Svårförståelig rubrik


Nej, jag har inget bättre förslag. Läser man artiklarna så förstår man vad som avses, men rubriken ger ingen hjälp, den skapar bara förvirring.


För vad kan sjukskrivna
få ledigt ifrån, sin sjukdom? Nu ska jag inte hänga upp mig på det, däremot hänger jag upp mig på annat i resonemanget om förändringar av regler för sjukskrivna och sjukpensionerade.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) i SvD: ”– För dem som redan är inne i det (systemet) idag kommer det att ta ett tag, säger socialförsäkringsministern men understryker att ingen ska känna någon ”oro”.”

Den dagen sjukskrivna, förtidspensionerade, ålderspensionärer, arbetslösa och andra utsatta grupper inte behöver känna oro finns inte. Den har varit konstant sedan 16 september 2006. Moderaterna säger en sak i valrörelsen och genomför något helt annat. T.ex. sade Reinfeldt att de sjukpensionerade som inte kan gå tillbaka till arbetsmarknaden inte skulle drabbas av några nedskärningar jämfört med andra grupper. I praktiken blev det aldrig annat än valfläsk.

Så vad än Cristina Husmark Pehrsson (m) kan tänkas hitta på att säga, tro henne inte. För det enda man kan lita på när det gäller vår sittande regering är att de försämrar för dem som inte har och förbättrar för dem som har.

Egentligen borde tidningarna sätta in en faktaruta i varje artikel som handlar om den nuvarande regeringen, en liten text som i all enkelhet påminner läsarna om att det är den borgerliga högerregeringen som gör uttalanden i artikeln. Då förstår läsarna direkt och kan värdera uttalandet utifrån det.

SvD 1 DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

[tags]Cristina Husmark Pehrsson, Högerregeringen, Sjukskrivna, Förtidspensionerade, Val 2010, Mediekritik, Politik[/tags]


21 svar till “Svårförståelig rubrik”

  1. För det enda man kan lita på när det gäller vår sittande regering är att de försämrar för dem som inte har och förbättrar för dem som har.

    Ser inget fel i att de som skapar värden också får behålla värdet av det de skapar. Däremot är det fel att staten går in och ändrar villkoren i efterhand. Om man har jobbat hela sitt liv och betalat in en svinhög skatt så förväntar man sig att få en generös ersättning när man blir sjuk. Lösningen på detta problem är dock att ha privata försäkringar med kontrakt som står under rättsväsendets skydd. Då kan ingen röstköpande politiker i efterhand komma in och ändra vilkoren, tex. som man gjorde med ATP.

  2. Handlar inte det hela om att få lite ordning på flödena i trygghetssystemen? Det är inte hundra bra idag heller?

    Man kan vara sjukskriven i två och ett halvt år, det är ganska länge för de flesta sjukdomar. Därefter och även innan om det inte finns någon annan utväg så kan man blir förtidspensionerad. Vad är skillanden mot idag egentligen? Den som är sjuk får sjukpenning även i fortsättningen. Att vara sjukskriven i 7 år är väl en konstig ordning egentligen? Blir man någonsin frisk då? Vad är det som är problemm ed att bli förtidspensionerad om man ändå inte kan tänkas bli frisk från en sjukskrivning?

    Vad jag undrar över nu är begreppen, jag kan inte så mycket om detaljerna här. Jag tror att det överreageras väldigt mycket, att det egentligen är förändringar som är besvärliga för många.

    Ajajaja, släng inga tomater nu – akta min frisyr…

  3. komentar #2:”Ser inget fel i att de som skapar värden också får behålla värdet av det de skapar”
    Om de som skapade värden (arbetaren) skulle få behålla Värdet (mervärdet) då skulle kapitalismen upphöra att existera.
    Varför skulle en arbetsköpare investera i rörlig kapital(arbetskraft) om han inte kunde mjölka den på mervärde?

  4. Ser inget fel i att de som skapar värden också får behålla värdet av det de skapar.

    Och här har jag gått och trott att det var jag och andra vanliga knegare som var värdeskapande genom vårt arbete. Men då kan ju vi gå hem så kan knösarna sitta och skapa värden på egen hand…

  5. ”Ingen skall känna någon oro”…De behagar skämta!

