Sofia Nerbrand reagerar


Jag har under snart två år följt en av Stiftelsen Svenskt Näringslivs favoritskribenter, en kvinna som heter Sofia Nerbrand (bilden).

Hon är chefredaktör för en tidning som kallar sig ”NEO” och förekommer med jämna mellanrum som skribent på Svenska Dagbladets ledarsida. Jag har reagerat på hennes skriverier och även bloggat om dem. Idag ramlade det in en kommentar från henne som jag publicerar nedan. Orsaken till kommentaren var att jag funderat högt på hur ”NEO” finansieras, och även antytt att NEO påminde om de amerikanska ”neocons”.

Sofias kommentar: ”För det första är jag, liksom Neo, liberal.

För det andra tar Neo inte emot några statliga pengar, utan bara donationer från privatpersoner, stiftelser och företag – och de får naturligtvis inte ställa krav på det redaktionella innehållet. Jag äger tidningen.

För det tredje går Neo mycket bra och vi har flera anställda.

För det fjärde betalar jag sedan länge TV-avgift och har vit städhjälp.

För det femte är jag hjärtinneligt trött på Jinges illvilliga och intellektuellt ohederliga skriverier om mig. (Den som verkligen vill veta vad jag skriver bör läsa förstahandsinformationen på www.svd.se eller på www.magasinetneo.se

– –

Anser du att det är liberala åsikter du ger uttryck för så kan jag försäkra dig att jag inte uppfattar dem som liberala. Jag uppfattar dina skriverier som – reaktionärt dravel!

Sedan må du tycka att jag skriver illvilligt om dig, det är ett fritt land, men den ”von oben”-attityd som jag tycker att du ger uttryck för får mig att reagera.

Sitter man på ett X2000-tåg och ojar sig över att man försörjer alla arbetsskygga eller onödigt sjukskrivna som sitter i de små röda stugor man susar förbi, ja då väcker det en reaktion hos mig, och kanske också hos andra läsare? Om det sedan betraktas som intellektuellt ohederligt av författarinnan till skräpet så får jag väl leva med det.

Så här skrev du på ledarsidan i SvD 13/6 2005 under rubriken ”Vi är sambor mot vår vilja”:

Sofia i SvD: ”När jag reser genom Sverige undrar jag ofta: Vad sysslar de som bor i stugorna med? Hur många försörjer sig själva i de små samhällena som susar förbi tågfönstret? Lite förläget kommer jag på mig själv med att ha synpunkter på hur mycket alla andra jobbar. Det inte min angelägenhet. Men så påminns jag om hur verkligheten ser ut – vi har ju gemensam ekonomi. Om de som lever bakom gardinerna rullar tummarna eller tillhör de många onödigt sjukskrivna så behöver de inte ta den fulla konsekvensen av detta. De gör det på min bekostnad – jag får försörja dem. Eftersom långt över hälften av vad jag och alla andra tjänar går in på det allmänna kontot, så har jag rätt att svinga mina moraliska pekpinnar. Jag vill inte vara sambo med slöfockar.”

För egen del blir jag förbannad eftersom jag inser att jag är en av dem som du betraktar som slöfockar. Jag har alltid arbetat och betalat skatt, och har dessutom betalat mycket skatt eftersom jag tjänat hyfsat trots att jag varit offentliganställd akademiker. Men vid 58 års ålder var jag tvingad att acceptera förlängt sjukbidrag (sjukpension) efter en hjärtinfarkt med efterföljande operation. Mitt hjärta har idag en pumpförmåga på 30-35 % och det ger mig inget val. När jag då tar del av din uppfattning om oss sjuka så blir jag heligt förbannad, och det trots att jag inte bor i någon liten röd stuga.

Eftersom jag läser SvD:s ledarsida varje dag så läser jag också vad du skriver Sofia, så jag inser motvilligt att jag knappast kan få dig att ändra uppfattning om sjukpensionärer, men om du tror att jag ska vara tacksam så tror du fel.

När du ondgör dig över alla som lever på bidrag, varför passar du inte på att hoppa på dina kamrater på Svenska Dagbladets ledarredaktion? PJ Anders Linder, Maria Abrahamsson, Claes Arwidsson och Per Ericsson är också bidragstagare. Svenska Dagbladet är nämligen beroende av presstöd i form av sjuttio miljoner kronor årligen från skattebetalarna för sin överlevnad, vilket gör att vi alla solidariskt är med och betalar en del av deras löner.

