Staten rycker in i Ojnareskogen.Detta gästblogginlägg kommer från Leif Öhman, Randijaur utanför Jokkmokk. Han har tidigare arbetat på SSAB i Luleå och är tillsammans med sin fru Elizabeth aktiva i den radikala föreningen Myggholken i Jokkmokk.
(Jag har särskilda minnen från Jokkmokk där jag hade mitt första sommarjobb efter realexamen 1960 tillsammans med en klasskamrat i skogen i Vaimat 2 mil utanför Jokkmokk och 13 mil från Boden där jag bodde. Man tog bussen eller liftade upp på söndagen, släpptes av vid grusvägen till Vaimat, tog cykeln gömd under ett buskage, cyklade till en liten stuga med fasta träsängar och vedspis, och satte tallplantor a 4 öre/st, och kunde så få ihop 40 kr på en dag).

Leif skriver: ”Protesterna mot naturskövling i Ojnareskogen tilldrar sig nu stor uppmärksamhet även i massmedia, medan man tiger om de minst lika viktiga krigsövningarna som Sverige arrangerar i Norrbotten och där även NATO-länder deltar. För några timmar sedan omhändertogs tre personer som protesterade mot avverkningarna och för en bra miljö.

Varför kommer en upp över öronen utrustad polisstyrka till Ojnareskogen på Gotland? 70 poliser kom från Stockholmstrakten, och borta är de poliser som fikade med demonstranterna i väntan på tillslaget. Samtidigt, under natten mot onsdagen 29/9 (idag), greps tre män från fredsorganisationen OFOG. De hade tagit sig in på F21:s område i Luleå iförda bland annat rosa färg. De erbjöd färg för att måla krigsplanen som ett tecken på deltagande i fredsarbetet.
Norrbottens-media har varit mycket sparsmakade med rapportering inför den stora övningen. I sammanhanget har OFOG:s röst knappast fått tillträde annat än med egna aktioner.

”Ofog kämpar för nedrustning, internationell solidaritet och en rättvis fredlig värld. Vi jobbar mot världens största krigsorganisation NATO och EUs ökade militarisering, mot kärnvapen samt mot vapenindustrin, såväl den svenska som den globala.Vi är ett religiöst och partipolitiskt obundet nätverk..”.

Vem vet, men det skulle inte förvåna om ”kravallerna” på Gotland snabbt inlemmats i NOAM-övningens planer för bekämpande av ”mål”.
(Under två veckor 27/8-6/9 arrangerar Norrbottens flygflottilj en internationell flygövning, Nordic Air Meet, NOAM, för fjärde gången. I år deltar 65 stridsflyg från sex olika länder (varav fyra NATO-länder), vilket gör övningen till Europas näst största flygövning i år.) Se blogginlägget krigsförberedelser i Norrbotten 26/8.)

Det finska bolaget Nordkalk står i begrepp att öppna nytt kalkbrott i Ojnareskogen. Ödeläggelse kommer att bli resultatet. Fältbiologerna har varit spjutspets i kampen för skogen och alla dess arter, även vattnet kommer att få stryka på foten. Kampen har under tid vuxit och allt fler ur lokalbefolkningen sluter upp. Till skilnad från NOAM är försvaret av Ojnareskogen fredligt. Nordkalk och polisen agerar utifrån ett tillstånd som överklagats till Högsta domstolen.
Det vore naturligt att invänta högsta instans beslut i frågan. Skövlingen har inletts med benäget bistånd av staten.

Vilka är de intressenter som till varje pris gör anspråk på kalken? Det finska bolaget Nordkalk så klart(i NOAM-övningen deltar finska flygvapnet med sin bas i Rovaniemi), men även statsägda SSAB(Svenskt stål) som är beroende av kalkleveranser från Nordkalk. Utanpåverket ”Arbetstillfällen” hörs i den Gotländska vinden som hittills blåst för motståndet. I slutändan kommer nog Ojnareskogen att förknippas med ett statligt övergrepp på natur, människor och djur.
I juridisk mening – ett flagrant kalkbrott.

Så varför är då statens våldsapparat på plats? Överdimensionerad polisstyrka, hästar, piketer, hundar, förhandlare, helikopter – rubbet. Jag känner mig rätt säker när jag påstår att Ojnareskogen är en plats där polisen övar realistiskt. Skogens vänner och försvarare är ”fienden” och staten är fiendens fiende.”


i Andra om: , ,, , , , , , ,

SvD 1/9 DN 29/8 DN 1/9 DN 29/8 SvD 27/8 SvD 29/8 Expressen 29/8 Expressen 29/8 NSD 14/8 NSD 14/8 Aftonbladet Ofog Afghanistansolidaritet


16 svar till “Staten rycker in i Ojnareskogen.”