    Det finns massor med undantagsexempel på hur man kan råka illa ut. Exempelvis 75% av vad? Jag får mer på mina 65% sjukersättning än jag får på 75% sjukpenning. Förra året vi den här tiden så snodde de 1500 spänn netto från mig. Det är snart en tradition med hårda julklappar från Alliansen…

  6. Ser inget fel i att de som skapar värden också får behålla värdet av det de skapar.

    haha. Det är därför jag drar mig åt det vänstra hållet =)

  7. Neoliberal: Privata sjukförsäkringar är inte en lösning om det inte stiftas lagar om att försäkringsbolagen inte har rätt att neka folk att teckna försäkring och att premien måste vara lika för alla.

    Många av de som får långtidssjukskrivningar har olika kroniska sjukdomar som gör att de helt enkelt inte får teckna en försäkring eller så blir premien så hög att de inte har råd med den.

  8. Jag trodde i min enfald att man som sjuk behövde i första hand vård, läkning och lugn.

    Har jag missat några avgörande vetenskapliga rön som kullkastar denna föreställning, jag har lite svårt att se att ett byte av jobb skulle påskynda eller främja läkeprocessen ?

  9. #4 Siavash – Du får nog läsa lite mellan raderna; om en arbetare har själv förvärvat sitt råmaterial och sina verktyg och skapar saker på eget bevåg då är han ju helt fri att behålla det han skapat också och sälja det för vilket pris som han behagar ta för sin vara.
    Om han däremot arbetar för någon annan så är han själv i sin tur ett verktyg (arbetskraft) åt den personen som hyrt hans tjänst och det är denne person som är skaparen av varan. Om det sedan är staten eller en privatperson spelar ingen roll.

    #5 Descichado – Se svar till ovan.
    Får du inte något i gengäld över att du utför ett arbete så är där någon som lurar dig…

    Jag är inte själv egen företagare men har ett väldigt kreativt yrke. Dock så hade jag faktiskt aldrig haft det om där faktiskt inte vore någon som ägde företaget jag arbetar för, som är villig att satsa på mig och ge mig lön. I gengäld får företaget äganderätt till det jag skapar och jag ser inget fel i det så länge jag får betalt.
    Hade jag inte fått betalt så hade det kallats för hobby och det hade jag inte kunnat leva på.

  10. Ja, det är arbetare som gör arbetet rent fysiskt, men det var kapitalisten investering som möjliggjorde den effektivare produktionen.

    Exempel, säg att Kalle, Pelle och Lisa jobbar i en by som jordbrukare och alla har en egen farm. Alla producerar ett antal varor varje år och allt konsumeras upp direkt.

    Men efter några år bestämmer sig Kalle att han ska spara undan hälften av allt han producerar under två år. Året efter detta så anställer han Lisa för att bygga en bevattningsanläggning under 6 månader. Hon får dubbelt så mycket betalt som det värde hon kan producera på sin egen farm under denna tid. Med hjälp av Lisas bevattningsanläggning så kan Kalle få 5 ggr så stora skördar framöver. Kalle blir rikast i byn. Ja, det är Lisa som rent fysiskt har byggt bevattningsanläggningen men det var Kalles investering(att han avstod från att konsumera i två år) som gjorde produktionsökningen möjlig.

  11. #10 Marcus R och #11 Neoliberal Agenda:

    Det var det dummaste jag har hört.
    Verktyg, varor och investeringar dyker ju inte bara upp ur tomma intet för att kunna ägas och användas. De är i sig konserverade arbetsvärden, dvs ett värde som arbetaren är upphov till. Att de sedan förfogas över av företagaren/entreprenören/kapitalisten är ju ett missförhållande som vi snart kommer att rätta till.

  12. #12 Desdichado – Menar du att en snickare föddes med en hammare i handen eller?
    Och hur ska det rättas till? Kommunism har ju inte fungerat särskilt bra i andra länder – tror du att de knappa 10% som Mp och Vp får ihop tillsammans ska förändra Sverige till att bli en planekonomi?

  13. #13 Marcus R:

    Det är fråga om elementär marxistisk värdeanalys: Järnet till hammaren har brutits och smitts, träet till skaftet har fällts, sågats och hyvlats, hammaren har fogats samman, och till allt detta har det behövts en mängd arbete som ger varans värde. På liknande sätt är alla varor, alla verktyg och allt kapital inget annat än konserverat arbetsvärde. Och som Neoliberal Agenda säger, så är det ju inget fel i att de som skapar värden också får behålla värdet av det de skapar.

  14. #14 Desdichado – Men det svarar inte på frågan. Hur har arbetaren fått hammaren? Har han gått igenom de där stegen själv eller har han köpt den eller fått den? Eller föddes han med hammaren i handen…

  15. #16 Desdichado – Låt oss säga att en snickare har beställt en hammare av en smed. Smeden har i sin tur skaffat metall av en gruvarbetare (som fått betalt av smeden för metallen) och trä av en timmerhuggare (som fått betalt för virket av smeden).
    Smeden säljer sedan hammaren till snickaren för en summa motsvarande virket + metallen + arbetstiden.

