Stoppa Nordic Battle Group


Igår gick det av mig länge emotsedda programmet Dokument inifrån, Ung svensk soldat, på SVT.

Givetvis tittade jag på det på webben och jag blev förfärad. Att den kallas ”Nordic” har jag skrivit om tidigare. Av 2500 soldater så ska över 2100 vara svenska och enbart ett hundratal kommer från Estland, Finland och Norge. Dessa soldater ska dessutom inte vara stridande utan ska ha underhållstjänst av olika slag.

Men det som överraskade och skrämde mig var att förbandet ska tas ut av värnpliktiga soldater. Det betyder att grabbar i runt 19-20 år ska ta ställning till om de vill sändas ut i världen för att bli måltavlor för andra stridande. Det är en cynisk inställning av regering och riksdag att inte åtminstone ta ut elitsoldater till dessa tjänster.

Kan en så ung grabb verkligen sätta sig in i vad han riskerar? Jag har mycket svårt att tänka mig det. Dessutom var det en kille som vid intervjun glatt svarade att han såg fram emot att ”- hjälpa behövande i andra länder.” Uppenbarligen kommer han att drabbas av chock den dagen han inser exakt vad den hjälpen består av.

Som om det inte räckte med det. Den major som stod för utbildningen i den del som närmast ska beskrivas som ”Urban Combat” uttalade klart och tydligt att han ansåg dessa grabbar för omogna för att kunna handskas med uppgiften. Och han var närmast utbildningsansvarig för gossarna.

En annan sak som slog mig var hur tafatt grabbarna sprang omkring inne i den husruin där de skulle träna på att befria vem det nu var. De uppvisade tydliga tecken på att de aldrig sett en krigsfilm. Till och med undertecknad skulle göra ett mer trovärdigt intryck utrustad med en sopkvast i stället för en AK-5.

Det ser med andra ord inte särskilt bra ut. Ska vi skicka ut 2100 gröngölingar i världen för att slåss så kommer vi givetvis att reducera innevånarantalet i landet på ett högst märkbart sätt. Sedan visar det sig att ansvarig för detta i grunden var – Anna Lindh. Och motivet för att sätta upp denna insatsstyrka är att – vi ska få mer makt i EU och FN… (!?)

Det är horribelt att lilla Sverige ska tillhandahålla ungdomar som ska slaktas för att vi ska få mer makt i EU. Inte nog med att vi betalar mest till EU per capita, nu måste vi offra blod också för att få behålla vår ställning.


Fumliga och tafatta soldater visades upp i SVT

I slutet av programmet sade den officer som förra gången var ansvarig för att sända en grupp om 80 elitsoldater till Kongo (fritt citerat) – Nej soldaterna är inte tillräckligt mogna för att klara av den här uppgiften.

Egentligen behöver vi nu sätta till alla klutar för att sätta stopp för detta vansinne. Bortsett från den uppenbara invändningen att vi inte bör sända ut soldater i strid när vi inte hotas av främmande makt – så ska vi sända soldater, då ska det vara välutbildade elitsoldater inte en hoper smågrabbar som är bespetsade på äventyr.

Vi utbildar årligen ca 4000 värnpliktiga. Från och med i år ska drygt halva den styrkan ingå i stridande förband utanför Sverige…?

Våra politiker måste ta ansvar och sätta ner foten, och det nu idag. Nu behöver vi kontakta dessa smågrabbars föräldrar så att de får avstyra detta vansinne.

Se Dokument Inifråns program – Ung Svensk Soldat

Fler aktuella: DN SvD SvD1 SvD2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Nordic Battle Group, Värnpliktiga, Omogna, Småpojkar, Outbildade, Cynism, Anna Lindh, EU, FN, Inflytande, Bodybags, Elitsoldater, Föräldrar, Politik[/tags]


13 svar till “Stoppa Nordic Battle Group”

 1. Du borde väl snarare vara glad att de inte agerar som i de flesta krigsfilmer där jag ofta förundras över att de inte pratat med någon med militära kunskaper innan.

 2. Vad fan menar du med outbildade, fumliga och tafatta? Har svenska soldater någonsin gjort ett tafatt intryck utomlands? Nej, inte på över 200 år. Att en gammal man uttrycker fasa över att värnpliktiga under sin utbildning inte uppför sig som amerikanska skådespelare i krigsfilmer är skrattretande. Du kan väl åka ut till Berga eller Kungsängen och uppmana dem att ”se på krigsfilmer” istället för att följa officerarnas instruktioner. Herregud.

 3. Du behöver inte vara orolig, av vad jag sett, är det få ungdomar som faktiskt är intresserade av att göra tredje terminen. De vill hellre ut och resa och plugga.
  De som kommer fylla upp är ”äldre” människor och yxor.
  Dock undrar jag vad du har för definiering av ”Elitsoldater”?

