SvD spår att bloggtrenden tar slut


Clemens Poellinger kastar sig idag in i bloggdiskussionen på sidan sex i SvD:s kulturbilaga.

Han berättar att en granne till honom har nämnt honom och hans dotter på sin blogg, och att han tyckte det var rart. Det var det säkert. Den här (till höger) citerade frågeställningen är annars ytterst intressant. Men uppenbarligen så anser inte medierna att det i nuläget finns någon risk att folk ska tröttna på bloggar eftersom de själva startar nya i lavinartad takt.

Men man kan samtidigt undra när en kvällstidning släpper fram en virtuell journalist som Linda Skugge och puffar för hennes blogg med bild och allt varje dag. Ändå så når hon inte speciellt höga läsarsiffror. Hon har hoppat av Bloggtoppen, antagligen för att det blev pinsamt..

Konkurrenten, Aftonbladet, har en återkommande punkt som de kallar ”Veckans Blogg” där de gör sitt bästa för att folk ska tappa intresset för bloggar. Bloggarna de tipsar om är läppglans- och glamourbloggar med endast något enstaka undantag. Bloggar som deltar i samhällsdebatten får de inte tipsa om.

Att bägge kvällstidningarna gör sitt bästa för att hänga på bloggtrenden kanske är begripligt. Upplagorna sjunker, men i stället för att fråga sig varför så försöker man ta sig in på ett nytt område som uppenbarligen hittar sina läsare.

Personligen tycker jag att tidningarna borde ägna sig åt nyhetsförmedling i stället för att berätta om enskilda journalisters problem med katter som kissar inomhus (Skugge)..

Eller läppglans- och glamour som Aftonbladets ”Veckans Blogg”. Intervjuar de en bloggare så blir det garanterat en menlös navelskådare de låter komma fram. Folk som tycker något, vill något eller har något att berätta passar inte konceptet.

Men det är möjligen bara jag som tycker att det visar att ordet ”journalism” numer har nått en nivå där silikon inte bara används till att höja upplagan utan även som utfyllnad i journalisternas hjärnor..


6 svar till “SvD spår att bloggtrenden tar slut”

 1. De där sista om journalisternas silikonhjärnor var riktigt hederlig personförföljelse och förtal.
  Tror att jag själv läser din blogg i förhoppning om den sortens klarspråk. Men tänk om journalisterna blir lika lessna som Reinfelt blev på fotografierna av sig själv? Silikonlessna!
  Silikonhjärna är ett begrepp som förtjänar att reproduceras.
  Och om man förolämpar sina läsare på de sätt som silikonskribenterna gör då får man nog tåla lite skarpa blogganalyser…kan man tycka!

 2. Tycker egentligen att bloggkrönikan, som det ställdes en del förväntningar på, har blivit en besvikelse, för vad gör man, jo refererar blogga som tar upp och skriver om det som varit massmedias stora grej under veckan. Det blir liksom ett inpassande av bloggarna i massmedias egen agenda – dystert när det finns så många som tar upp andra saker, det där som massmedia inte skriver om, eller som tar upp sådant som får undanskymd plats i massmedia och som behöver belysas mer.

 3. Jag tror att du missuppfattat målsättningen med bloggkrönikan Kerstin. Den är helt enkelt en variant av tidningskrönikan som på vardagarna håller koll på vad tidningarna skriver om aktuella ämnen. Det är nog så man tänkt om bloggkrönikan oxo. Jag tror INTE alls att de vill inlemma bloggar bland main stream media utan helt enkelt spegla vad som skrivs.

 4. Jinge, jag ser att du ännu en gång är ute på politiska tassemarker, gällande din ”banner”.

  Känner du till att socialdemokrati är liberalism kryddat med en smula marxism?

  Alla svenska politiska partier är liberala, kryddat med antingen lite marxism, konservatism, miljöaktivism eller kristendom.