Stora framgångar för Front National – men inte i Brignoles!


Franska kommunvalet igår visade att regerande Socialistpartiet, PS, är valets stora förlorare. Man har brutit sina vallöften och i stort sett fortsatt med Sarkozys alltmera impopulära politik. Konservativa oppositionspartiet UMP utropar sig till segrare och även högerextrema Nationella Fronten firar framgångar. Dock blev ”Kommunistpartiet”, PCF, tredje största parti med 94 borgmästarplatser i städer med mer än 3 500 invånare. Enligt inrikesdepartementet fick UMP och dess allierade sammantaget knappt 46 procent av rösterna. PS och några mindre vänsterpartier nådde 40,5 procent. Nationella Fronten stöddes av sju procent och får borgmästarposten i elva städer med fler än 9.000 invånare, varav de två största är Béziers (70 000 invånare) och Fréjus (52 000 invånare) i södra Frankrike. I norra Frankrike ersattes socialistiska borgmästare av FN. Socialistpartiet vann Paris, men förlorade makten till högern i 155 städer, varav tio har fler än 100 000 invånare. Valdeltagande var rekordlågt på bara drygt 60 % %.

I grannstaden Brignoles, vann högerkandidaten med 60 %, före storfavoriten Lopez från FN. Besöket av Jean-Marie Le Pen i veckan, följt av demonstrationer, blev förmodligen Judaskyssen för bildsköne Lopez.
Marle LePen _2198173b

Brignoles, grannstad med 17 000 invånare till den by jag bor nu och en tid framöver är belägen i centrala delen av Departement Var (83) ungefär 5 mil från Medelhavet och 12 mil väster om Nice längs ”Autoroute Soleil” (A8). Kandidaten för FN Laurent Lopez fick fick i torsdags besök av förre ledaren för FN, Jean-Marie Le Pen, pappa till nuvarande partiledaren Marine Le Pen. Man kunde se dem på de stora nyhetsprogrammen på TV-programmen i torsdags kväll, där Lopez såg aningen besvärad ut. JM Le Pen är känd för sina rasistiska uttalanden som partiledare och för att förringa ”Holocaust” Besöket visar att FN ansåg en kommande seger i Brignoles i den avgörande valomgången som mycket viktig. Men så blev det inte. Jag tror att besöket av JM Le Pen samt de lokala demonstrationerna hade ganska stor betydelse för detta.

I Var Matin, den dominerande lokaltidningen i Provence, kunde man läsa under rubriken ”Ansikte mot ansikte utan tumult” att hundratals demonstranter samlats på torget och skanderade sin opposition mot JM Le Pens besök. Och där fanns enligt Var Matin en kohort poliser a la modell Robocop. Men inga sammanstötningar, det gick lugnt till. Demonstranterna, varav många var unga, kastade bara några tomater och ropade ”Lopez, du kommer inte att vinna Brignoles”. Så blev det också!
Lopez kommenterade ”Den har manifestationen gör inte intryck på mig utan får mig att arbeta för återställa ordningen i vår stad” – ett uttalande som troligen minskade stödet för honom i andra valomgången.

Brignoles demonstration 140329 98b61a2b1fd78b398faeb9fd3f60f108

Front National vill bland annat göra tillgången till abort svårare eller olagligt, återinföra dödsstraffet och stoppa invandringen särskilt från utomeuropeiska länder och återinföra tullar. Men man vill också har större oberoende från EU och andra internationella organisationer, samt att Frankrike ska lämna euron, som skördat sådana offer i Frankrikes grannländer söderöver och i Grekland. Det senare kravet ställer sig många i vänstern bakom, men FN har ett annat perspektiv….

EU-frågetecken imagesCAS1TWS5

Den långvariga ekonomiska krisen och frånvaron av tillräckligt starka partier och fackliga organisationer har öppnat utrymme för rasistiska och högerextremistiska partier i många europeiska länder. Holländska PVV partiet, lett av anti-islamisten Geert Wilders går bra i de senaste opinionsmätningarna. PVV förespråkar att Nederländerna lämnar både euron och EU. I Tyskland fick det helt nya anti -euro AFD-parti framgångar vid valet nyligen. I Grekland som är hårt drabbat har vi det fascistiska Gyllene Gryning, i Sverige de rasistiska SD, i Danmark Fremskridtspartiet, i Italien Lega Nord, och i Frankrike alltså Front National. Vid presidentvalet 2011 fick FN:s presidentkandidat Marine Le Pen 18 % av rösterna. Fem miljoner fransmän röstade på henne.
Liksom under fascimens framväxt under 1930-talet saknas en medvetenhet eller ett intresse för att bekämpa högerextrema partier på många håll.