 4. Att pojkarna övar närstrid i husruiner säger en hel del. Det är det sista man som befälhavare vill eftersom riskerna med att vådaskjuta sina egna är mycket stora, framför allt för den som attackerar.
  Det är uppenbart att utbildningsmajoren känner till detta och är oroad.
  Snozzer, att vara vaktkonstapel i FN och tidigare NF är stor skillnad jämfört med att tillhöra stridande förband, under 200 som du så gärna talar om så är det endast i Kongokrisen som svenska förband har deltagit i hårda strider. Många av dem som var med hade problem resten av sitt liv.
  Ett mindre svenskt FNkompani utanför Port Said hamnade mellan Egyptiska och Israeliska styrkor våldsamma eldgivning under 6 dagars. Det tog hårt på dessa grabbars psyke.
  Utöver de bekanta som har varit i FNuppdrag i Kongo och Port Said har några andra har varit gerillasoldater, några som jag mött har varit i legionen. I dag när de är över 50 och mer, så har de flesta fortfarande klara mentala problem efter det de har varit med.
  Så jag säger som dig, Herregud, vad trött jag är på stridspittar som tror på hjältedåd och att slåss med flagga i topp.
  I verkligheten ligger man och trycker i håla och försöker hålla ner arslet så mycket det går.
  Men för mig får du gärna sno värvningen och bli en erfarenhet rikare, pojk.

 5. Och du tror att du är den enda som känner folk som varit i Kongo?

  Vad trevligt att vi är trötta på samma sak. Nämligen den attityd som Jinge uppvisar när han ojar sig över att övningarna inte ser ut som i krigsfilmer.

  Jag sa just det. Att det inte handlar om att se tuff och hjältemodig ut.

 6. @Jinge

  Efter att ha läst igenom ditt inlägg så är jag starkt undrande till dina erfarenheter/kunskaper om militär verksamhet i allmänhet och Svenska fredsbevarande/Fredsframtvingande insatser runt om i världen de senaste 50 åren i synnerhet.

  Sedan 1956 har Sverige skickat iväg ca 100 000 ”gröngölingar” på olika utlandsmissioner, där Svenska soldater har skött sig alldeles utmärkt vid så väl militära som humanitära uppgifter.

  De uppgifter som NBG kommer att skickas iväg för att lösa kommer att innebära risker. Troligtvis stora risker. Det kommer med största sannolikhet att innebära att Svenska soldater kommer att skadas, så väl fysiskt som psykiskt och tyvärr så är risken stor att svenskar kommer att dö.

  Men dessa risker är inget unikt eller nytt. Samma risker har förekommit vid flertalet av de Utlandsmissioner som Svenska soldater genomfört sedan 1956.

  Detta är något som varje kille/tjej som söker (och blir antagen) till NBG måste vara fullt medveten om.

  Kan en 19-20 åring ta ställning till detta? Ja, jag tror att en hel del kan det.

  @Christer W
  Du har fel när du skriver att det endast är under ”Kongokrisen” som Svenska förband deltagit i ”hårda strider”. Under de fyra inledande missionerna i Bosnien var Svenska soldater involverade i ett flertal eldstrider och beskjutning med så väl finkalibrig eld som artilleri- & stridsvagnsbeskjutning skedde var & varannan dag.
  Även nuvarande styrkan i Afghanistan har varit involverade i strid.

  Jag har själv gjort två missioner i Bosnien och några ”vaktkonstaplar i FN” såg jag inte till… Det närmaste jag kan komma är nog de Militär Poliser vi hade i vår styrka.

  Det låter som om även du skulle ”ta värvningen” och skaffa dig lite egen erfarenhet innan du skriver om saker du hört bekanta berätta.

  Att deltaga i en Utlandsstyrka har inget med ”stridspittar”, ”hjältemod” och ”slåss med flaggan i topp” att göra. Det fåtal soldater som ger sig iväg med den inställningen ändra sig ganska så snabbt.

  Så även jag säger ”Herregud”… Herregud vad trött JAG är på personer som skriver en massa skit utan att veta vad de pratar om.

  Däremot så handlar det om att göra en insats. Att försöka göra skillnad … En skillnad som kan betyda att liv kan räddas.

 7. Hörrö Nilsson!

  Mina militära erfarenheter inskränker sig till värnpliktstjänstgöringen och det var ett tag sedan. Men utifrån det som visades i TV så kan man dra flera slutsatser, några av dessa har jag berättat om.

  Befälen anser uppenbarligen att dessa ynglingar inte är kapabla, och klart är att det vore bättre med elitsoldater isf värnpliktiga.

  En annan sak som blev påtaglig är det jag berättade, man gör detta för att få mer makt inom EU.

  Läs HELA bloggposten innan du kommenterar nästa gång!

 8. Mer eller mindre alla EU länder gör detta. NBG kommer att vara aktiv i ett halvår, sedan tar spanjorer över. Det är inte tänkt som ett sätt för enskilda länder att skaffa inflytande utan det hela är bara ännu ett steg på vägen till ett än mer enat Europa. En supermakt som vaknar helt enkelt.