Kan du inte börja med att sopa framför din egen dörr?

Den som vill läsa hur en ”liberal” ser på sjuka eller andra som ”rullar tummarna” kan göra det i den SvD-artikel jag citerar ovan och som jag länkar till här, ett slående exempel på elitism.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,


67 svar till “Sofia Nerbrand reagerar”

  1. Är du inte förvånad över att hon kommenterade Jinge? Nu exponeras hon ännu mer. Du har återkommit några gånger till den där tågresan och jag reagerade lika mycket. Intellektuellt ohederlig är du, säger hon. Jag tycker att hennes kommentar tyder på intellektuell härdsmälta. Dessutom verkar hon ärkekonservativ, absolut inte liberal. Sedan hängde jag upp mig på en detalj. Hon skriver att tidningen går bra, men varför behöver då Stiftelsen Svenskt Näringsliv sponsra den, och varför ska privatpersoner och företag ge bidrag till en tidning som går bra? Det skulle vara intressant att få veta hur mycket de får och hur många prenumeranter de har. Det är bara att konstatera att det är den sortens ideologi som härskar i regering och riksdag nu. Alla nedkärningar drabbar sjukskrivna och arbetslösa. Men det är vissa som tjänar på det men jag är inte en av dem.

  2. Nerbrand är väl egentligen redan nerbränd. Hon säger sig älska ”frihet och framsteg”, vilket säkert gör henne helt unik i Sverige och världen.

    Hon kanske är kommunist, för dom älskade ju mир и дружба, alltså fred och vänskap. Eller hon kanska bara älskar floskler.

    Bra att du har retat upp henne.

  3. Vad sysslar de som bor i stugorna med? Hur många försörjer sig själva i de små samhällena som susar förbi tågfönstret?

    vem vet, de kanske:

    tar … emot … donationer från privatpersoner, stiftelser och företag

    Stig av tåget, knacka på och kom in på en kaffe. Jag är övertygad om att ett samtal skulle mynna ut i att ni har mycket mer gemensamt än vad du tror, Sofia!

  4. Redan nerbränd :-) Är hon liberal så är jag Pippi Långstrump. Det är väl inte att undra över att liberaler idag står långt till höger om moderaterna. Alliansen har problem om deras företrädare skriver dagbok i svenskan om sitt förakt för vanligt folk.

  5. Bra rutet Jinge!
    Om man anser att du som (ofrivilligt) råkat ut för sjukdom är onödigt sjukskriven bör man nog söka hjälp! Jag är själv i din ålder och blev efter 35 år (ofrivilligt) arbetslös p.g.a. ”arbetsbrist” dvs. min arbetsgivare hyrde in ett bemanningsföretag (dessa förbannade parasiter!) för att sköta mitt jobb så jag var inte värd någonting! Så vi har det gemensamt att vi rullar tummarna på denna överklasskvinnas bekostnad! OK låt oss rulla på! Ointelligenta uttalanden klarar vi oss utan!

  6. Det lustiga är att varenda anställd, inklusiva ledarskribenter, på Svenska Dagbladet är bidragstagare. Under 35 år har tidningen gått med förlust 30, och då är den det svenska näringslivets flaggskepp inom media. Det säger en del. SvD lever för att de uppbär bidrag!!!

    Min hustru har suttit i Svenska Dagbladets koncernstyrelse i många år. De interiörer hon berättat om från SvD:s styrelsemöten skulle få varenda liberal att torka svetten från pannan. De vet helt enkelt inte vad de talar om!!

    Liberaler ÄLSKAR bidrag, förutsatt att bidragen inte kallas för bidrag. Presstöd är bidrag fast det inte framgår av namnet. EU-stöd är också bidrag, men det är fina bidrag.

    Kärr…jag menar tanten Sofia Nerbrand har inget som helst emot bidrag så länge de inte kallas för bidrag.

  7. Sofia: ”noja över för billiga kläder från Kina och så vidare.” Och ”Fransmännen är rädda för polska hantverkare, turkiska EU-medborgare, kinesiska sömmerskor och brittiska marknadsliberaler. ”

    Min kritik mot löjligt billiga kläder från Kina är definitivt ingen ”noja”! Jag är bekymrad över att kineser, under en totalitär kommunistdiktatur tvingas att arbeta för slavlöner i fabriker utan rätt till grundläggande saker som möjlighet till åtta timmars sömn och säkerhet på arbetsplatsen.
    Jag är bekymrad över Han-kinesernas diskriminering av de övriga 54 nationaliteterna. Jag tycker det är besvärligt att vi i väst ska kunna shoppa loss på andra människors bekostnad. Är det nojigt?

