Spionerar Vodaphone för CIA här i Sverige?


Enligt uppgift har mobiltelefonbolaget Vodaphone en programvara i sina mobiltelefonväxlar som kan styras av obehöriga.

Det ska enligt grekiska tidningar styras från den amerikanska ambassaden via deras radioutrustning och USA har på det sättet kunnat avlyssna regeringschefen och ett flertal ministrar och andra viktiga funktionärer. Man har även avlyssnat ”araber” skriver SvD.

Hur programvaran var manipulerad framgår inte av SvD:s artikel men det anses tydligen att Vodaphone själva inte haft något med detta att göra. En mobiltelefonväxel är tillräckligt tekniskt komplicerad för att det ska gå att dölja tekniska funktioner utan att de som installerar den ska upptäcka alla faciliteter.

Dataprogrammen som håller den igång är i sig mycket snåriga så visst kan det förekomma bakdörrar som gör att verksamheten kan påverkas utifrån. Sedan har jag svårt att tänka mig att bolaget som driver verksamheten verkligen kan vara okunniga om detta, men visst är det möjligt.

En annan sak som jag funderar på är givetvis hur det fungerar i Sverige. Har våra regeringsmedlemmar mobiltelefoner från Vodaphone? Vilka företagsledare har det? Hur är det med andra nyckelpersoner inom näringsliv och förvaltning?

SvD:s artikel finns ännu inte på nätet.


11 svar till “Spionerar Vodaphone för CIA här i Sverige?”

 1. Förmodligen är det likadant i Sverige. En intressant fråga i sammanhanget är hur mycket av den information som Bodström samlar in om oss svenskar vidarebefodras utomlands?

  Bilderna som tas av bilar i Stockholm stannar t.ex. inte i Sverige. Privat och integritetskränkande information om vanliga svenskar används som handelsvara på den internationella ”anti-terror” börsen.

  Och Bodström säger helt fräckt att vi inte har något att oroa oss över. Han t.o.m. raljerar över att någon kan vara så dum att ifrågasätta faran med ett övervakningssamhället. Helt otroligt.

 2. De flesta dataväxlar innehåller en sån bakdörr. Jag tar för givet att NSA, USA:s National Seciurity Agency, inte CIA, kan lyssna på allt som alla inom regeringen säger, om man vill. Man gjorde det säkert aktivt under uprinnelsen till Irakkriget. Idag lagras informationen antagligen bara oläst eftersom Sverige trots allt är helt oviktig för Bush-regeringen.

 3. Men här tarvas det nog lite mer. Ska man styra vilka nummer som ska avlyssnas, och göra det via radio, så är det fusk i flera steg. Jag har svårt att tänka mig att man kan göra sådant utan aktiv medverkan från teleleverantören. Verkligen infernaliskt mao..

 4. Är det uppdatering av Wp eller jobbar med designen? Kul :) Ska göra det själv när Benny får ordning på grejerna så jag kan börja använda det.

 5. Ja. jag gick från version 1.5.1 till version 2.0.1 och jag förstod att folk som var inne fick en del strul. Men nu är det fixat och det gick lätt som en plätt..

  Men rapportera konstigheter!