 9. Fan vad du surrar Znoziz!

  Min bloggpost handlar om ett TV-program Dokument Inifrån. De som uttalar dessa åsikter är initierade. SE PROGRAMMET isf att berätta för oss andra vad det handlade om !!

 10. Nilsson, att du var i bosnien betyder inte att du har varit involverade i några omfattande strider, för det förekom inte. Däremot en del förekom en del skärmytslingar och beskjutning. Inga närstrider i såsom i kongo. I 6-dagars var FN-trupperna livrädda åskådare, jag förstår dem mer än väl. Själv befann jag definitivt på fel plats under de dagarna, i det värsta zonerna nästan hela tiden.
  Med vaktkonstaplar menar jag faktiskt sådan som dig och inte stridande elitsoldater, att vara vaktkonstapel är inte att förakta. Dessa behövs mer än väl till rätt uppgifter.
  Har du upplevelsen att behöva tvätta dig gång på gång för att bli ren?

  6-dagars var det första och enda reguljära kriget som jag har upplevt inifrån, och det räcker. Både Israel och Egypten hade verkliga elitförband i Sinai, men det var Egyptens luftförsvar som fallerade, det var för långt bakom fronten. Vilket ökade riskerna för flyganfall utöver den sedvanlig artilleribeskjutningen som vi (jag, journalister och fotografer) var utsatta för.
  Utöver det är det några halvårs visiter in i områden med befrielse- eller inbördes-krig.
  Om du tror att mina vänner och bekanta sitter och berättar ”roliga” minne så tror du fel, det här sker när vi krisar och mår dåligt. Vilket vi gör både 20, 30, 40 år efteråt. Flera har tagit livet av sig, eller som en som varit i legionen sa, det blir flaskan eller bössan.

  Skälet till att vi blev vänner och bekanta är att vi kände igen varandra utan ha träffats tidigare, våra erfarenheter har satt sina spår och präglat oss och därför känner vi igen oss själva i varandra.

  Det finns en sak till, jag reste alltid på egen hand och jag hade ingenting att återvända till och min upptäckarlust var mycket stor. Jag uppfattades av många som en kringdrivande beatnik, en vindriven existens och det var skälet till att jag kunde röra mig fritt och överallt.

 11. Jag har inte upplevt ett krig inifrån, men Fortsättningskriget mellan Finland-Sovjetunionen 1941-44 har definitivt påverkat mig mycket starkt efteråt!

  Ca 63.000 finska soldater omkom. En av dem var min farbror – vilket gjorde att min farmor levde i djup depression till sin död. Många blev invalidiserade och alkoholiserade. Under min barndom pratades enbart om bomber och anfall, och jag var livrädd för det mesta.

  Nej, det finns ingenting gott alls med krig. Dödsfall, skadade, mentala sjukdomar, fattigdom…allt följer i krigets spår.

  Kigsföring är ett mycket primitivt och gammaldags sätt att lösa konflikter på.

 12. Givetvis är det ett gamalt och primitivt sätt. Men kom på ett sätt som alla vill vara med på?

 13. Jinge, ärligt talat så borde bli lite mer källkritisk. Du kan ju inte bara tro på allt du ser på en dokumentär och speciellt inte om den svenska Försvars Makten som vad jag vet aldrig får positiv kritik i media någonsin. Jag är en av dom nuvarande värnpliktiga som har antagits till NBG och tackat ja och jag är inte minsta nervös för att mannen brevid mig skulle vara för ung eller inkompetent för dom faror NBG eventuellt kommer ställas för. Vi har blivit väl informerade om allt som har med utlandstjänst att göra samt vilka risker detta innebär så vi har väldigt gott om kött på benen. Antagligen bra mycket mer än dom som inte ligger inne just nu och har sökt.

  Att bli orolig för de fummliga soldaterna som visades är väll lite väl att ta i? Jag var också fummlig i början på värnplikten men det är ju inte förens efter 11 månader, vid MUCK som jag är fullt utbildade och du har ingen aning om vart i utbildningsstadiet dessa soldater var. Inte nog med det så kommer NBG öva 6 månader till innan förbandet ens går in i beredskapstid. Tänk också på att dom ABSOLUT YNGSTA i NBG kommer att vara 20år och INTE 19år då beredskapstiden gäller. På den plutonen jag är uttagen är det bara runt 20% som förtillfället är så unga och ingen av oss har någon av dom högsta befattnigarna. 20% av plutonen kommer att bestå av mycket rutinerade och erfarna befäl/soldater med en medel ålder på runt 30. Samtliga som är uttagna ligger på mycket höga MUCK betyg och har varit bland de bäst(a) på just sin befattning i sin dåvarande kull.

  Så om vi åker så är det inga 2100st svenska förvirrade 19åriga grönjöliga som åker. Det kommer vara bland de bäst tränade och utrustade soldaterna Sverige har utbildat.