Sofia Nerbrand ser ner på röda stugor..


Som ni vet är jag hjärtsjuk. Därför borde jag avstå ledarsidan i min morgontidning, men jag lär mig aldrig..

I morse har en människa som heter Sofia Nerbrand beretts utrymme på ledarsidan med följande drapa under rubriken Vi är sambor mot vår vilja:

Nerbrand: ”När jag reser genom Sverige undrar jag ofta: Vad sysslar de som bor i stugorna med? Hur många försörjer sig själva i de små samhällena som susar förbi tågfönstret? Lite förläget kommer jag på mig själv med att ha synpunkter på hur mycket alla andra jobbar. Det inte min angelägenhet. Men så påminns jag om hur verkligheten ser ut – vi har ju gemensam ekonomi. Om de som lever bakom gardinerna rullar tummarna eller tillhör de många onödigt sjukskrivna så behöver de inte ta den fulla konsekvensen av detta. De gör det på min bekostnad – jag får försörja dem. Eftersom långt över hälften av vad jag och alla andra tjänar går in på det allmänna kontot, så har jag rätt att svinga mina moraliska pekpinnar. Jag vill inte vara sambo med slöfockar.”

Uppenbarligen står den kvinnan så långt ut till höger som det är möjligt utan att ramla ner i avgrunden.

Det kanske både är beundransvärt och modigt men gissningsvis har hon, liksom de andra som agerar megafoner åt näringslivet, en rejält tilltagen fallskärm.

Men att sätta sig själv så fullständigt ”von oben” att man inte ens reflekterar över vad man skriver är förvånande. Samtidigt fylls jag av förundran över att SvD inte tycks ha den minsta självbevarelsedrift.

De ”bidragstagare” som Nerbrand så föraktfullt presumerar så fort hon far förbi en röd liten stuga behöver hon inte ta TÅGET för att se!

Hon kan börja med att kolla in PJ Anders Linder, Maria Abrahamsson, Claes Arwidsson och Per Ericsson om hon vill se bidragstagare.

Samtliga på SvD:s ledarredaktion försörjs av samhällsbidrag. Det är nämligen så ordnat att tidningar vars ekonomi inte räcker till löner sig får bidrag till dessa.

Det kallas tidningsstöd vilket är ett annat ord för socialbidrag.

Under artikeln har ledarredaktionen känt sig föranlåten att understryka med orden:

Sofia Nerbrand är fri skribent.

Tänk, jag tillåter mig tvivla..

Jag hör Timbros och Svenskt Näringslivs röst.

Kan jag verkligen ha så fel SvD??

Läs Sofia Nerbrands artikel i SvD!

(Och kommer hon att sparka ut PJ & Co nu eftersom hon inte vill vara sambo med bidragstagare?)


9 svar till “Sofia Nerbrand ser ner på röda stugor..”

 1. Ja, vad skall man säga? Hon verkar vara en rätt patetisk människa den där Sofia Nerbrand, patetisk därför att hon inte ens förstår att hon saknar förmågan att se helheter och sammanhang vilket ju faktiskt är rätt avgörande egenskaper om man är journalist!

 2. Rubriken är: Vi är sambor mot vår vilja…

  Betyder det att hon nu kastar ut SvD:s chefsredaktion? :-)

 3. Tycker det borde stå rätt klart vid det här laget att det inte handlar om avoghet mot bidrag i allmänhet, utan bara avoghet mot ”andras” bidrag. De egna anses alltid befogade.
  Vad var det Sveriges förste finansfamilj hade tänkt sig få i bidrag till SAAB? Det underliga är att alla inte genomskådar det här hyckleriet från borgerliga människor.

 4. Sofia N:s artikel är väl ett skolexempel på egoist-sloganen ”sköt dig själv och skit i/på andra”.

  Tänk att inte kunna resa i Sverige utan att sitta och må dåligt av att man tror att det förmodligen sitter en massa fuskande slöfockar bakom varje gardin…stackars människa.

 5. Det är hemskt att läsa artikeln. Undrar i vilken himmel hon befinner sig. Jag är inte avundsjuk. Men att tidningen publicerar det!? Visst är det märkligt? Vilket enormt människoförakt!

 6. Eftersom långt över hälften av vad jag och alla andra tjänar går in på det allmänna kontot, så har jag rätt att svinga mina moraliska pekpinnar. Jag vill inte vara sambo med slöfockar

  Nästan roligt, ni känner till det här va?

  Om hennes sambo är en slöfock, ja, det är det väl upp till andra att avgöra. Men som ni kan läsa här verkar det som hennes sambos kollegor klarar av att plocka ut 650 000 på attsluta på jobbet. Inte illa!

  Nu upptäcker jag att Jinge bara så där slumpvis råkat lägga in bilder på Sofias fiance två inlägg högre upp. Jinge har tydligen försökt leka en diskret ”bloggarnas Se och hör” men får detta förstört av den indiskrete Bulten i Bo som går fram som en elefant i en porslinsbutik.

 7. Det var det djävligaste. Det hade jag inte en aaaning om. Faktiskt.. Men som besökaren skrev, Människoförakt är vad det handlar om..

 8. Jag förstår inte vad ni reagerar på? Alla offentliga bidrag finansierars ju av de skatter du och jag betalar in. Det är väl ganska självklart att man inte vill att de pengarna ska användas till folk som sjukskriver sig trotts att de inte är sjuka?

  När jag jobbade innom den komunala omsorgen hörde man ofta folk som blev förbannade när de blev erbjuda jobb, de hade det ju så bra med a-kassan. Jag har tom hört en ”kollega” skälla ut min chef efter noter eftersom min chef erbjöd kollegan jobb under sommaren. ”Nu var ju semmestern förstörd” (finansierad av a-kassan). Jo jo, bidragstagare…