Svenska lagar nu som i gamla DDR


Nu när vi börjar vakna upp så sakteliga till år 2008 års första dag så kanske jag kan få påminna om vad exakt vi vaknat till?

Från och med idag så kan polisen montera mikrofoner i ditt sovrum utan att du är misstänkt för brott. De kan också lyssna på din telefon hur mycket de vill, övervaka ditt datoranvändande och ta reda på vem du är om du skriver en kommentar på någon blogg.

Vi är fullständigt rättslösa och risken är stor att just DITT politiska parti medverkat till den försämringen.

Dessutom så kommer utländska myndigheter att få ta del av den information som polisen och FRA samlar in. I praktiken så kommer svenska myndigheter att byta information med CIA, Mossad, MI16 och liknande organisationer, allt det motiverat med risken för t.ex. terrorism. Att det var ett par årtionden sedan Sverige drabbades av terrorattacker spelar ingen roll.

Idag är sannolikt varje människa med rötter i Mellanöstern misstänkta, är de dessutom då muslimer så är de per definition potentiella terrorister. Är du muslim med rätter i MÖ samtidigt som du har skägg, ja då är det kokta fläsket stekt.

Vi blekansikten löper dock mindre risk att drabbas, i vart fall om vi sympatiserar med högerregeringen. Men röstar vi på Vänsterpartiet så kan vi givetvis räkna med att myndigheterna utsätter oss för olika slags

tvångsmedel utan att vi får reda på det. En tröst i bedrövelsen är i alla fall att våra representanter i Sveriges Riksdag inte har röstat för införandet av dessa lagar. Men jag begriper inte varför borgarna gnällde så på Östtyskland förut? Nu har de infört samma lagstiftning…

SvD Svensson

Andra om , , , , , , , , , , , ,

[tags]Tvångslagar, Tvångsmedel, Integritet, Rättsäkerhet, Polisstat, Östtyskland, Politik, DDR, Polis, Spioneri, Rättslöshet, Orwell, Storerbror[/tags]


28 svar till “Svenska lagar nu som i gamla DDR”

 1. Det låter väldigt trösterikt det där att vi inom Vänsterpartiet kan vi räkna med att myndigheterna utsätter oss för olika slags tvångsmedel utan att vi får reda på det. För hahaa, är det inte så att det vi inte vet har vi inget ont av?
  Skämt åsido, jag befann mig ofta i öststaterna före murens fall och det var mer än uppenbart att den bevakning medborgarna utsattes för gjorde dem både extremt osäkra och mer än nervösa. Men det är väl så man vill ha oss, då blir vi lättare att handskas med.
  Samtidigt kan man förstå myndigheternas vilja att bekämpa den internationella brottsligheten, som verkligen håller på att växa oss över huvudet.
  Läs Snabba Cash av Jens Lapidius, en inträngande beskrivning av vad som sker – bortom vår horisont.

 2. Visst måste vansinnet stoppas! Låt inte 2008 blir 1984!

  Därför röstar jag på Piratpartiet 2009 och 2010 – det enda partiet som driver den här frågan.

 3. ALLT utom att Polisen skall kunna få reda på IP-nummren även utan brottsmisstanke Kommer från den tidigare sosse regeringen och Tomas ”Stasi” Bodström!! Stasi var så lycklig över detta att han ville kallas ”Buggström”…

 4. Likheten med öststaterna och polismyndighetens uppfyllda dröm om totalkontroll är slående lägg till detta att de flesta av oss tror lika mycket på vad som sägs i marknadspravda som de gamla sovjetmedborgarna. €U ÄR sojet nu…

 5. ..som i gamla DDR ”
  Är du inte nöjd nu?
  Nu kan ju Partiet (t o m utan Expozis hjälp) hålla koll på sina motståndare.

 6. Jaså du lever fortfarande ”Eric” ??

  Lika satans korkad som vanligt, eller ska jag kalla dig Jonne eller Thomas?

 7. Eric, ja nu kan du inte känna dig säker längre. Guds anhängare ser dig! Varhelst du går…
  Inga Sieg Heil ens i vardagsrummet…

 8. marcin, man behöver inte vara en rent fysisk revolutionär utan mera en
  kuf på ett reformistiskt plan.
  Har du gett upp dina anarkistiska tankar? Menar du att det smäller ändå?
  Dina inlägg ger mig huvudbry…
  Är de AFA-takterna jag inte förstår? De testeronstinna ytterst
  lämpliga hugskotten?

 9. Tror inte vanliga Svensson behöver oroa sig direkt. De som blir bevakade är extrem-vänstern och extrem-högern och andra kriminella. De har ju knappast tid och resurser att bugga folk som de inte tror är misstänkta iaf.
  Tillhör man AFA eller folk till höger om SD så får man väl ta och växa upp nu för en gångs skull.

 10. Marcus R:
  Vanliga Svenssons, eller vanliga Ibrahimovic som jag själv, hade inte behövt oroa sig, om dessa lagar bara hade gällt kriminella eller redan misstänkta personer. Om syftet är att bevaka människor som på något sätt misstänks hålla på med något olagligt, så ska lagarna vara begränsade till dessa fall.

