Sommareländet börjar


Visst är det skönt med soligt och varmt väder, men nu varnar FN för att sommaren blir rekordvarm, framförallt här uppe i Skandinavien.

SvD: ”Den extrema vårvärmen följer på en osedvanligt mild höst och vinter i Europa. Och mer värme är att vänta, enligt FN-organet Världsmeteorologiska organisationen, WMO, med högkvarter i Genève. –Sommaren 2007 väntas bli en av de tio varmaste sedan mätningar startade. Den största värmeökningen sker i Europa, där vi märker att särskilt de skandinaviska länderna får allt varmare, säger Omar Baddour, chef för WMO:s avdelning för klimatövervakning.”

En del av besökarna på den här hemsidan gnuggar förtjust händerna. Det gör inte jag eftersom jag mår dåligt av värme. Dagar med 25 graders värme eller varmare måste jag lägga mig i badkaret flera gånger under dagen. Vatten-
temperatur ca 17-18 grader. Egentligen borde jag inte beklaga mig eftersom mängder av människor plaskar omkring frivilligt i relativt kallt vatten. Trösten i bedrövelsen är väl att jag blir ren som en nyponros flera gånger om dagen sommartid.

Samtidigt som allt fler av oss börjar inse att vi är på väg att få ett allt extremare väder så finns det en baksida av alla prognoser, vi vet inte om de stämmer. Forskare säger att de i sina klimatmodeller och simuleringar kommit fram till att medeltemperaturen kommer att stiga 3-6 grader inom 100 år. Vattennivån i haven kommer att öka med upp till sex meter.

Problemet är att inga datorer i värden kan simulera växthuseffekten. Vi har inte drabbats av något liknande under historisk tid och temperaturstegringen kan i stället bli galopperande. Och vad händer då? Har vi beredskap för en ökning på 3-4 grader på lika många år?

Givetvis inte. Så t.ex. är denna vår den allra varmaste någonsin i Stockholm sedan mätningarna började år – 1756… Ett positivt resultat är dock att pollenplågan varit ovanligt kort i år tack vare detta enligt DN.

Hade jag varit ung idag hade jag nog satsat på att bli vinodlare.

Källor: DN SvD

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Miljö, Växthuseffekten, Rekordvärme, Vår, Vinodling, Klimat, Väder, Politik[/tags]


3 svar till “Sommareländet börjar”

  1. Vinodling är nog skojigt, men tänk om man gör fel? Slänga flera ton vin? Nej, det skulle inte jag göra.

  2. Det låter intressant det där, med tanke på att det inte var länge sedan som vi i Skandianien snart skulle vara inne i ett klimat som liknade Sibiriens, med ständig tundra, eftersom man spådde att goldströmmen skulle upphöra att strömma upp mot norr.
    Så att vi inte vet något alls om det framtida vädret och klimatet är nog inte att ta i.