    Det finns orsaker till att kläder från Kina är löjligt billiga. De har kommit till på ohederligt sätt och när man köper dem gör man sig medskyldig till tortyren!

    Liberal?! My foot!

  8. Jag vill inte vara sambo med slöfockar

    Inga problem.Du startar helt enkelt ytterligare ett liberalt parti som inte liksom dom tidigare förråder den liberala revolutionen genom att bli sossar med blå slips istället för röd sen skaffar ni er lämpligen demokratiskt mandat att genomföra det ni vill.
    Alternativt skaffar ni resureser att genomföra en statskupp som inför frihet.Kanske lämpligt med tanke på att ni vanligtvis inte anser det möjligt med dagens parlamentariska demokrati.

  9. Jinge, tacka och ta emot. Hennes affekterade angrep på dig på ledarsidan är synnerligen bra pr för dig. Utöver det så säger det också något annat, hon är kort i roten.
    Några tavlor till av detta slag så kommer hon försvinna till glömskans rike, för vad hon gör är skapar bad will.
    Och det vill inte hennes uppdragsgivare fläckas av.

  10. Hur många gångar har du tagit upp det där med tågresan nu? Let it go..

    akademiker. Men vid 58 års ålder var jag tvingad att acceptera förlängt sjukbidrag (sjukpension) efter en hjärtinfarkt med efterföljande operation. Mitt hjärta har idag en pumpförmåga på 30-35 % och det ger mig inget val. När jag då tar del av din uppfattning om oss sjuka så blir jag heligt förbannad, och det trots att jag inte bor i någon liten röd stuga.

    Du skriver här på bloggen flera gånger per dag och du verkar ofta göra fotoresor så helt utan arbetsförmåga är du inte.

    Men visst, har man betalat hög skatt hela sitt och man sen drabbas av en svår sjukdom så är det rimligt att kräva tillbaka pengar att leva på. Skillnaden är att vi liberaler vill att detta ska ske genom privata försäkringar och kontrakt som reglerar din rätt till ersättning om olyckan är framme.

    Bara för man vill ta bort skattefinansieringen så betyder det inte att sakerna försvinner.

    Jag lovar, om vi hade statliga bilar och statliga matbutiker – och jag skulle vilja privatisera dessa – så skulle folk börja prata om svält och att man inte skulle kunna ta sig till jobbet.

    Angående presstödet så kan man vara mot det som princip. Jag som nyliberal tex. nyttjar en massa offentlig service(trots att jag vill avskaffa den). Nyttjandet är ett sätt att få tillbaka en del av all den skatt som jag betalar.

  11. Så har då storstadsborna (kommentarerna ovan) sagt vad de anser om Nerbrands uttalande om folket i de röda stugorna. Dags för mig att uttala mig, och från min horisont:

    Jag bor i en sådan röd stuga på landet och känner förstås därmed många andra som också gör det – och tänk, de allra, allra flesta jobbar och betalar skatt även ute i de röda stugorna på landet och uppbär inte en enda krona i bidrag (utom möjligen barnbidraget eller i somliga fall, rättmätigt intjänad pension).

    Nerbrand har kanske inte klart för sig att Stockholm i själva verket lever på landsorten. Men man kan kanske inte kräva att de i hennes omgivning och som tror att de är liberala, förstår den saken. Varifrån tror hon att elen kommer, stålet till bilen hon kör, köttet, fisken och grönsakerna som hon äter, träet till möblerna hon sitter och ligger i? Från affären i Stockholm där hon köper dessa varor?

    Somliga barn tycks ju tro att fisk är fyrkantig och växer upp i affärernas frysdiskar, det tycks mig som om Nerbrand fortfarande befinner sig på samma kunskapsmässiga och intellektuella nivå.

  12. Jinge kunde skriva att jorden är runt och fan skulle folk dunka rygg! Det vore lika radikalt som detta blogginlägg. Du Henrik är nog medlem i Flat Earth Society. ;)

    Politisk övertygelse förutsätter kollektiv blindhet, samma sak med ärkekonservativa ”marknadsliberaler” som med trotskister, kopplingen till verkligheten börjar snabbt glappa!