    Snickaren i sin tur har bra fantasi och snickrar ihop en modell av en bokhylla som ingen någonsin skådat. Han fraktar på egen bekostnad bokhyllan till annan ort där han kan sälja den för lite mer än på den lokala marknaden.

    Snickaren arbetar hårt och bygger kanske ihop 1 bokhylla i veckan. Efter ett tag har hans affärer gått så bra att han har råd att anställa en lärling. Lärlingen har bara grundkunskaperna i snickeri och inga egna verktyg. Han lånar verktyg av snickaren och lär sig av snickaren och allt material för att bygga bokhyllorna kommer från snickaren.
    Snickaren blir eventuellt egen fabrikör med 10 anställda som alla lånar verktyg av snickaren, får material av snickaren och har lärt sig snickra just den bokhyllan av snickaren.

    Vem vill du ska behålla förtjänsten av bokhyllorna? Snickaren som faktiskt har arbetat hårt för att komma upp sig i världen eller lärlingarna som redan faktiskt får betalt för sitt arbete? Ska han kanske skicka förtjänsten till timmerhuggaren och smeden som redan fått betalt en gång för sitt arbete?

    Min far kom till Sverige när han var runt 18 år gammal. Han började som diskare på olika restauranger. Innan han dog hade han ett relativt stort företag som han byggt upp med sina egna händer och säkert 80 timmars arbete i veckan. Han skapade sin egen framgång med blod svett och tårar. Företaget byggde han förövrigt upp i USA för där fanns en större marknad.
    Varför skulle han inte få behålla förtjänsten av sitt arbete?

    Det är rätt intressant förresten – högern tror att vänstern fuskar med arbete, bidrag och sjukpenningar. Vänstern tror att högern har blivit rika på att fuska sig till rikedomar.
    Verkligheten är att allting inte alltid är svart och vitt.
    Jag kommer iaf till att fortsätta tro på kapitalism.

  16. Alla sjukas Stora Vän och enorma stöttepelare, Cristina Husmark Pehrsson, som varit utbränd i 3 dagar och dessutom fått Fontain Husets stora pris ligger verkligen i. Hemska tanke, men bästa som kan hända är att hon bränner ut sig rejält, får tillfälle att praktisera sin egen medicin och blir avpolleterad från sin tjänst.

    Neoliberal Agenda,
    din analys av Kalle, Pelle och Lisa är i utförande och sagoberättande skit-pedagogisk, men den tyder på viss saktfärdighet i slutsatsen, precis samma fel som dina liberala kusiner drar, drar också du.
    Jag skriver inte under på den givna heirarkiska ordningen du så självklart införlivat som sann. Lite ifrågasättande av strukturerna vore önskvärt, innan du tar förgivet att det verkligen var Kalle som gjorde produktionsökningen möjlig.

  17. Fri konkurrens hör till historia, det var när liberalismens fortfarande var progressiv. Men nu lever vi sedan över ett hundra år sedan i monopolkapitalismens, Imperialismens epok med allt vad det innebär för mänskligheten. Första världskriget var den första imperialistiska massmord i världskala. Det går inte att vrida tillbaka tiden. Det är vad småborgerliga fascisten längtar till. Däremot är arbetarklassen den som kan och ska visa vägen framåt. Lyckas den inte kommer vi att se en tid av reaktion och nya imperialistiska krig. (den amerikanska arbetarklassen är den viktigaste allians som den iranska arbetarklassen har, de har makt att genom sin kamp mot sin härskande klass stoppa ett eventuellt krig mot Iran t ex.)

    Efter andra världskriget kunde världskapitalismen, efter att ha ödelagt hela Europa och offrat miljoner människors liv, kunde ha en tid av uppgång. Den uppgången slutade någon gång i slutet av 1970-talet . sedan dess har det gåt bara neråt.
    Är det någon som kommer ihåg när det var sist när ett företag storsatsade någonstans. Jag menar riktig stora satsningar i produktion med hundratals och tusentals nyanställningar som man brukade göra efter kriget fram till mitten av 70-talet? Nu den enda som gäller är nedskärningar i personal samtidigt som man höjer volymen och arbetstakten. Varje arbetare måste utföra två-tre arbetares jobb och betala kapitalismens kris och den hårdnade konkurrensen med sin blod och svett och hälsa.)

