion som tidningen har kan tidningen väl ändå inte göra annat än att pressa fram ett visst politiskt intresse. Kan ”Fox news” ha ”fair and balanced” som motto så kan även andra. Fast nu var ju prenumerationen gratis….