  13. Sofia Nerbrand!

    Quelle arrogance extraordinaire! Mon Dieu!

    Efter en uppväxt i det finlandssvenska Finland, arbete i Frankrike och den forna brittiska kolonin Tanzania i Östafrika, är jag tyvärr inte obekant med en nedlåtande syn på samhällets svaga…

    Däremot har jag alltid med stolthet återvänt till ett Sverige där jämlikheten ändå känts jämförelsevis öppen och stabil…ett Sverige som dock börjar bli alltmer obehagligt och t.o.m skamligt att tala om utomlands…ett Sverige där de svagaste grupperna behandlas nedlåtande och föraktfullt.

    Kanske trodde jag som du, att sjukdom bara drabbar andra tills jag för några år sedan började se dubbelt och fick den plötsliga diagnosen ”hjärntumör”. Kanske trodde jag som du att människor inte vill arbeta, tills jag själv började arbeta på Arbetsförmedlingen och inte träffade en enda ”arbetsovillig” människa under alla många år.

    Du använder ordet ”skapa” som ett trollspö…och visst! Kanske trodde jag att skapande människor (kulturarbetare) inte skulle behöva stå med mössan i hand och be om ursäkt för sin existens! När jag var liten i Finland var ju konstnären en lika viktig person som borgmästaren…hur ser du på hans skapande? Visste du förresten att konstnärer aldrig haft någon a-kassetillhörighet?

    Vari bottnar din människosyn? Om den har sitt ursprung i liberalismen så blir jag riktigt rädd!

  14. Ja det råder knappast någon tvekan om att Sofia Nerbrand är en belastning för Svenska Dagbladet. Det som förvånar mig är att de inte läser sina medarbetares insända bidrag innan de publicerar dem på ledarsidan. Visst, det är givet att hon inte skulle få något publicerat om JAG vore den som läste det hon skrev, att ledarredaktionen på SvD gör en annan bedömning får jag väl trots allt tugga i mig :-)

    Men om hennes tillkortakommanden beror på bristande politisk korrekthet så är det ju bra. De flesta tjänar ju på att få veta hur nyliberaler tänker _egentligen_ så därför är det nyttigt för Svenskans läsare att ledarredaktionen har en medarbetare som henne.

    Bultens kommentar får mig att le:

    Vad sysslar de som bor i stugorna med? Hur många försörjer sig själva i de små samhällena som susar förbi tågfönstret?

    vem vet, de kanske:

    tar … emot … donationer från privatpersoner, stiftelser och företag

    :-) Oh så giftig den mannen kan vara… :-)

  15. Neoliberal Agenda: ”Du skriver här på bloggen flera gånger per dag och du verkar ofta göra fotoresor så helt utan arbetsförmåga är du inte.”

    Jag vet inte om du vare sig kan eller vill förstå vidden av en hjärtsjukdom av det slaget. Under alla omständigheter så brukar jag inte använda min blogg för att beklaga min hälsa. Jag har däremot vid några tillfällen redogjort för den under kategorin hjärtat eftersom min sjukdom kan ha ett visst allmänintresse. De flesta av mina läsare här kommer nämligen att dö i sjukdom i det kardiovaskulära systemet .

    Vidare frågor om konsekvenserna av att ha 30-35 % hjärtfunktion får du fråga mig om då jag skriver nästa bloggpost om hjärtsjukdom.

    Att du spekulerar i min arbetsförmåga borde jag egentligen vare sig kommentera eller bry mig om, men uppenbarligen så lider ni nyliberaler av en kollektiv oförmåga att utnyttja de kognitiva gåvor ni en gång måste ha fått.

    Det tar sig kanske uttrycket som förakt för dem som inte klarar att prestera till 100 % ?? Under alla omständigheter tycks dessa kognitiva besvär leda till en viss politisk uppfattning, kan den oxo vara avhänglig cirkulationsstörningar fast på andra ställen?

  16. NEO finansieras i huvudsak av stiftelsen ”Fritt näringsliv” (båda finns också på Grev Turegatan 19), det var Cecilia Stegö-Chilós som var VD där när neo lanserades. Med dagens nyspråk så kallas nog NEO för public service.