 1. Jag var med på OFOG:s aktion i Luleå förra året. Merparten av våra media inbegripet rikspressen och SVT förteg de fredliga demonstrationerna precis som nu och vägrade rapportera något. Det är något oerhört som sker: Regeringen och de styrande säljer ut Sverige till NATO. Krigsövningarna innefattar bombningar som förstör och förgiftar naturen. Det finns mycket som tyder på att militären också testar radioaktiva vapen. I så fall kan den livsfarliga strålningen vara kvar för all framtid och spridas.

  • Att media inte rapporterar om OFOGs demonstrationer beror pa det laga nyhetsvardet, inget nytt eller speciellt…

   Svenska forsvaret har medverkat i militara ovningar med andra nationer i stor omfattning sedan PfP medlemskapet 1994, och det var 20 ar sedan…

   • Jo, men detta är Europas näst största flygövning i år. Dessutom testas drönare. Det är väl något.
    Att det sker tillsammans med NATO-länder är väldigt viktigt, men inget speciellt för makthavarna.
    Men det är klart, hade det varit annat än Ofogs medvetet fredliga demonstrationer så hade chansen för publicering ökat.

    • Som sagt Sverige har varit medlem av NATO organisationen Partnership for Peace (PfP) i 20 ar. Under dessa 20 aren har Svenska forsvaret regelbundet ovat med andra landers forsvarsmakter, manga NATO medlemar.

     Sa varfor skulle denna ovningen en bland manga andra fa allmenhet eller Sveriges journalist kar att hoja pa ogonbrynen?

     Nar man hor utrycket dronare tanker man onekligen pa stora foralosa flygplan bevapnade med Hellfire missiler som skickas runt omkring i varlden och de styrs via satellite fran Nevada. Valdigt fa av varldens dronare ar av den har typen. De alldra flesta ar inget annat an radiostyrda modellflygplan med en videokamera, som tillater soldaterna att se vad som finns bakom nasta vagkron. Heller inget som ar mycket till nyheter.

   • Med en seriös journalism vore nyhetsvärdet alltför stort. Men vilken av de stora medierna satsar på seriositet?

    • Jag har svart att se var nyhetsvardet i en arligen aterkommande flygovning ligger. Inget nytt eller speciellt har hant.

     Jag skulle dock saga det storsta problemet for alla som skulle vilja se en forsvarspolitisk debatt i Sverige, oavsett om du vill se en atergang till varnplikt och invasionsforsvar, NATO medlemskap, eller total nedrustning, ar att Moderaterna och Socialdemokraterna har i praktiken samma forsvars- och utrikespolitik. Sa det finns inget att debattera.

  • Skriv gärna mer om testning av radioaktiva vapen, om du vet något. Det finns en hel del indikationer på att Bofors är delaktig i produktion av sådana s.k. uranvapen, som innehåller någon variant av ändrat uran.

  • En gång i tiden utfördes i detta område simulerade atombombssprängningar. En hel by tömdes på folk och smällen blev enorm. En av de som var med lever ännu i byn Tårrajaur.

 2. Framförallt så häpnar man över det oblyga samövandet med Nato. Jag tror att man övar eftersom det är relativt nära till Murmansk, jo relativt, men man vill inte gå ut öppet med att vi redan är adjungerande medlemmar i den alliansen, men sossarna smög i alla fall lite med det men det gör inte nuvarande regering.

  Att övningen stör renskötseln är ju tydligt, men det är ju ”lappdjävlarna” och deras djur som störs, så det spelar ju ingen roll. Jag tycker att det luktar rasism. Man kan väl öva i Djurholm/Danderyd…

  • Ja, du har rätt, det är klart att renskötseln störs. Det framkom t.ex. vid övningarna förra året. Ryssland är inte särskilt populärt hos riksdagspartierna. Jag kommer från ett Syrien-möte. Där fick jag läsa ett brev skrivet av riksdagsmän från alla partier utom Sverigedemokraterna till Putin där man uppmanade denne att sluta stödja Syriens regering. Däremot inte ett ord om insatser och infiltration av USA & dess allierade. Jag återkommer om detta brev, och det förhållande att det var skrivet på Riksdagens papper!!

 3. ”Vem vet, men det skulle inte förvåna om “kravallerna” på Gotland snabbt inlemmats i NOAM-övningens planer för bekämpande av “mål”.”

  Svart att inte fa ”foliehatta” vibbar

  • Hej
   Vet inte vad foliehatta är????
   Men varför inte, när lilla Jokkmokk får vara substitut till Afghansk by.
   De här herrarna agerar ju med simulerade ”mål”.

 4. Nu har Ojnareskogen blivit en fråga för EU -se Svenska Dagbladet. Överhuvud har frågan fått stor och rättförtjänt uppmärksamhet, tack vare protesterna. Det är rätt att göra motstånd mot orättvisor!