    Sedan slutet av 80-talet (börskraschen 1987, första Irakkriget, stalinistiska apparaternas kollaps i arbetarstaterna ) är det inte längre tal om nedgång för världskapitalismen utan om en lång dödskamp där alla imperialistiska länder måste ut i världen , i ”fredsbevarande uppdrag” eller ”demokratifrämjande invasioner”, och konkurrera med varandra. Samtidigt som de måste slå tillbaka arbetarklassen hemma i metropolerna. Men de vet också att de kommer att möta motstånd, därför förbereder de sig för motstånden som de vet skall komma.
    Socialdemokrater som moderater, i Sverige som i vilken annat land, kommer att se sig tvungen att skära ner och slå till mot allt som arbetar klassen som klass har vunnit, såsom arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring, pension, och demokratiska fri och rättigheter kommer att angripas.

  18. Verktyg, varor och investeringar dyker ju inte bara upp ur tomma intet för att kunna ägas och användas

    Nej, se mitt exempel! Där var det Kalle som avstod från att konsumera.

  19. Fri konkurrens hör till historia, det var när liberalismens fortfarande var progressiv. Men nu lever vi sedan över ett hundra år sedan i monopolkapitalismens,
    Vad menar du med monopolkapitalism? Om du menar att ett fåtal företag har stor inverkan på folks liv och att man har få val så skulle jag säga att det är tvärtom. Det var snarare förr det var så när brukspatronen styrde och ställde allt i byn. Idag däremot kryllar det av alternativ. Ja, det är så många alternativ att ni till vänster ofta brukar klaga på att man måste välja mellan 20 tandskrämssorter…

    Imperialismens epok med allt vad det innebär för mänskligheten. Första världskriget var den första imperialistiska massmord i världskala. Det går inte att vrida tillbaka tiden. Det är vad småborgerliga fascisten längtar till.
    Vad är en småborgerlig fascist? Kan du ge exempel och var hittar man alla dessa personer som vill ha massmord. Jag har aldrig träffat någon?

    Däremot är arbetarklassen den som kan och ska visa vägen framåt. Lyckas den inte kommer vi att se en tid av reaktion och nya imperialistiska krig. (den amerikanska arbetarklassen är den viktigaste allians som den iranska arbetarklassen har, de har makt att genom sin kamp mot sin härskande klass stoppa ett eventuellt krig mot Iran t ex.)

    Efter andra världskriget kunde världskapitalismen, efter att ha ödelagt hela Europa och offrat miljoner människors liv, kunde ha en tid av uppgång.
    Kapitalism innebär iaf. för mig skydd av den privata äganderätten och frihet att sälja egendom och tjänster till andra. Krig är snarast det motsatta. Man förstör privat egendom, staten drar i gång planekonomisk produktion och man reglerar ofta priser. Handelsbojkotter startas. Kapitalism?

    Den uppgången slutade någon gång i slutet av 1970-talet . sedan dess har det gåt bara neråt.
    Är det någon som kommer ihåg när det var sist när ett företag storsatsade någonstans. Jag menar riktig stora satsningar i produktion med hundratals och tusentals nyanställningar som man brukade göra efter kriget fram till mitten av 70-talet? Nu den enda som gäller är nedskärningar i personal samtidigt som man höjer volymen och arbetstakten. Varje arbetare måste utföra två-tre arbetares jobb och betala kapitalismens kris och den hårdnade konkurrensen med sin blod och svett och hälsa.)

    2-3 jobb? Vad har du för stöd för att det är vanligt med 2-3 jobb? Länka gärna till statistik.

    Samtidigt som de måste slå tillbaka arbetarklassen hemma i metropolerna. Men de vet också att de kommer att möta motstånd, därför förbereder de sig för motstånden som de vet skall komma.
    Vilka är det som planerar denna konspirationsteori menar du? Är det Reinfeldt, Wallenberg och George Bush som träffas, eller?

    Socialdemokrater som moderater, i Sverige som i vilken annat land, kommer att se sig tvungen att skära ner och slå till mot allt som arbetar klassen som klass har vunnit, såsom arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring, pension, och demokratiska fri och rättigheter kommer att angripas.
    Det finns inget som hindrar den s.k. arbetarklassen att starta a-kassor, sjuk- eller pensionsförskringar.

    Om man angriper yttrandefrihet, åsiktsfrihet, tryckfrihet etc. så har vi med anti-liberalism att göra. Inget som jag gillar. Däremot brukar samhällen med stort inslag av dessa friheter korrelerar med att de också har en relativt fri ekonomi.