    Andra kända brottslingar som suttit i NEOs redaktionsråd är bla Maria Borelius.

  17. Det kan inte vara så kul för Svenska Dagbladets ledarredaktion att få den negativa publicitet som Sofia nu skapar. Visst – Jinge är en vänsterbloggare och i mitt tycke rätt förutsägbar, men ingen kan säga annat än att han skriver klatschigt och bra och det borde rimligen fru Nerbrand veta. Nu drar hon ögonen på sig, och dessutom i ett läge där hon likt kejsaren är tämligen avklädd. Det är skojigt. Men mest av allt så är det jävligt korkat. Och det på en blogg som troligen är en av de mest lästa. Klantigt är väl ett lämpligt ord? Lilla julafton för alla vänstertomtar! :-]

  18. Neoliberal skriver en massa goja. Rent reellt så finns det inget försäkringsbolag som skulle teckna försäkringar på det viset. Skälet är att de har kunskaper om hur arbetslivet påverkar förutsättningarna för överlevnaden. T.ex. skulle premien för vägarbetare ligga skyhögt i förhållande till lönen. Det andra som de har kunskap om är åldrandeprocessen om vilka som klara sig bra och de som inte gör det.
    Eftersom de är vinstdrivande företag och ger fullständigt fan i samhällsfunktionen väljer de redan i dag bort vissa människor som vill ha en försäkring.

  19. Jinge, du är för snäll (och andra som skriver på din blogg). Läs Milton Frihetssons blogg med det färska inlägget Neofascism is Good. Jag håller helt med honom. Fascism är i det här fallet inte ett skällsord utan en adekvat benämning på Sofias tankar – och andras som är inne på samma tankebanor.

    URL inlagd av Jinge: http://nyliberal-utopi.blogspot.com/

  20. Till Neoliberal Agenda:

    Det finns inga privata försäkringar och kontrakt som garanterar din rätt till ersättning om olyckan är framme. Om du råkar ut för en olycka i Sverige är du helt utlämnad till försäkringsbolagens ensidiga bedömning.

    Att ha rätt och att få rätt är inte samma sak.

    Det är dock lättare att få rätt om du är rik och kan riskera några hundratusen i en rättegång, där du stämmer ditt försäkringsbolag.

    För den som drabbas av olyckor och sjukdomar är det inte så intressant om försäkringen är privat eller finansieras via det allmänna. Det viktiga är rättssäkerheten. Men den är varken sossar eller alliansens partier intresserade av att förbättra.

  21. T.ex. skulle premien för vägarbetare ligga skyhögt i förhållande till lönen.

    Om det skulle ligga skyhögt i förhållande till lönen vet jag inte, men ja, det skulle kunna finnas skillnader i premier. Det är inget konstigt med det. Håller du på med någon kampsport så täcks det inte av privata standardförsäkringar. Däremot finns det oftast speciella försäkringar för de som håller på farliga idrotter. Thomas Fogdö som nu sitter i rullstol hade t.ex. en sådan försäkring.

    Jag förstår inte problemet med att premierna skulle vara högre för vissa yrkesgrupper. Priset för arbetskraft sätts på marknaden och då väger ju självklart arbetstagaren in eventuella omkostnader. Vägföretaget får då höja lönerna för att få arbetskraft. Pengar som de sen få ta in genom att ha högre vägavgifter. Det kommer skapas ekonomiska incitament för att få bort farliga yrken. Konsumenterna blir mer benägna att åka tex. tåg(om det nu är billigare ) istället för bil.

  22. Fascinerande hur mycket hat som genereras mot en person bara för att hon inte vill ge er hennes pengar.

    Jag håller inte med Sofia om hennes nyliberalism. Men inte fan ägnar jag hela inlägg eller kommentarer till att spy galla över henne. Det är en attityd till omvärlden jag inte riktigt förstår mig på, helt enkelt.

  23. Bra Jinge, att du kompletterade med adressen till Miltons blogg. Unga som läser Neofascism is Good där kanske får sig en tankeställare. En del har ju för sig att fascism bara är ett skällsord och syftar på stöveltramp och orderrytande plus judeutrotning, när det rör sig om en hel barbarisk människosyn.
    En idé kanske att skicka bloggadressen till Svenskans chefred och vår nya kulturminister?

