Svensk Näringsliv vill sänka lönerna


Bilden här bredvid är inte manipulerad. Dessa nyheter presenterades efter varandra på Ekots hemsida, en händelse som ser ut som en tanke.

Ekot: ”Ökade löneskillnader och lägre ingångslöner gynnar de svagaste grupperna på arbetsmarknaden. Det anser arbetsgivar-
organisationen Svenskt Näringsliv, i en ny rapport. – Lönerna ökar generellt sett mer med en stor lönespridning, än med en liten lönespridning. Dessutom är det så att de som ligger på de lägsta lönerna riskerar att bli utslagna och man höjer trösklarna för många att komma in på arbetsmarknaden om minimilönerna blir för höga, säger Jan Peter Duker, vice ordförande i Svenskt Näringsliv. I en ny rapport säger sig Svenskt Näringsliv ha hittat bevis för att ökade löneskillnader går hand i hand med höjda löneökningar för alla.”

Det framgår inte på Ekots hemsida vilken rapport Svenskt näringsliv talar om men man kan nästan ana att det är något som Timbro, näringslivets reklambyrå, har hittat på. De brukar med jämna mellanrum komma med olika ”rapporter” som säger sig bevisa både det ena och det andra, allt som enligt dem talar för att vi ska ha en högerregering. Möjligen är detta en rapport som framställts i händelse av att landet skulle ha fortsatt socialdemokratiskt styre, jag vet inte.

Men rimligen är detta ett slag i luften. Vi kommer att få se sänkta löner för dem som redan idag har låga löner. Höjda löner också givetvis för dem som redan har höga löner. Så jag begriper inte riktigt vad de härjar för, vi har ju redan fått en högerregering. Eller är det ett sätt att förbereda arbetstagarna om att det stundar sämre tider?

Ekot frågade Mats Morin på LO och han svarade: ”– Det bästa sättet att testa hans tes är att se om de länder i Europa som har större lönespridning än Sverige har fler jobb. Det är precis tvärt om. I Centraleuropa har man en högre lönespridning och betydligt färre jobb.”

Det är nya tider nu. Den kommande högerregeringen kommer att sälja ut allt de kan. Näringslivet kommer att få mer eller mindre fria händer att göra praktiskt taget vad som helst. Sverige kommer att bli ett paradis för miljonärer och en pina för vanligt folk.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Politik, Svenskt Näringsliv, Timbro, Löner, LO, Högerregeringen[/tags]


6 svar till “Svensk Näringsliv vill sänka lönerna”

 1. Om vi sänkte fabrikslöner till Kinas nivå så skulle vi kunna konkurrera på helt andra villkor. Är det så det var tänkt….? Vi behöver ju inte gå så långt som att låsa in folk på jobbet.

  Men på ett sätt så har de nog rätt i sitt uttalande. Det kanske faktiskt gynnar de allra svagaste – de som idag inte har ett jobb, men som någon helt plötsligt skulle ha råd att anställa. Jag tvivlar visserligen, men jag vill inte såga en teori totalt innan den är testad. Däremot så tror jag inte att de näst svagaste skulle gynnas. De som idag har ett jobb som de precis hankar sig fram på. Och troligen inte heller de näst, näst svagaste, osv.

 2. Man ska ju komma ihåg att Svensk Näringsliv i första hand är en part löneförhandlingarna och inte någon slags oberoende samhällsdebattör eller forskningsinstitut.

  Att arbetsgivarna vill hålla nere lönerna är inte så överraskande. Bara irriterande.

  Deras rapport kan inte ha den största vetenskapliga trovärdigheten.

  Det är som när LO säger att högre lönder för sina medlemmar är vetenskapligt bra för alla. Det är deras jobb.

  Man ska då inte glömma vem Svenskt Näringsliv slåss för. Arbetsgivarna.

 3. Kan man förvänta sig något annat från Svenskt Näringsliv. Det hade kanske varit mer företagsvänligt om man lagt ner Svenskt Näringsliv.

 4. Nu börjar fighten om lönerna och Reinfeldts planer på att skapa ett låglöneproletariat som ska fungera som sänke av allas löner.
  Enbart facket har möjligheten att stå emot angrepp på löntagarnas rättigheter.
  Redan den 18 september var S.N. ute i stora annonser med sina krav på den nya högerregeringen.

 5. Frågan är hur nära kontakterna är mellan SN och m. SN hade nog gärna sett att m hållit fast vid sin gamla skattekverulans.