Stoppa vansinnet!


Nej jag menar inte den borgerliga höger-
regeringen, jag menar fyrverkerierna.

Idag domineras media av nyheter om skolbränder och människor som på ena eller andra sättet skadats av fyrverkerier. Minst en person har fått livshotande skador efter att ha gjort skolboksmisstag nummer ett, han skulle kolla varför pjäsen inte fungerat. Alla vet om att man inte ska göra det, trots detta sker den sortens olyckor varje gång det är dags att skjuta fyrverkerier.

Igår hade ett flertal lokala handlare gjort extra ansträngningar för att sälja fyrverkerier, och man är inte heller så noga med kontroll av åldern. Jag såg två grabbar som säkert bara går i högstadiet som handlade rejält med pyroteknik. Detta trots att det är 18-årsgräns på det som de köpte.

När jag skrev om eländet förra gången så fick jag både kommentarer och e-post som berättade att många tog med sig sina husdjur ut på landet för att de skulle få lugn och ro. Rimligen borde landets riksdag instifta en lag som belägger illegalt raketskjutande med mycket stränga bötesstraff. På nyår borde det bara vara tillåtet att skjuta raketer mellan 23.00 – 00.30 och alla som ska skjuta raketer på övrig tid under året måste ha polistillstånd.

DN SvD

[tags]Politik[/tags]


28 svar till “Stoppa vansinnet!”

 1. Själv tog jag med mig en hund hem istället. Bättre övernatta i lägenhet än i hundstallets kennel. Hon var inte speciellt rädd för smällarna, men nog var det skönt att ha någon att luta sig mot när det drog igång som värst.

 2. Alla extra kostnader fyrverkerierna orsakar borde givetvis tas ut direkt från priset på fyrverkerierna året efter.

 3. Bästa vore ett totalförbud för gemene man och istället ett kommunalt fyrverkerispektakel för de som är intresserade av skiten. Det vore det naturliga steget nu när bomber och kinapuffar är inbakade i raketerna och därmed gör dem direkt livsfarliga.

  Igår kunde man utan speciellt mycket fantasi förstå hur en krigszon ter sig eller en Palestinier i Gaza-ghettot känner sig av ljudbangar och smällar från alla håll som när som helst kan döda. Med tanke på hur dessa och andra ockuperade människor i världen har det tycker jag inte att vi har något att fira och speciellt inte på det viset…

 4. Jag kan inte hålla med Dig mer!! Alla dessa fyrverkerier är vansinne, både ur ekonomisk och mänsklig (djurisk) aspekt! Det hjälper inte att bo på landet, ”mitt i skogen”, det finns raketdårar även här. I natt kändes som om man satt mitt i en krigszon, och hur människor som verkligen upplevt kriget ska känna det, törs jag inte tänka på. Stoppa all tillverkning och försäljning av fyrverkerier, smällare och ”bomber”. NU!!!!!!! hälsar Ylle

 5. Vansinne är just vad det är! Var vänliga gå in på smallarupproret och anslut er till namnlistan! Stockholms kennelklubb har tagit ett mycket klokt initiativ och dragit igång ”Smällarupproret”. Det här problemet med smällare drabbar inte bara hundar, det drabbar hela samhället med mänskliga tragedier i olyckor och bränder, miljön, naturens djur m.m. ”Tjusningen” med fyrverkerier vid stora festligheter och jubileum som fanns förr finns inte längre. Riksdagen måste genast ta sitt ansvar och förbjuda både smällare och raketuppskjutningar. Tyvärr måste ytterligare ett förbud instiftas i samhället, men eftersom människor har visat att de inte klarar av hanteringen av dessa prylar så måste det till. Tillåt gärna fyrverkerier mellan klockan 23.00 och 0.30 på nyårsafton, övrig tid ska det finnas polistillstånd.

 6. Nog är det en tragisk tradition som bara blir värre och värre i excesser. Jag vet inte om det är fler regler som behövs eftersom de som redan finns inte verkar gå att lagföra. Inte heller verkar det som att allmänheten respekterar dem om de nu känner till dem.

  I Haninge kommun gäller att det krävs tillstånd av polismyndigheten för att använda pyrotekniska varor vid: Haninge centrum, Västerhaninge centrum, Jordbro centrum, Brandbergen centrum och Vendelsö-Sågen centrum.

  Detta framgår av § 19 i allmänna lokala ordningsföreskrifter för Haninge kommun. Kankse ska straffen skärpas men då måste man även kunna lagföra gärningsmännen.

  Även om det tar emot tror jag att vi småningom kommer att få se ett totalförbud mot pyrotekniska anordningar. Å andra sidan skulle det kunna öppna för nya fina traditioner med officiellt arrangerade fyrverkerier.