  24. Det finns inga privata försäkringar och kontrakt som garanterar din rätt till ersättning om olyckan är framme.

    Det vet dom.
    Därför har dom en plan som går ut på att välgörenhet ska täcka upp när din livs situation inte längre utgör en affärsmöjlighet.
    Livet är nämligen en affärstransaktion.

    Autism kallar vi andra det för.

  25. Christer W: ”Rent reellt så finns det inget försäkringsbolag som skulle teckna försäkringar på det viset.”

    Detta system har vi i Canada, alla sjukförsäkringar genom företag är privata vid långvariga sjukdomar från 7 dagar. Handlar det om olycksfall i arbetet så betalar staten ut genom CSST inkomstbortfallet. Detta privata sjukförsäkringssystem är en oerhörd bra affär för försäkringsbolagen. det är så bra för dom att de konkurrrar om kunderna med lägre kostnader… :)

  26. Neoliberal, ditt argument med kampsport visar hur begränsat du tänker. Kampsport behöver vi inte, varken du eller jag. Men vägar behöver både du och jag , och vi behöver de som underhåller dem. Men eftersom deras arbetsmiljö räknas till blande de farligaste här så skulle en privat försäkring bli oerhört dyr. Det som är billigaste för oss är de traditionella kollektivförsäkringarna, eftersom kostnaden slåss ut över även riskfria grupper. Och det är defintivt billigaste för oss alla om vi i ren olyckshändelse råkar skada eller döda någon. Då slipper vi långa försäkrinsprocesser där vi kan tvingas lämna allt för att motparten ska hållas skadefri.

  27. Lennart skrev: Hon säger sig älska “frihet och framsteg”, vilket säkert gör henne helt unik i Sverige och världen.

    Hon är nog unik i det avseende att hon vill vara fri från höga skatter, medan majoriteten av Svenska folket älskar höga skatter…

  28. Hatet, Lennart Regebro, får du helt stå för själv. Du förstår inte, men gå in och läs Milton Frihetssons blogg. Förstår du fortfarande inget om vad fascim handlar om, så vet jag inte vad som hjälper. Förakt för de svaga, så sammanfattade Harald Ofstad det!

  29. Jag har läst Miltons blogg och diskuterat en hel del med honom på andra ställen, och tyvärr måste jag säga att han nog inte har förstått mycket angående nyliberalism. Det finns inget på hans blogg som kan hjälpa någon att förstå.

    ”Förstår du fortfarande inget om vad fascim handlar om, så vet jag inte vad som hjälper. Förakt för de svaga, så sammanfattade Harald Ofstad det!”

    Jag förstår precis vad Fascism handlar om. Jag förstår också att det inte har någonting med varken Sofia Nerbrand eller nåt annat i det här ämnet att göra. Sofia är inte fascist. Hon föraktar inte svaga.

    ”Hon säger sig älska “frihet och framsteg”, vilket säkert gör henne helt unik i Sverige och världen.”

    Nej, det tror jag inte. Jag tror äverhuvudtaget inte att hon är mer unik än vad du eller jag är. Men jag kan ju ha fel.

    ”Hon är nog unik i det avseende att hon vill vara fri från höga skatter, medan majoriteten av Svenska folket älskar höga skatter…”

    Tja, unik vet jag inte. Det är rätt många som vill ha låga skatter. Dom (och hon) är väl i minoritet i Sverige, ja, men unik?

  30. Just det Sandbuzz, staten betalar ut vid olycksfall i arbetet. Vem betalar innan sju dagar har gott. Sen finns det väl en del undatag du glömde nämna.

  31. Hon föraktar inte svaga.

    Om man pratar om sjuka och slöfockar i samma mening utan att specificera sig ytterligare, inga gränsdragningar om uppenbara bedrägerier utan rakt upp och ner…sjukskrivna och slöfockar…vad tycker du då att man uttrycker?

  32. Men vägar behöver både du och jag , och vi behöver de som underhåller dem. Men eftersom deras arbetsmiljö räknas till blande de farligaste här så skulle en privat försäkring bli oerhört dyr.

    Kan du redovisa en beräkning som stödjer att försäkringen skulle bli oerhört dyr? Och isf. vad är problemet? Om det är så att många som dör inom ett yrke är det då inte bra att det skapas ekonomiska incitament för andra transportsätt?

    Det är dock lättare att få rätt om du är rik och kan riskera några hundratusen i en rättegång, där du stämmer ditt försäkringsbolag.