 11. Maecus R, du börjar bli eftertänksam och det hedrar dig, Gott Nytt ÅR!
  Jinges folkbildninbg tar skruv!
  Våra liv är väl inte så intressanta, och ingen vill väl ha buggning av våra alltmer trista liv.

  Och det vill väl inte makthavarna heller…
  Men vem som är fiende eller ej är svårt att utröna…

 12. Det vore på sin plats att skramla till en stor reklamskylt på Arlanda så att det första alla ser då de kommer in i sverige är en stor DDR-flagga med lite fakta på sidan, typ:
  Welcome to DDR!
  och sedan en lista på vad som gäller i Sverige, tex godtycklig avlyssning, lagrade data om all teletrafik, speciella förmåner till politiker, sammanväxt stat och kapital, spritmonopolet, apoteksmonopolet osv osv…

 13. Inlägg 12, jag tror inte heller den vanliga Svensson bevöer oroa sig så värst mycket, just nu. Men lite längre fram. Det är bara att titta på IB-affären, sjukhusspionen, SÄPOS-kartläggningar av folk på 60-70-talet. De kartlade väl t.o.m folk som hade råkat parkera utanför samlingslokaler för vänstern. Nu med IT blir det ju ännu enklare att hålla koll. För någon i ens släkt eller bland avlägsna bekanta är säkert en säkerhetsrisk enligt myndighetens sätt att se det. Och då blir man själv övervakad också. Bara för säkerhetsskull.

 14. Hade brist på övervakningskameror underlättat att lösa tex. Anna Lindh-mordet? Och hur många andra som fångades på samma kameror har behövt bry sig eftersom de inte gjort nåt?

 15. #14 Sara G – Gott nytt år på dig också!

  #17 Anders – Jag tycker att man borde göra som i Londons innerstad och sätta upp kameror överallt. Från början var nog tanken att man skulle stoppa IRA-bombningar men efter att det slutat så används det för att stoppa snattare, ficktjuvar och våldsmän.
  Sålänge ingen sätter upp en kamera hemma hos mig så bryr jag mig inte om att bli filmad när jag är ute på stan.

 16. Så låt oss alla öppna våra trådlösa nätverk så att det blir omöjligt att förknippa ip-numret med en fysisk dator.

 17. K! Jepp, det borde vi göra. Dessutom bör vi ha en trådlös förbindelse med en fysisk disk där vi kan lagra alla CD:s vi tankar hem.. Bygga in den bakom kylskåpet, en disk utan fysisk förbindelse med datorn.. :-)

  Man kanske ska höra med grannen om man inte kan ställa den där… :-)

 18. Marcin, snälla, de politiker som bragts om livet här har väl inte dödats av några terroristmisstänkta precis. Och Sverige kommer inte att få någon Hariri inom överskådlig tid. Så intressant är INGEN svensk politiker, eller?

  Hur många svenska politiker har sådana imperier som Hariri hade? Han ägde ju praktiskt taget hela Libanon innan han dödades.

 19. Men röstar vi på Vänsterpartiet så kan vi givetvis räkna med att myndigheterna utsätter oss för olika slags tvångsmedel utan att vi får reda på det.

  Har man avskaffat valhemligheten utan att jag fått reda på det? Hur gick det till?

 20. Jag vill än en gång påminna om att tvångsmedel av typen buggning och dolda kameror har använts i betydande omfattning av ordningsmakten sedan tidigt 80-tal och hela tiden med socialdemokratins goda minne.

  Faktum är att man alltsedan 80-talets senare del från regering och riksdag arbetat ihärdigt för att få metoderna att omfattas av lagstiftningen, främst för att ge insamlad information legalitet och tyngd i rättsprocesserna.

  Även användningen av s.k. spaningsregister har varit ett sätt att kringgå de villkor för innehåll och gallring och övriga regler som gäller för mer officiella register. Jag betvivlar att det överhuvudtaget går att få fram en siffra på antalet medborgare som finns omnämnda i dessa register, men det finns skäl att befara att det skulle kunna omfatta 10-15% av befolkningen.

  Den nya lagstiftningen är således endast ytterligare ett steg på väg mot ett samhälle som den östtyska säkerhetstjänsten definitivt hade avundats oss.

 21. Dagar som dessa så känns det skönt att man inte röstade på alliansen. Då slipper man bära ansvar för införandet av dessa Stasi-metoder.

 22. FRA har nu efter nyår ”kört igång” med att ”plöja” i svenska mailservrar med den nya lagen i ryggen.. ALL mailtrafik inom landet OCH på ALLA svenska mailservrar kan numera övervakas enligt FRA:s egen bedömning..

  FRA har rätt att använda metod och syn på vad som hotar landets säkerhet.. men var det så klokt av ”våra” politiker..??

  Här är ETT exempel på hur det kan gå..:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1568902.ab