 7. Jag har startat en facebook-grupp som heter ”Förbjud fyrverkerier”. Meningsfränder uppmanas regga sig så vi kanske kan få en tvärpolitisk enighet i den här frågan och äntligen lyckas förbjuda skiten. Tillskyndarnas argument att ”folk måste få ha lite kul” är inte hållbart längre!

 8. Jag instämmer i vad Lennart sade 1.41pm.

  Importförbud för alla möjligen allmänna tillståndsmöjliga fester – om nu livets höjdpunkt är att fira glädje och samvaro och framtidstro genom krigets krevader och skrämmande ljussken!

  Ett nytt bättre år istället för laglös raketterrorism!

 9. Rättning av mitt inlägg:

  ”Importförbud för alla UTOM möjligen o sv. ”

 10. Vad lustigt!

  Förbjud fyrverkerierna, men alkoholen kan vi fortfarande ha kvar! Det är i alla fall så många verkar resonera.

  Ni vet väl att de flesta fyrverkeriolyckor som sker finns oftast alkohol med i bilden.

  Alkoholen dödar hundratals människor och skadar tusentals. Kostar samhället miljarder och splittrar familjer.

  Men ändå pratar folk om att avskaffa fyrverkerierna för de ”stackars hundarnas” skull.

  Om er hund inte tål lite ljud, skaffa inte någon hund. Låter kanske hårt, men svårare än så är det inte.

  Kan ju tillägga att jag inte för den delen är för ett förbud mot alkohol. För många förbud motverkar bara syftet med förbudet.

 11. Precis vad jag tänkte igår, vansinne med detta idiotsmällande under flera dygn innan, några få småungar roar sig, säkert ganska uttråkade efter hundra smällar, medan de enbart sprider obehag och otrivsel för tusentals människor i hela bostadsområden.
  Mellan 23 och 00.30 tänkte jag också kunde räcka.
  När nu vissa personer inte klarar att handskas med dessa farliga saker, och vissa har det dåliga omdömet att köpa ut och ge till minderåriga barn att roa sig med, borde det inte finnas till försäljning för allmänheten. Det borde inte vara tillåtet att handskas med dem utan särskild pyroteknisk kompetens.
  De som förespråkar individens frihet att göra vad han vill kommer naturligtvis att ropa om storbrorsfasoner, överdriven trygghetsivran, diktaturfasoner och liknande, de tar det som ett grovt övergrepp på den personliga friheten, en frihet som i detta fallet vållar mycket skada.
  Det kanske har fungerat bättre tidigare med den friheten, men nu har det nog långsamt, under många år blivit gradvis värre, folk visar sig allt oftare inte mogna den längre, nu borde gränsen vara nådd.
  Faktum är i alla fall att det kostar mycket lidande för människor och djur, mycket pengar för brandbekämpning och vård, det borde väl räcka som argument.
  Annars är det ju snyggt med påkostade genomtänkt arrangerade fyrverkerier, det borde ordnas kommunalt på alla orter.
  Underbart är ju kort, det utdragna billiga smällandet, visslandet och puffandet blir ju bara tröttsamt.

 12. Personligen skulle jag önska att människor var lite klyftigare och tänkte själva.
  OK _ idag ska jag dricka alkohol och då bör jag inte skjuta fyrverkerier, elelr åka ut med båten eller köra bil eller vad det kan vara som inte hör ihop med sprit.

  Det är en stor besvikelse att det finns så mycket dumma obetänksamma vuxna människor faktiskt…

 13. Jag föredrar nog att det finns lite fyrverkrier och anser att förbjuda smällarna var ett misstag. För tyvärr kan vilken unge som helst få tag i både kemikalier och instruktioner på hur dessa bereds för att åstadkomma explosiva ämnen. Riskerna med dessa hemtillverkade produkter är mycket farligare än de som fanns innan förbudet.
  Det går också att styra vad som säljs genom detaljerade bestämmelser om tillåtna mängden krut i smällarna, likaväl går det att styra raketerna och bombernas laddning genom hårda bestämmelser.
  För övrigt anser jag att alla jäkla katter, hundar och hästar är en plåga. Katter som river upp rabatterna och skiter i jordgubbslandet, lösdrivande hundar och sönderridna gångvägar och till råga på allt så är de också en kontinuerlig miljöbelastning året om.

