Som datoranvändare blir jag så trött så trött..


I morse installerade jag om min Epsonskanner. Som vanligt fick jag 5-6 andra program som jag inte frågat efter eller bett om.


Jo säkerligen
fanns det någon meny som frågade mig om jag ville ha ”standard-
installationen” som Epson rekommenderade. Säkert betedde jag mig som en byfåne när jag bejakade frågan. Kruxet med det är förstås att jag alltid brukar välja default, dvs. de inställningar som tillverkaren rekommenderar.

Beskyll mig gärna för att vara en komplett idiot, du har garanterat på fötter och jag kommer inte ens att försöka förneka saken.

Jag köpte en ny Dell som jag fick för ett par veckor sedan. Den levererades med en installerad XP som jag får uppdatera till Vista om några månader. Givetvis har jag behov av ett antal gamla program förutom skannerprogrammet och dessa är nu installerade. Det rör sig om fem eller sex programvaror men eftersom jag normalt alltid svarar ja på frågan om standardinstallation så har jag en himla massa program som jag egentligen inte vill ha på disken.

Självförvållat, ja givetvis. Jag borde givetvis ha svarat annorlunda vid installationen av programmen. Men när inte jag som är hyfsat datorvan blir en brutal nejsägare vid installationen av nya program så hur ser det ut hemma hos ”Nisse i Hökarängen”?

Med Epsons installations-CD följde en bunt andra program och det är likadant hur man än gör. Oavsett vad/om/hur man vill installera i datorn så får man en massa skräp som tar upp utrymme på hårddisken och i Windows register.

I morse var jag hos sonen och blev indragen i en av-installation av en känd antivirus-
programvara. Jag tvivlar på att det lyckades fullt

ut trots att jag startade om datorkräket i ”safe mode” och tog bort de kataloger där programmen döljs. Jodå, jag rensade MSCONFIG och registret efter bästa förmåga men jag anar givetvis uppdykande problem.

Borde inte någon duktig programmerare skapa ett program som gör en spegel av installationen på datorn till en DVD/RW som kan återinstalleras varje gång man blir galen av frustration? Jag menar, när jag har de program jag vill ha och är nöjd, då borde jag kunna skapa en spegling av disken som jag senare kan återgå till?

Micro$ofts systemåterställning suger precis som deras varianter på ”backup”. Eller är det bara undertecknad som håller på att få hjärnblödning av ilska och frustration?

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Windows, Skräpprogram, Bill Gates, Backup, XP, Vista[/tags]


11 svar till “Som datoranvändare blir jag så trött så trött..”

 1. Hej Jinge

  Om Du har Nero6 på din dator så kan Du göra en backup på valfria partiotioner på ett par DVD skivor. Du kan alltså återställa din dator till precis det läget där allting var som Du ville ha det.
  Man bör dock se till att enskilda filer finns på en annan disk eller partition. Annars försvinner dom. Nero backitup.
  Lars

 2. Man bör ju skaffa sig en ”verktyglåda” med registry-cleaners och grejer. Annars är man förlorad.

  Sen bör man ju göra en disk-image med nån variant av Barts PE boot cd. (Hur det blir med Vista vet jag inte)

  Men inte ens då är man säker, eftersom man som i mitt fall råkar ut för en Windows update som hänger muspekaren.

  Snabbt som tusan måste man köra bug doctor.

  Datorer är en hel vetenskap…

  Men givetvis måste man installera 1 Gbyte bara för att få skrivaren att fungera.

  Givetvis…

  :-)

 3. Jo elände det där när man får femton junkprogram installerade men just apropå scanners så ska du få ett tips. Tipset heter TWAIN. Det enda du behöver installera är twaindrivare, leta upp dem och installera bara dem. Sedan kan du scanna med vilket program som helst som har stöd för scanning.

  För övrigt så dog min Epson 3170 igår :-( Verkar som om hjulet som håller remmen som driver frammatningen har åkt på sniskan. Vetefan om det går att reparera eller inte. Montera isär den måste jag nog göra. Allra mest irriterande är väl att jag har definitivt inte använt scannern mycket plus att den har inte fått en smäll eller nått sånt heller, fungerade senast i förrgår, igår tvärvägrade den.

 4. Jinge:”I morse var jag hos sonen och blev indragen i en av-installation av en känd antivirus-programvara”

  Heh…Norton Antivirus alltså? :-)

  Jag önskar att jag kunde rekommendera Ubuntu ”Edgy Eft” men jag är inte säkert att det heller löser alla problem? Då får man problem med proprietära drivrutiner. Eller snarare avsaknaden av dem. Man måste välja hårdvara som passar operativet. I just ditt fall med scannern är det kanske inga problem.

  Hur som helst bör man ha en ”produktionsburk” dvs flera datorer. Med beprövad, stabil teknik och bra drivrutiner.

  Inte det allra senaste, utan beprövad teknik…

 5. Fredrich! jag är ingen vän av monopoloperativsystem, men Linux kräver MER av användaren än vad jag är beredd att satsa tyvärr..

 6. …och ju mer man vet om datorer desto struligare blir man i knoppen. Meningslöst vetande rent ut av? Man vill ju ha nåt gjort också.

  Måns gav ju svaret tror jag.

  Man bör ha TWAIN, sen fungerar scannern i de flest program.

 7. Hrm Jinge:
  Vad var det jag sade, en massa trassel när man skaffar ny dator och allvarlig risk för trauman :-)

  Jag sliter fortfarande med mitt nya skrälle och har just kommit på att jag i själva verket köpte en till PC förklädd Mac, och lika gärna kunde ha köpt en PC och tjänat c:a 10.000. Tala om irritation!

 8. ”Men givetvis måste man installera 1 Gbyte bara för att få skrivaren att fungera.”
  ; -)

  Så var det inte på Amigans tid! In med den gammal 9nålars Panasonic, och så in i toolkit (i Amigan) och sedan återstod det att ENDAST konfigurera skrivaren (lys dioder på skrivaren) -d u vet ”Tear Off” och ”Load Park” osv, osv, som kunde varieras i minst 40 olika lägen, som måste gås igenom innan det fungerade – tog två veckor trots att du hade manual. MEN det krävdes inte någon drivis eller programvara alls!!!