Svenska soldater mot demonstranter utomlands?


Idag upptäcker jag en notis i Aftonbladet som för mig att studsa till. FVM ska köpa in PEPPARSPRAY..

AB: Soldater får vapen som inte dödar. Utlandsstyrkorna kommer framöver att få använda pepparsprej för att stoppa civila upplopp, uppger TT. Ett problem för soldater i fredsbevarande insatser är att få stopp på upplopp och kravaller bland civila. Eftersom steget att skjuta skarpt mot demonstranter är mycket stort. Men nu har FMV fått tillstånd att köpa in pepparsprej till de svenska trupperna utomlands. Aftonbladet text-TV

Betyder det att utlandsstyrkorna sätts in mot demonstranter? Att peppra dessa med kulor är ett stort steg och att peppra dem med spray är en lindrigare åtgärd. Men är det något som brukar ske?

Vet vi själva egentligen vad styrkan i Afghanistan egentligen sysslar med?

Mer än att frigöra resurser åt USA så att de kan fortsätta att döda Irakier då menar jag..


Ett svar till “Svenska soldater mot demonstranter utomlands?”

  1. Varför inte ta hem alla soldater i Afghanistan? Att landet snarast skulle kollapsa i ett inbördeskrig är kanske inte något som du bryr dig om? Det sker ju trots allt i Afghanistan, föga nära den svenska idyllen. Du misstar dig vad gäller intentioner. Blandar ihop ”means and ends” som man brukar säga. Syftet med operationen i Afghanistan är inte att stanna. Syftet är att stabilisera för att säkra en framtid för de miljoner människor i Afghanistan som under åratal levt under förtryck. Då detta kräver soldater under en begränsad tidsram torde inte vara något som en man av solidaritet och medkänsla protesterar mot.

    David Åberg