Stoppa OS i Kina


Kineserna lovade full pressfrihet för alla medier inför OS. OSNu visar det sig att man aldrig ens reflekterat över att uppfylla dessa löften.

Ekot: ”Kina kommer inte att tillåta utländska journalister att arbeta fritt under OS i sommar. Det framgår av ett hemligt arbetsdokument från Kinas ledning som pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har kommit över. De kinesiska myndigheterna har uppenbarligen aldrig haft en tanke på att sluta censurera nyheter under OS, skriver Reportrar utan gränser i sitt pressmeddelande…

…Att pressfriheten är kringskuren i Kina är känt. Att se detta formulerat är däremot unikt. I synnerhet som den kinesiska ledningen har lovat den internationella olympiska kommittén full pressfrihet.”

Vem som egentligen hade väntat sig att en diktaturstat plötsligt skulle uppvisa mänskliga drag vet jag inte, jag hade i alla fall inte gjort det. Kina har utvecklats från att ha varit en kommunistisk diktatur till att bli en kapitalistisk diktatur. Men landet är och förblir en ofrihetens stamort på jorden. Visserligen har USA en betydligt större andel av sin befolkning inlåsta i fängelser men där upphör också alla skillnader. Det är svårt att beräkna antalet politiska fångar i Kina, precis som i USA.

Hur många fångar som idag sitter i koncentrationslägret i Guantanamo vet jag inte, men samtidigt är det allmänt känt att USA har flera koncentrationsläger runt världen. De största finns antagligen i Afghanistan. Bägge dessa länder tillämpar dödsstraff, och statistiken har jag inte klar för mig. Det jag däremot vet är att Kina lovade IOK inför att man planerade 2008 års olympiska spel i Kina, att landet då skulle ha 100 procents pressfrihet.

När det nu visar sig att detta varit en medveten lögn så tycker jag att den Internationella Olympiska Kommittén ska ta konsekvenserna och markera för Kina och resten av världen att den sortens politik inte kommer att belönas vare sig idag eller i framtiden. Det jag skrev igår står än mer fast när jag tar del av den här sortens falsarier, inga mänskliga rättigheter, inga Olympiska Spel.

Uppdatering: Nu berättar SvD att OS-facklan nu kommit till Peking. Det sändes i TV, men man hade en fördröjning på en minut så att man skulle kunna klippa bort eventuella protester eller demonstrationer.

Ekot om lögnen Inga mänskliga rättigheter – Inget OS DN1 SvD

Andra om , , , , , , , , , , , ,

[tags]Beijing, Olympiska Spel, Olympiska Kommittén, Pressfrihet, Mänskliga Rättigheter, Politiska fångar, Demokrati, Peking, Kina, China, Förtryck, Dödsstraff, Politik [/tags]


6 svar till “Stoppa OS i Kina”

 1. Jinge:

  1. På vilket sätt har Kina varit kommunistiskt? Har man avskaffat statsapparaten, klassamhället och lönearbetet? Om nej, varför kallar du landet för kommunistiskt?

  2. Var Karl Marx egentligen en diktaturkramare när du menar att ”Kina gått från kommunistisk diktatur”? Det var ju han som ”grundade” kommunismen i manifestet som du kanske läst.

 2. Pengar bryr sig inte om varken människor eller styrelseskick. Men pengar föredrar stater där människor förtrycks. Där är chansen större att slantarna inte ifrågasätts.
  Det handlar om minsta motståndets lag.

 3. Hur genomför man någon sorts OS-bojkott som inte ses som en förolämpning av gemene man i Kina? Verkar svårt att få det att gå ihop. Det blir nog inte svårt för ledningen i Peking att peka på tibetaner som löper amok och angriper Han-kineser och sedan tala om för sitt folk att ”nu kommer utlandet här och stödjer gatligister som dödar och misshandlar kineser”.

 4. Det finns ett problem i att ha mänskliga rättigheter som måttstock när man ska välja OS-värd. Att plocka bort de olympiska spelens ursprungsland kan komma att bli problematiskt och du drar själv paralleller med USA. Även Sverige har vid ett flertal tillfällen anklagats för att bryta mot de mänskliga rättigheterna och det fins en hel hoper andra länder mellan Moder Svea och Mittens rike.

  En lite rolig AdWords-reklam som dök upp på sidan:
  Israel er jødenes eneste stat.
  Finn ut hva som gir dem rett til landet!

 5. Jag har kollat in den sidan, ruggigt.

  Givetvis ska INGET land som bryter mot MR få ha OS, jag kan t.o.m. tycka att de inte ska få DELTA i OS…