Dock kan man inte anse att Front National är fascistiskt och inte heller Sverigedemokraterna.
Marine Le Pen har profilerat FN bort från att prata om invandringen och ”islamiseringen” av Frankrike till sociala och ekonomiska problem som den europeiska nyliberalismen skapar. FN har sina fästen i byar och småstäder framför allt i södra delarna av landet. Där har småbönder, caféägare, småhandlare, och andra grupper utan några band till den franska arbetarrörelsen alltid varit en bas för fransk högerpopulism. Den nya sociala basen finns i de traditionella industriregionerna i norr och nordost. Däremot lyckas inte FN att bryta in på något seriöst vis i kapitalismens glassiga högborgar som Paris, Lyon och Bordeaux där man inte attraheras av Marine Le Pens budskap om ”producera franskt”, ”intelligent protektionism” och ”lämna euron”.
Finns motkrafter?
Främsta motkraften är en politisk radikalisering av arbetarrörelsen och de fackliga organisationerna, som i stora delar av Europa sedan decennier vandrat allt längre åt höger. Detta gäller både Frankrike och Sverige. Främsta grogrunden för rasism och fascism är kapitalismens kris. Som marxismen velat hävda är staten den härskande klassens organ. Den härskande klassen består av en liten, liten grupp storkapitalister, i nära samarbete med ideologer bland annat. I takt med att den härskande klassen stärkt sin ställning på bekostnad av arbetarklassen, och till följd av en allt djupare kris i kapitalismen per se minskar utrymmet för reformer och förstaliganden är det ju inte tal om. Kamp mot kapitalismen – det är en nödvändighet för att minska stödet för rasism och fascism!


i ,, , , , , , ,
, ,, , ,, , , , , , , , ,

Le Figaro 31/3 Dagens Arena 29/3 Kildeén & Åsman 31/3 Var Matin 28/3 Video om demonstationerna i Brignoles Le Figaro 24/3 Le Monde 14/10 Var Matin 14/10 Liberation 13/10 kl 20.56 Le Nouvel Observateur 10/110 SvD Var Matin 7/10 Knut Lindelöf Le Figaro 10/10 Daily Telegraph 10/10 Anna-Lena Lodenius Pål Steigan 10/5 Knut Lindelöf 13/5 SvD 26/4DN Debatt Nils Funcke 23/4DN 22/4SvD 24/4Ab 24/4 DN rescension av Arnstads bok av Olle SvenningDN 4/4 SvD bokrescension Aftonbladet rescension av Arnstads bok Jinge ”Åh vilken röra – vad är fascism?” Annarkia 22/11 VarghjärtaDN Unga Sverigedemokrater vill ha Almqvist kvar DN Debatt 15/11 DN:s ledare 15/11 AB 15/11 Svd 15/11 Expressen 15/11 SvT 15/11 The Independent 30/8 SvT DN Breivik kommer ut SvD Proletären FIB-Kulturfront

  1 comment for “Stora framgångar för Front National – men inte i Brignoles!

  1. Gammal krigare
    31 mars, 2014 at 17:31

    Jag känner väl ett par hundra svenskar som röstar på SD och ett tjugotal fransmän som röstar på FN och jag kan lova att ingen av dom är rasist. Flera är faktiskt invandrare. Jag träffar ibland en del från 1ere RPIMA på jobbet och de är absolut inga fans av Hollande. Ej heller borgmästaren i Paris. Tydligen döpte borgmästaren om ett torg i Paris efter den förste araben som dog i den ”arabiska våren”. De tvingas stödja Al qaida grupper i Libyen och Syrien. Något de inte är alltför begeistrade över. Marine le Pen’s far var väl inte den mest lysande stjärnan på natthimlen kanske men hans dotter verkar ha tagit partiet i en mycket bättre riktning. Jag hoppas att folk kan vara emot invandring och nedskärningar i välfärden utan att kallas rasister, nazister och fascister.

Comments are closed.