    Det normala är inte att man behöver stämma sitt försäkringsbolag. Poängen är att möjligheten finns. Med statliga försökringar är du helt rättslös. Reinfeldt kan sänka nivåerna och ändra villkoren hur han vill i efterhand utan att du kan göra något. Advokatkostnader kan täckas av försäkringar eller att advokaten får en andel av skadeståndet.

  33. Du har väll helt enkelt svårt att förstå Lennart. Du är nog inte den första liberalen det hänt. Tvärtom verkar det vara en princip att som nyliberal ej begripa hur den kapitalism ni förespråkar allt som jämt leder till ett fördjupat klassamhälle och allt vad det innebär. Det är ingen slump att liberalerna alltid är dom största folkmordsursäktarna och förespråkarna av NATO-anslutning.

  34. Christer W skrev: Just det Sandbuzz, staten betalar ut vid olycksfall i arbetet. Vem betalar innan sju dagar har gott. Sen finns det väl en del undatag du glömde nämna.

    Det gör företagen! I mitt fall har jag 7 dagar per år betalat av arbetsgivaren. Efter 7 dagar inträder den privata sjukförsäkringen vid uppvisande av läkarintyg. Sedan 1 Juli 2006 har jag haft 1 sjukdag, Min arbetsgivare räknar fiskal året 1/7 -30/6. Om jag inte tar några andra sjukdagar får jag betalt av arbetsgivaren 6 dagar efter den 30/6 2007. :)

    Vilka undantag har jag glömt att nämna?

    Att en som inte har inkomst (hemmafru, student?) får ingen inkomstersättning vid sjukdom, men fri universiell sjukvård?

    Att min pension, sjukdomsersättning, universiell sjukvård, a-kassa, social security kostar oss 30-35% av bruttoinkomsten, och det i den högsta skattade provincen/staten i Nordamerika?

  35. Lennart Regebro, du säger att du läst Miltons blogg och att du förstår vad fascism handlar om. Ursäkta, jag tror inte ett dugg på dig. Kan du förklara (kort) vad Miltons blogg handlar om?
    Kan du likaså förklara vad fascism handlar om. Du behöver inte göra det så kort som filofofiprofessorn Harald Ofstad: Förakt för de svaga. Andra här har påvisat att det är just vad Sofia Nerbrand tydligt uttrycker.
    Men jag kallar henne inte fascist! För det behövs ett parti, men hon uttrycker klart fascistiska tankar!

  36. ”Om man pratar om sjuka och slöfockar i samma mening”

    Men det gör hon ju inte. Hon sa ”onödigt sjukskrivna”. Folk som alltså borde arbeta men är sjukskrivna.

    Hon pratar uteslutande om människor som kan och borde jobba, men som vi alla betalar uppehället för vi skatten. Är dom många? Vet inte. Gör hon rätt i att uppröra sig över dom? Förmodligen inte. Men är dom sjuka? Nej.

  37. Neoliberal Agenda skriver:

    ”Det normala är inte att man behöver stämma sitt försäkringsbolag. Poängen är att möjligheten finns.”

    Ja, det är klart att försäkringsbolagen vill att det ska vara normalt att vi inte ska stämma dem, framför allt inte ha möjlighet att göra det. Jag tror inte du vet hur skaderegleringen vid personskador fungerar i praktiken. Eller också jobbar du på ett försäkringsbolag.

    Tror du på fullt allvar att det är jämbördiga parter som förhandlar när skadan ska regleras?

    Läs här: (Artikeln i GP är från 2003 och sedan dess har det bara blivit ännu värre.)

    http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=128810

    http://ryggen.blogspot.com/2006/10/rttvisa-krver-tjock-plnbok.html

  38. Reinfeldt kan sänka nivåerna och ändra villkoren hur han vill i efterhand utan att du kan göra något.

    Påstår du att försäkringsbolagen inte kan och gör det?

  39. Alex: ”Men jag kallar henne inte fascist! För det behövs ett parti, men hon uttrycker klart fascistiska tankar!”

    Jag tror inte att Sofia är fascist heller. Men jag anser att hennes oreflekterade elitism, för det tycker jag att det rör sig om, tenderar att närma sig något som luktar åt det bruna hållet. Men det kan lika gärna röra sig om att hon är blind för vad hon själv skriver. Det drabbar de flesta som skriver mycket. Ska man vara säker så bör man alltid låta någon annan läsa igenom det man publicerar.