 14. Visst var bättre förr. Inte som nu när en massa småungar springer omkring och bränner av en massa raketer och smällare. Inte har de förstånd till vad de gör heller, de går sönder, ja kanske dör.
  Även för femtio år sedan var det bättre förr. Några ungar som inte hade fått lära sig veta hut smällde av hemmagjorda bomber, sprängde brevlådor och flaskor, gjorde stängselrör till eldsprutande ljusfontäner. Förbjudet var det, och inte hade de förstånd till det heller för en del av dem gick sönder, ja det var de som dog.
  Men vi smällde inte till nyår. Då sköt de vuxna raketer, hemvärnsmän bytte kulorna mot papperssuddar, sköt i luften och efter katterna, och det ville vi inte missa. Men resten av den mörka årstiden var vår. Och det fanns inte någon åldersgräns för socker och klorex. Krutingredienser köptes på apoteket, utan åldersgräns.
  När jag blev gammal nog för att kunna skilja på dumheter och vansinnigheter berättade min mor vad de gjorde när hon var ung. Och då, 75 år sedan nu, var det verkligen bättre förr.
  Jag frågade aldrig mormor hur det var när hon var ung, men efter vad jag har hört från min mor så var det bättre förr även när mormor var ung.
  Klorex är förbjudet idag. Men jag skulle fortfarande utan vidare kunna bygga mina egna bomber med det som finns tillgängligt om jag skulle få lust. Det kan många tonåringar också. Är det säkert att det blir bättre med förbud? Vore det inte bättre med lite mer förstånd kryddat med en nypa empati?
  Det enda jag är säker på är att om femtio år kommer det att ha varit bättre förr, även om jag inte är kvar för att uppleva det.

 15. Bara för att säga något annat. Det är nog fler människor som är rädda för djuren, och de drabbas dagligen. Djuren däremot behöver bara stå ut med fyrverkier en dag om dagen. Betyder det då inte snarare att vi bör förbjuda husdjur?

  Bäst vore förstås att husdjursägare vore lika toleranta mot andra som folk måste vara toleranta mot husdjuren.

  xP

 16. Tänk så många människor i förra valet som inte ville ha någon förändring trots ouppfyllda gamla vallöften….

  Nollvision? På de flest andra områden ska det vara det, men inte på fyrverkerier? och varför omfattar inte miljöbalken fyrverkerier? Vilka riksdagsmän har motionerat om detta?

  Gillar #11 skarpt!

 17. Om er hund inte tål lite ljud, skaffa inte någon hund. Låter kanske hårt, men svårare än så är det inte.

  Lite ljud?? Det låter ju som värsta bombanfallet och det händer att hundar dör av skräck under nyårsnatten. Djurplågeri är ju redan förbjudet så varför fyrverkerier (överallt) ska vara undtantaget, begriper jag inte.

  Man kan inte i förväg veta om hunden man skaffar kommer att bli/är skotträdd. Dessutom finns det idioter som slänger smällare efter hundar så att de blir skotträdda. Ska man avliva hunden då, menar du? Eller ska ingen skaffa hund över huvudtaget?

 18. Värre och onödigare slöseri finns helt enkelt inte.
  250 miljoner svenska kronor handlade man fyrverkerier för. Men det som förbryllar mig är vår oro för miljön.

  Vi ÄR oroliga för miljön och klimatförändringarna, ändå börjar vi varje år med att sprida tonvis med gifter rakt ut i den luften vi andas, just genom fyrverkerierna. Kan man inte plantera träd för pengarna eller skänka till vaccinforskningen. Detta är helt otroligt idiotiskt.

  Hos en handlare i mitt grannskap fanns det pjäser stora som småtunnor. Ca tre gånger så stor som den största gryta vi har här hemma!

 19. I Beirut var det ännu värre igår. Mina släktingar kunde inte prata med mig i telefon för det small så kraftigt oavbrutet och då gick alla billarmer igång. Så man fick skrika Gott Nytt ÅÅÅrrr! och lägga på…

 20. Rawia #21.
  Ja Beirut ska väl alltid vara värst, förstås.
  Låt oss bara hoppas att det inte alltid förblir så.

 21. Rawia, det du beskriver från Beirut visar ju på att många tycks roa sig med fyrverkerier trots att landet har varit så drabbat av bombningar och kanonbeskjutning. Normalt sett är ju fyrverkeri ofarliga, de bara skäller men bits inte.
  Att det läggs ut 250 mille på fyrverkerier här är ganska sanslöst, men andra läger ut minst lika mycket på annat onödigt.
  Skulle du bara veta hur mycket folk lägger ut på djurmat, det är bra mycket mer än vad fyrverkerierna kostar.

 22. Måste bara säga att det är sanslöst att man kör på ”miljövågen” som Rawia Morra gör.

  Snälla ska du klaga på oss svenskar när kineserna öppnar ett kolkraftverk i veckan! Då pratar vi om miljöpåverkan. USA är väl inte heller så mycket bättre.

  Varför ska vi som bor här avsäga oss allt roligt? Varför ska alltid vi föregå med ett gott exempel?

 23. ”Påläst”, du menar alltså att jag ska avliva min fullt friska, 13 år gamla tik, bara för att hon är skotträdd?

  Intressant synpunkt.