    Jag har i efterhand blivit pinsamt medveten om att det jag själv skrivit kanske inte uppfattats som det var tänkt. JAG vet ju vad JAG menar och därför så LÄSER jag vad jag själv skrivit och tycker att det framgår… :-)

    Dessutom så tror jag att Sofia, om hon lade handen på hjärtat, skulle säga: ”-Mjaae, det där var nog inte så listigt formulerat…” :)

    Jobbade jag på SvD:s ledarredaktion skulle jag extragranska hennes alster ett tag..

    Sedan tycker jag att du har fel i det citerande uttalandet. Man kan vara fascist utan att det finns ngt parti, eller man är medlem eller sympatiserar medvetet med något. Definitionen av ”fascist” är tämligen klar även om den utvecklats under de senaste 50 åren.

    Somliga använder det ordet på samma sätt som andra vrålar – Antisemit direkt när någon kritiserar Israel. Det handlar helt enkelt om en metod att sätta sig på folk, inget annat.

  40. Hon pratar uteslutande om människor som kan och borde jobba, men som vi alla betalar uppehället för vi skatten. Är dom många?

    Nej andelen som kan jobba och inte gör det är knappast mycket större idag än för 20 år sedan.

    Däremot är andelen människor som INTE kan jobba utan anpassade anställningar högre och det är en konsekvens av en effektivisering av samhället vars yttersta mål är att begränsa skatteutgifter.

    En effektivisering som innebar att lågproducerande fick gå.

    Den kostnaden kommer att finnas ända tills man ger plats åt dessa människor igen eller..sparkar ut dom ur systemen helt och hållet.

  41. Reinfeldt kan sänka nivåerna och ändra villkoren hur han vill i efterhand utan att du kan göra något.

    Micke B skrev: Påstår du att försäkringsbolagen inte kan och gör det?

    Nej i Canada kan dom inte göra det, för de har gått i avtal med arbetsgivaren och arbetstagaren att betala ut en viss % vid sjukdom, om dom inte vill hamna i rätten med en ”Class Action Suit” hängande över sina huvuden så betalar de. Som sagt: konkurrensen om kunderna är hård och att screw kunderna är en jäkligt dålig idé i ett marknadsliberalt samhälle…Jag menar hur kommer det att gå för försäkringsbolag som kunderna har tappat förtroende för, tror du?

  42. Apropå Neo, SvD och bidrag: det som är lite pikant i sammanhanget är ju att de uppenbarligen bedriver verksamhet som inte lönar sig. SvD skulle ju inte gå runt utan presstödet, som redan påpekats, och Neo skulle gissningsvis inte gå runt utan bidrag från företag och stiftelser.

    Vilket i någon mån gör att vi, som är kunder hos bolag som stöder Svenskt Näringsliv och Fritt Näringsliv, har gemensam ekonomi med dem. Precis det hon tyckte illa om hos staten.

    Så det är uppenbarligen fel och styrt om man ger ut olönsamma tidningar med statliga medel, men fritt och rätt om man ger ut olönsamma tidningar med pengar från storbolagen.

    Jag skulle bli mer övertygad av hennes frihetspatos om hon gav ut en obunden tidning genom att ta banklån, och inte som nu vara beroende av näringslivets pengar för att få ut sina åsikter.

    För det finns ett namn för de som tar emot pengar för att sprida budskap i linje med vad donatorerna anser, och det är varken ”publicist” eller ”journalist”.

  43. Ja du Falske Messias: ”Hon tar … emot … donationer från privatpersoner, stiftelser och företag” som Bulten så träffsäkert påpekade, och dessa får ju slantarna någonstans ifrån…

    Bra påpekande!

  44. Sandbuzz, som du beskriver arbetsgivarens ersättning så betalar du den själv. Sedan vad jag förstår så är ersättningsnivåerna ca 50-60% av lönen. Vad jag kan se så verkar det också finnas tidsbegränsningar med i bilden också.
    Dessutom tycks det variera mellan provinserna.

    Dock, en annan sak som jag noterade, det var att du skrev nordamerika. Det har irriterat mig länge att många kallar USA för amerika. Canada och Mexico är ju de facto amerikanska länder, liksom Sverige är ett europeiskt. Så det korrekta namnet borde följaktligen vara United States eller Förenta staterna.